Με αρκετή νευρικότητα και ήπια θετικά πρόσημα κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία αναμένουν και τις επικείμενες ανακοινώσεις του νέου Βρετανού Υπουργού Οικονομικών για το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%.

Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,24% στις 6.875 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,17% στις 12.459 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,07% στις 5.936 μονάδες.

Οι αναλυτές

Το θετικό άνοιγμα έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει τη δήλωση από τον νέο υπουργό Οικονομικών του Τζέρεμι Χαντ. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Χαντ δήλωσε στο BBC ότι θα δείξει στις αγορές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «μπορεί να λογοδοτήσει σωστά για κάθε δεκάρα από τα φορολογικά σχέδια και τα σχέδια δαπανών».

Αυτό πάντως που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές, είναι, όπως εξήγησε και η Morgan Stanley, ότι ενώ η χώρα βρίσκεται σε κλοιό υψηλού πληθωρισμού (όπως άλλωστε και όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες) μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να γιγαντώσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και το σχέδιο των φοροαπαλλαγών που προώθησε ο απερχόμενος βρετανός Υπουργός Οικονομικών έτυχε τόσο σκληρής αντίδρασης από τις αγορές.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιθυμεί μια οικονομία “χαμηλής φορολογίας” και η δημοσιονομική πολιτική θα εξακολουθήσει να χαλαρώνει σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Και αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας, τότε οι αποτιμήσεις των βρετανικών μετοχών θα επηρεαστούν αρνητικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές