Να αποφύγει να βάλει την αμερικανική οικονομία σε «αναγκαστική ύφεση» η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζει η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι και συνεχίζει ότι είναι  καιρός να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του κόστους δανεισμού.

«Μπορεί να βρεθούμε, και οι αγορές το έχουν σίγουρα προεξοφλήσει, με άλλη μια αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης», είπε χαρακτηριστικά «Αλλά θα συνιστούσα πραγματικά στους ανθρώπους να μην το πάρουν αυτό και να σκεφτούν ότι, λοιπόν, είναι 75 για πάντα».

Διαβάστε επίσης: Fed: Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων

Οι προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της πιστεύουν ότι το επιτόκιο  θα πρέπει να αυξηθεί μεταξύ 4,5% και 5% το επόμενο έτος για να αρχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Αυτές οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι «λογικές», δήλωσε η Daly, προσθέτοντας ότι τις έχει κολλήσει στον τοίχο της για να θυμάται πού θα καταλήξει το επιτόκιο.

Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επιβράδυνση

Με τα επιτόκια κοντά στο ουδέτερο επίπεδο, όπου η οικονομική δραστηριότητα ούτε περιορίζεται ούτε τονώνεται, η Νταλί εξήγησε ότι η Fed κινείται σε μια δεύτερη φάση σύσφιξης της πολιτικής που θα πρέπει να είναι «προσεκτική» και «απίστευτα εξαρτώμενη από τα δεδομένα».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπερσφίξουμε και δεν μπορούμε να τραβήξουμε πολύ γρήγορα και να πούμε ότι τελειώσαμε», είπε χαρακτηριστικά. Οι αντίθετοι άνεμοι, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη και η συνεχιζόμενη σύσφιξη της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία, πρόσθεσε, και τελικά το πόσο ψηλά πρέπει να πάνε τα αμερικανικά επιτόκια.

Με τον πληθωρισμό σύμφωνα  να τρέχει πάνω από τρεις φορές πάνω από τον στόχο του 2% και την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή, σημείωσε  ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να παραιτηθούμε αυτή τη στιγμή … Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Αλλά, πρόσθεσε, «είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για αποχώρηση, να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε την αποχώρησή μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή