Project Syndicate

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σε πολλές χώρες σχετικά με το αν θα πρέπει να φορολογηθούν τα έκτακτα κέρδη που αποκομίζουν τώρα οι ενεργειακές εταιρείες. Ενώ αυτή η ερώτηση αφορά όλες τις εταιρείες που παράγουν άνθρακα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, επί του παρόντος η εστίαση είναι στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Φυσικά, οι απροσδόκητοι φόροι αντιμετωπίζουν θεμελιώδεις αντιρρήσεις σχετικά με τη φορολογική συμμετρία και την εμπιστοσύνη στους εφαρμοστέους φορολογικούς κανόνες. Ωστόσο, δεδομένης της έκτασης των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, οι πολιτικοί θέλουν ωστόσο να αποσβέσουν τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όπως επίσης θέλουν να προστατεύσουν άλλες εταιρείες από αδικαιολόγητες απώλειες που συνδέονται με την κρίση.

Διαβάστε επίσης: Η κατάσταση των επιχειρήσεων

Αυτό είναι κατανοητό. Αλλά εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα σημαντικά προβλήματα εφαρμογής που θα συναντήσουν στην πορεία. Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση, οποιοσδήποτε φόρος απροσδόκητων κερδών που επιβάλλεται θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σημερινές ελλείψεις ενέργειας.

Πρόσθετοι φόροι κερδών μπορούν να εισαχθούν στον τομέα της ενέργειας με διάφορους τρόπους, αλλά ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι πώς να οριστούν τα κέρδη που πρόκειται να φορολογηθούν. Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα προσέγγιση για τη φορολογία των κερδών, όπου το πρώτο καθήκον είναι να καθοριστεί ποιος εμπίπτει στο καθεστώς.

Με την πρώτη ματιά αυτό φαίνεται ξεκάθαρο. Αλλά, για παράδειγμα, οι ενεργειακές εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή εμπορεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο συχνά ασκούν επίσης και άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ δραστηριοτήτων που δικαιολογούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή και εκείνων που δεν το κάνουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει επιβολή εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη που προέρχονται από εταιρείες ενέργειας εκτός του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ τείνουν να είναι πολύ περιορισμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι στα κέρδη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την άμεση εισφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η καλύτερη επιλογή είναι να καταφύγουμε στα υπάρχοντα φορολογικά μέσα, όπως οι φόροι εισοδήματος, ή τουλάχιστον να τα χρησιμοποιήσουμε ως συμπλήρωμα. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να ξεχνούν ότι, ενώ η άμεση πρόκληση είναι η αναδιανομή εσόδων και δαπανών, η πραγματική λύση στην κρίση είναι η εξ ολοκλήρου επέκταση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Fuest Clemens είναι πρόεδρος του Ifo Institute και καθηγητής Οικονομικών στο University of Munich.

Ο Ockenfels Axel είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Cologne

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts