Η Λιζ Τρας έχει κερδίσει μια σελίδα στα βιβλία της ιστορίας. Η Βρετανίδα ηγέτις ανακοίνωσε την Πέμπτη την παραίτησή της μετά από μόλις 44 ημέρες στην ηγεσία, καθιστώντας την έτσι, την πρωθυπουργό με την πιο σύντομη θητεία ,που έχει υπηρετήσει τη χώρα. Οι αποτυχημένες πολιτικές και ένα βαθιά αντιδημοφιλές κόμμα θα κρατήσουν τον διάδοχο της υπό στενή παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης – Παραίτηση Τρας: Οι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής – Τι δείχνουν τα στοιχήματα

Η Τρας θα παραμείνει στη θέση της έως ότου το Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει τον αντικαταστάτη της μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, η θητεία της έληξε ουσιαστικά την περασμένη Παρασκευή, όταν αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών της και να ακυρώσει τις μαζικές φορολογικές περικοπές που είχαν προκαλέσει μια αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική κρίση. Αυτή η στροφή εξηγεί γιατί οι αγορές κρατικών ομολόγων και συναλλάγματος ανακουφίστηκαν σε μεγάλο βαθμό ,στην είδηση της παραίτησής της. Οι επενδυτές υποθέτουν πως ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, η Βρετανία θα επιμείνει σε μια πιο δημοσιονομικά υπεύθυνη πορεία.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Τρας: Πώς αντιδρούν οι αγορές

Παρόλα αυτά, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ταραχώδεις. Οι Συντηρητικοί, οι οποίοι πρόκειται να επιλέξουν τον τέταρτο πρωθυπουργό τους μέσα σε έξι χρόνια, διαφωνούν σε βασικά ζητήματα όπως ο ρόλος του κράτους, το ενδεδειγμένο επίπεδο φορολόγησης και η προσέγγιση της μετανάστευσης. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η διαβρωτική επίδραση του Brexit. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδυνάμωσε την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, υπονόμευσε τους θεσμούς της και αμαύρωσε τη διεθνή της φήμη. Ωστόσο, κανένας επίδοξος ηγέτης δεν τολμά να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός. Όταν ο υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον εκδιώχθηκε από το αξίωμα τον Ιούλιο, οι νομοθέτες και τα μέλη του κόμματος αγκάλιασαν γρήγορα τις οικονομικές φαντασιώσεις της Τρας.

Οι υποψήφιοι που διεκδικούν την αντικατάστασή της – στους οποίους σύμφωνα με τους Times περιλαμβάνεται και ο Τζόνσον – θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς. Δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υποστηρίξουν τις περικοπές δαπανών και τους υψηλότερους φόρους που θα παρουσιάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ στις 31 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία για την διαδοχή. Σύμφωνα με το BBC, ο Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, ενισχύοντας ενδεχομένως την τρέχουσα θέση του.

Λίγοι συντηρητικοί νομοθέτες θα καλωσορίσουν ένα σκληρό δημοσιονομικό πακέτο για μια χώρα που παλεύει με τον πληθωρισμό του 10%, την αύξηση των επιτοκίων και τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Αλλά οποιαδήποτε σοβαρή εξέγερση θα κινδύνευε να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να προηγείται με περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο φόβος μιας εκλογικής καταστροφής μπορεί επομένως να αποτρέψει τους Συντηρητικούς από την περαιτέρω αυτοκαταστροφή. Παρόλα αυτά, έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τότε που αποφάσισαν να θέσουν επικεφαλής την Τρας. Μόνο οι εθνικές εκλογές μπορούν να αποκαταστήσουν την πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να απέχει ακόμη δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners