Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 20 χρόνια εκτινάχθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, καθιστώντας αδύνατη την ιδιοκατοίκηση για πολλούς Αμερικανούς.

Ο μέσος όρος του σταθερού επιτοκίου 30 ετών αυξήθηκε στο 6,92%, σύμφωνα με έκθεση της Freddie Mac. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2002.

Διαβάστε επίσης: Στο 8,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών

Σύμφωνα με τη WSJ, πολλοί προσφέρουν επιτόκια πολύ πάνω από 7%, όταν πριν από ένα χρόνο, το μέσο ποσοστό ήταν στο 3,05%.

Η Fed

Ο δείκτης αναφοράς έχει ανέβει σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο, επιδεινώνοντας τις προοπτικές από τότε που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει μια πολύ επιθετική στρατηγική προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε επίμονα, ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πολλοί δε, αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν υποστηρίξει, σε δηλώσεις τους, πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Όπως τονίζεται, η τελευταία αύξηση επιτοκίων αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία «αποθέρμανσης» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, καθιστώντας την ιδιοκατοίκηση απρόσιτη για πολλούς επίδοξους αγοραστές, λόγω του προστιθέμενου μηνιαίου κόστους πληρωμής ενός στεγαστικού δανείου με υψηλότερο επιτόκιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή