Ισχυρή ώθηση από τον κλάδο κοινής ωφελείας έλαβαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, την ώρα που ο βρετανικός FTSE 100 αποτύπωσε την επιφυλακτική του αισιοδοξία για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,4%, με τον κλάδο κοινής ωφελείας να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,64% στις 7.013 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,58% στις 12.931 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,59% στις 6.131 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Pearson σημείωσαν άνοδο 8%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 7% στις υποκείμενες πωλήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Έκανε την τεχνική υπέρβαση το ΧΑ

Στο επίκεντρο ήταν οι πολιτικές εξελίξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα επέλεξε τον νέο πρωθυπουργό Rishi Sunak, μετά την παραίτηση της Liz Truss την περασμένη εβδομάδα. Άλλωστε αυτός ήταν που οι Συντηρητικοί βουλευτές ήθελαν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και της χώρας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, και πριν τα μέλη του κόμματος ανατρέψουν την απόφαση τους.

Με το βλέμμα στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου διαπραγματεύονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον μίνι προϋπολογισμό, ο οποίος προκάλεσε αναταραχή στις αγορές στις 23 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, αποδόσεις υποχώρησαν σχεδόν 21 μονάδες βάσης στο 3,846%.

Διαβάστε επίσης: Υποχωρούν κατά 2% οι τιμές του πετρελαίου

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές και περιορίζει τη ζήτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της S&P Global, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η περιοχή εισέρχεται σε ύφεση.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες από 48,1 τον Σεπτέμβριο, στη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2020. Είναι ο τέταρτος μήνας που ο δείκτης κινείται κάτω από την τιμή των 50 μονάδων, η οποία αποτελεί το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές