Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει το όριο παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση κυρίως των Ηνωμένες Πολιτειών, και ανησυχίες για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Πώς σχολιάζει η αγορά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του από το 2020, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ό,τι υποδηλώνει αυτό καθ’ αυτό το ποσό. Αρκετές χώρες μέλη αντλούν ήδη πετρέλαιο πολύ χαμηλότερα από τις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει πλέον θα συμμορφώνονται με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Κάτω από τις ποσοστώσεις

Ωστόσο, μέσα στο κλίμα αυτό που έχει διαμορφωθεί, αναλυτές τονίζουν ότι μεγάλη κερδισμένη από την απόφαση αυτή θα είναι η Ρωσία, καθώς η ίδια δεν θα μειώσει καμία παραγωγή.

Κι αυτό γιατί η Ρωσία ήταν μεταξύ των χωρών εκείνων, όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία, που δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τις προηγούμενες ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ήταν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) κάτω από την ποσόστωση των 11 εκατομμυρίων bpd για τον Σεπτέμβριο, επομένως δεν θα χρειαστεί να μειώσει καμία παραγωγή και θα επωφεληθεί μόνο από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει το oilprice.com, την ουσιαστική περικοπή του ΟΠΕΚ+ από τον Νοέμβριο θα επωμιστεί κυρίως η Σαουδική Αραβία, η οποία προσπαθεί να παράγει εντός των ποσοστώσεων που αποφασίζονται. Οι Σαουδάραβες πρόκειται να μειώσουν την παραγωγή κατά 526.000 bpd και θα έχουν στόχο 10,478 εκατομμύρια bpd. Η Ρωσία έχει τον ίδιο στόχο, αλλά είναι ήδη περίπου 500.000 bpd κάτω από αυτόν.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η σύγκρουση για τις τιμές δεν αφορά μόνο τη Ρωσία

Πολιτική κίνηση

Παρά την επιμονή του ΟΠΕΚ+ ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής ήταν «τεχνική» και βασιζόταν σε σημάδια επιβράδυνσης των οικονομιών και του κινδύνου ύφεσης, οι αναλυτές θεωρούν την κίνηση ως πολιτική. Βλέπουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου να επιστρέφουν στα 100 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, αναμένοντας ότι η αγορά πετρελαίου θα εμφανίζει ελλείψεις για ολόκληρο το 2023. Και βλέπουν επίσης τη Ρωσία ως νικητή της απόφασης του ΟΠΕΚ+ επειδή οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν ενώ η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί και η Ρωσία δεν θα χρειαστεί να μειώσει ούτε ένα βαρέλι από την παραγωγή της.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση στο πετρέλαιο

«Η Ρωσία είναι ο νικητής της περικοπής του ΟΠΕΚ+, καθώς βλέπει πτώση της παραγωγής, αυξανόμενες εκπτώσεις για το πετρέλαιο της και απώλεια εσόδων από φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank: «Ο παγκόσμιος καταναλωτής είναι ο χαμένος, ενώ οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια ακόμη πιο επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, ένα ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Hansen.

Στα 100 δολάρια

Η Morgan Stanley είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, και αύξησε την πρόβλεψή της για τις τιμές για το πρώτο τρίμηνο του 2023 στα 100 δολάρια από 95 δολάρια το βαρέλι. Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το αργό Brent για αυτό το τρίμηνο κατά 10 δολάρια στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, επανέλαβε – μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Alexander Novak, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ+ – ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που θα ενταχθούν στο ανώτατο όριο τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια