Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2022, προχώρησε ο ΟΠΕΚ, για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα περιόρισε τις προβλέψεις και για το επόμενο έτος, επικαλούμενος την επιβράδυνση των οικονομιών, την αναζωπύρωση των κινεζικών μέτρων περιορισμού της COVID-19 και τον υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,64 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή 2,7% το 2022, μειωμένη κατά 460.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Πώς σχολιάζει η αγορά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων, εν μέσω συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων πληθωρισμού, νομισματικής σύσφιξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, υψηλού κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές καθώς και συνεχιζόμενων ζητημάτων προσφοράς», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Σήμα για νέες μειώσεις στην παραγωγή

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χαμηλότερη προοπτική ζήτησης, δίνει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια -ακόμα και «πάτημα»- στον ΟΠΕΚ  να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για την πορεία των τιμών. Η πρόσφατη μεγάλη μείωση του πετρελαϊκού καρτέλ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν κατηγορήσει ανοικτά τη Σαουδική Αραβία, ότι ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Μεγάλα οφέλη από την μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ

Ακόμη και μετά την υποβάθμιση, ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι ισχυρότερη φέτος και το επόμενο έτος από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις τελευταίες της εκτιμήσεις την Πέμπτη.

Για το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 2,34 εκατομμύρια bpd, 360.000 bpd λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, στα 102,02 εκατομμύρια bpd. Ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να αναμένει ότι η ζήτηση το 2023 θα υπερβεί τον προ-πανδημικό ρυθμό του 2019.

«Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιορισμένη ανοδική δυνατότητα από παράγοντες όπως τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα και οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια