
Σε τούτους τους τόσο αβέβαιους καιρούς του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, της πληθωριστικής έξαρσης και των δεδομένων πια γεωπολιτικών ανακατατάξεων, καταγράφεται, πέραν των άλλων, παγκοσμίως και μια άνευ προηγουμένου ανακατανομή πλούτου.
Σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες, μεταβατικές συνθήκες, οι παραγωγοί ενεργειακών αγαθών αποκομίζουν τεράστια κέρδη, αφαιρώντας ευθέως πόρους και δυνάμεις από χώρες και λαούς που δεν διαθέτουν αντίστοιχα αγαθά και είναι ενεργειακά εξαρτημένες.
Διαβάστε επίσης: UNICEF: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός βυθίζουν εκατομμύρια επιπλέον παιδιά στη φτώχεια
Ταυτόχρονα μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι αποταμιευτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διπλή αφαίμαξη τόσο εξαιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού όσο και από τη συνδυασμένη διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε μηδενικά επίπεδα. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά αυξάνοντας απότομα τα επιτόκια των δανείων χωρίς ταυτόχρονα να κάνουν το ίδιο και με τα επιτόκια των καταθέσεων αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την αυξανόμενη διαφορά των επιτοκίων.
Αυτός είναι και ο λόγος που οδηγεί καταθέτες και κεφαλαιούχους μαζικά σε αγορές περιουσιακών στοιχείων, γιατί απλά αισθάνονται την απομείωση των αποταμιεύσεων σε πραγματικούς όρους. Οι οποίες με τη σειρά τους προσθέτουν ύλη στην εξελισσόμενη κίνηση ανακατανομής του πλούτου.
Στην αυτή σχεδόν λογική, αλλά με άλλους όρους, ο υψηλός πληθωρισμός ευνοεί τους υπερδανεισμένους, έθνη και επιχειρήσεις, επιτρέποντας τον έλεγχο των χρεών τους.
Επίσης σε μικροεπίπεδο, η εκτίναξη των αξιών σε ακίνητα κλονίζει τους ενοικιαστές, αφαιρώντας σημαντικά ποσοστά από τα πενιχρά τους συνήθως εισοδήματα.
Η διατήρηση επιπλέον των φορολογικών συντελεστών σε υψηλά επίπεδα, ιδιαιτέρως στις ζώνες του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, γεμίζει τα ταμεία των κρατών αφαιρώντας πάλι δυνάμεις και δυνατότητες από το πλήθος των καταναλωτών.
Στα κρατικά ταμεία στις παρούσες συνθήκες της πληθωριστικής έξαρσης εισρέουν πολύ περισσότερα έσοδα, δημιουργώντας αισθήματα υπερφορολόγησης στις κοινωνίες.
Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις των μισθών είναι περιορισμένες έως ελάχιστες και κατά πάσα βεβαιότητα δεν παρακολουθούν την επιβεβαιωμένη εκτίναξη των τιμών πλήθους βασικών αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η ανισορροπία να διευρύνεται, η ανακατανομή πλούτου να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ανισότητες να λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα τα φαινόμενο θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς τίποτε δεν δηλώνει, επί του παρόντος τουλάχιστον, τη μεταβολή των προαναφερθεισών τάσεων ραγδαίας ανακατανομής του πλούτου. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταφέρνει να βρει κοινές παρεμβάσεις και ενιαίες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Μέχρι τώρα, αυτή η ατμόσφαιρα ανακατανομής του πλούτου και διεύρυνσης των ανισοτήτων δεν έχει μεταβάλει τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Ο χειμώνας ωστόσο είναι κρίσιμος και στον βαθμό που η κρίση βαθύνει, τα αιτήματα θα πολλαπλασιαστούν και οι συνειδήσεις πιθανόν να επηρεαστούν. Το βέβαιο είναι ότι η διατήρηση αυτών των τάσεων ανακατανομής του πλούτου ή καλύτερα του διαθέσιμου εισοδήματος δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Στον βαθμό που δεν μεταβληθούν, θα χρειαστούν αξιόλογα αντίμετρα και σοβαρά αντισταθμίσματα, αλλιώς οι κοινωνίες και δη τα φτωχότερα στρώματα αυτών θα αντιδράσουν.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα