Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Κίνα να «κερδίσει την μάχη» της τεχνολογίας, σε μια ομιλία που θα μπορούσε να σημαίνει και μία αναδιαμόρφωση της προσέγγισης του Πεκίνου για αναβάθμιση της εγχώριας τεχνολογικής βιομηχανίας.

Αναλυτές παρατήρησαν ότι η «επίτευξη αυτάρκειας» στον τομέα της τεχνολογίας κατείχε εξέχουσα θέση στην έκθεση του Σι που παρουσίασε κατά την έναρξη του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιήθηκε τέσσερις φορές έναντι καμίας το 2017. Ο όρος «τεχνολογία» από την άλλη μεριά αναφέρθηκε 40 φορές, από 17 φορές στην έκθεση από το συνέδριο του 2017.

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ή σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς, όπως αναφέρει το Reuters, έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον να θέσει νέους αυστηρότερος κανονισμούς που αποσκοπούν στην υπονόμευση των προσπαθειών της Κίνας να αναπτύξει τη δική της, προηγμένη, βιομηχανία ημιαγωγών.

Διαβάστε ακόμα: Οι ΗΠΑ «στραγγαλίζουν» τεχνολογικά την Κίνα – Πώς θα απαντήσει το Πεκίνο;

Αύξηση των δαπανών για την τεχνολογία

Αναλυτές της HSBC ανέφεραν ότι η αύξηση των δαπανών για τον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας που προαναγγέλθηκαν από την Κίνα αφορούν πρωτίστως τους τομείς STEM (δηλαδή επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά). Από την πλευρά τους αναλυτές της ING εκτιμούν ότι οι αναφορές του Σι σχετίζονταν με «την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης ταλέντων και την προώθηση της αυτάρκειας στην τεχνολογική πρόοδο».

Τη Δευτέρα, οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας ανέβηκαν άνω του 1% ενώ οι μετοχές στον κλάδο των ημιαγωγών ανέβηκαν κατά 0,7%.

Στην ομιλία του ο Σι Τζινπίνγκ απαρίθμησε μια σειρά από βιομηχανικούς τομείς στους οποίους η Κίνα έχει επιτύχει καινοτομίες την τελευταία δεκαετία. Σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνονται οι διαστημικές πτήσεις, η κατασκευή αεροσκαφών και η δορυφορική πλοήγηση.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο εύκολα η Κίνα θα ξεπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο κλάδος παραγωγής ημιαγωγών

Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά στον τομέα των ημιαγωγών, έναν τομέα όπου η Κίνα διοχέτευσε μεν δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών κεφαλαίων αλλά από την άλλη ήταν και ένας τομέας όπου δόθηκε μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση προσεγγίσεων που καθοδηγούνται από τους κανόνες της αγοράς.

Ενδεικτικό ότι επιτράπηκε σε επιχειρηματικά κεφάλαια να επενδύσουν σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ. Όπως αναφέρει η κινεζική εταιρεία έρευνας επενδύσεων CVIinfo επενδύθηκαν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα έτη 2020-2021.

Παράλληλα, στις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες ημιαγωγών δόθηκε το ελεύθερο να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα και προμήθειες ανάλογα με τη ζήτηση που υπήρχε στην αγορά, θέλοντας να δημιουργήσουν ευθύ ανταγωνισμό στα αντίστοιχα ξένα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: O… Μάο της σύγχρονης Κίνας: Το συνέδριο της κυριαρχίας του Σι Τζινπίνγκ

Ο νέος τεχνολογικός… δρόμος

Παρά το γεγονός ότι όλη η στήριξη ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για την άνοδο εταιρειών που δυνητικά θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν, καμία κινεζική εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής ημιαγωγών δεν κατάφερε να κερδίσει κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, τουλάχιστον σε επίπεδο προηγμένων λύσεων και ο τομέα παραμένει ουσιαστικά εξαρτημένος από την εισαγόμενη τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Οι αναλυτές της Tianfeng Securities σημειώνουν ότι ο Σι στην ομιλία του ζήτησε ουσιαστικά από την Κίνα να «χτίσει ένα εντελώς νέο εθνικό σύστημα» για την τεχνολογία, ένα βήμα μακριά από το πώς ζήτησε το 2017 να οικοδομήσει ένα σύστημα για την τεχνολογική καινοτομία, που θα ήταν «βασισμένη στις επιχειρήσεις» και «στην αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.