Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να ελέγξει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας στατιστικής αρχής.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ένα μέτρο των τιμών που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν, αυξήθηκε κατά 0,4% για τον Σεπτέμβριο, διπλάσια σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones που προέβλεπε αύξηση κατά 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει αυξηθεί κατά 8,5%, ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από το 8,7% του Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης – Βασικοί κίνδυνοι για τη Fed και την Κίνα

Αύξηση κατά 5,6% σε ετήσια βάση

Εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο και κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Πτωτικά οι τιμές και πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο λόγω του ακριβότερου δανεισμού

Ο πληθωρισμός ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας το περασμένο έτος, καθώς το κόστος ζωής πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Η Fed αντέδρασε αυξάνοντας τα επιτόκια πέντε φορές φέτος και συνολικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αναμένεται από πολλές πλευρές να ανακοινώσει μια τέταρτη συνεχή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίασή τους σε τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή