Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να χρειάστηκε να περιμένει το άνοιγμα της Wall Street, αλλά προφανώς άξιζε τον κόπο, αφού τα ισχυρά της κέρδη έδωσαν το σύνθημα στους αγοραστές για να ανεβάσουν τον γενικό δείκτη πάνω από τις 840 μονάδες. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 842,64 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,24%, με τον τζίρο βελτιωμένο στα 62,5 εκατ. ευρώ.

Με τη σημερινή άνοδο ο γενικός δείκτης ανοίγει το δρόμο προς τις 870 μονάδες, αφού πρώτα διαπεράσει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, συνεχίζοντας την καλή πορεία του Οκτωβρίου. Αν εξαιρέσει, άλλωστε, κανείς τις λίγες ημέρες πλάγιας κίνησης, ο απολογισμός του μήνα μέχρι τώρα μόνο θετικός είναι, κόντρα μάλιστα στο αρνητικό διεθνές κλίμα.

Τα σενάρια

Βέβαια, αυτό που επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι το ΧΑ σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ενδεχομένως να εκδηλωθούν. Έτσι ένα σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η αγορά να παραμείνει σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης, προκειμένου να αφομοιώσει τα επίπεδα, τα οποία έχασε πριν από περίπου ένα μήνα. Αυτό το σενάριο κερδίζει έδαφος αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετά κεφάλαια δεν δείχνουν πρόθυμα να μειώσουν τις θέσεις τους, όσο τα περιθώρια παραμένουν ακόμη χαμηλά.

Σύμφωνα με την Trader24, το επίπεδο των 805-808 μονάδων συνιστά τη στήριξη σε όποια ανοδική προσπάθεια, με επόμενο επίπεδο τις 840, ενώ το κακό κλίμα δίνει ζωή στο σενάριο της επαναφοράς στις 785 μονάδες, που οριοθετούν εξάλλου και τη μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα των τελευταίων 2μιση ετών. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν επιτρέπει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, με τη γενικότερη παρατήρηση ότι το ΧΑ είναι μεν πολύ πιο ανθεκτικό από όλα τα λοιπά ανά τον κόσμο, ωστόσο παραμένει έρμαιο των διαθέσεων των ξένων χαρτοφυλακίων, εξαιτίας ακριβώς του αβαθούς χαρακτήρα του.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος έκλεισε με άλμα 3,79%, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Τιτάν, Aegean και Πειραιώς, ενώ ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Jumbo, Σαράντης, Λάμδα, ΟΛΠ, Eurobank και Motor Oil. Απώλειες σημείωσαν ΕΥΔΑΠ και Coca Cola, ενώ η Quest έχασε 1,57%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών