
Σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών των πολιτών γίνεται ψηφιακά, από την έκδοση ενός πιστοποιητικού ή/και την ψηφιακή επικύρωση εγγράφων έως και την πληρωμή διαφόρων υποχρεώσεων, παρατηρούμε έξαρση του φαινομένου της διαδικτυακής απάτης, ενός φαινομένου που σύμφωνα με υπολογισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αποφέρει λεία στους επιτήδειους άνω των 170 εκατομμυρίων το χρόνο, ήτοι άνω των 460.000,00 ευρώ σε ημερήσια βάση.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για την εξαπάτηση των υποψήφιων θυμάτων τους όπως, μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing), με λογότυπα που μοιάζουν εκπληκτικά με τα λογότυπα των τραπεζών, με στόχο την υφαρπαγή κωδικών e-baking, ή/και μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα όπου ο παραλήπτης καλείται να επιβεβαιώσει ή να ενεργοποιήσει εκ νέου, οπότε αποκτούν πλήρη πρόσβαση στο κινητό με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ή/και την πρόσφατη απάτη «… η Ελληνική Εφορία εκκαθάρισε την φορολογική σας δήλωση και πρέπει να σας επιστρέψει ένα ποσό…» και μια σειρά πολλών άλλων τεχνασμάτων, πάντα με τον ίδιο στόχο την εξαπάτηση του πολίτη και το άδειασμα των λογαριασμών του.
Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα phishing emails που παραπλανούν τους εργαζομένους
Για όλα τα ανωτέρω οι αρμόδιοι φορείς όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ηλεκτρονικές απάτες «Μια παύση αρκεί για να αποφύγουμε την ηλεκτρονική απάτη», έχοντας αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους πολλές σχετικές ερωτήσεις – απαντήσεις, έτσι ώστε να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, (ενδεικτικά, η Ελληνική Αστυνομία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οδηγό με το πως μπορούμε να πραγματοποιούμε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου με ασφάλεια).
Ένα ακόμα σχετικό φαινόμενο που μας απασχολεί είναι το μέσω ηλεκτρονικών επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματα κλείδωμα (κρυπτογράφηση) των αρχείων επιχειρήσεων, εμπορικών – λογιστικών – προσωπικού κ.λπ., για το ξεκλείδωμα των οποίων ζητούν λύτρα σε κρυπτονομίσματα (bitcoin), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ασφαλή αντίγραφα ασφαλείας, να καταβάλλονται στους επιτήδειους. Όσοι διοικούν επιχειρήσεις από πολύ μικρές έως πολύ μεγάλες, μεταξύ αυτών και ο γράφων, με δεδομένο ότι υπάρχει πιθανότητα να δεχτούμε τέτοιου είδους επιθέσεις, καλό θα είναι να απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα:
α) Θεωρούμε ότι είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε τεχνικές αστοχίες λογισμικού και δικτύων ή/και σε κακόβουλες «κυβερνοεπιθέσεις» ή/και απέναντι σε λανθασμένες ή σκοπούμενες ενέργειες των χρηστών των πληροφοριακών μας συστημάτων ;
β) Θεωρούμε ότι με τα αντίγραφα ασφαλείας (BackUp) που λαμβάνουμε σε διάφορα μέσα όπως εξωτερικοί δίσκοι κ.λπ., είμαστε «ασφαλείς» από όλους τους κινδύνους ;
γ) Δοκιμάσαμε ποτέ να επαναφέρουμε αντίγραφα ασφαλείας με επιτυχία ;
Η αξιόπιστη λύση που σε όλα τα ανωτέρω ερωτήματα η απάντηση θα είναι ΝΑΙ, συνεπώς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δεδομένων άρα την αποφυγή προβλημάτων τα οποία θα κοστίσουν σε χρόνο συνεπώς και σε χρήμα, είναι η τεχνολογία Cloud. Ειδικότερα η τεχνολογία αυτή διακρίνεται σε :
α) Cloud Server, όπου κάθε επιχείρηση έχει αποκλειστικό χώρο εργασίας ανά χρήστη με υποδομές τελευταίας τεχνολογίας, ασφάλεια δεδομένων, υψηλές ταχύτητες, αυτόματο backup αρχείων με εγγυημένη άμεση επαναφορά και κόστος το οποίο θα αποσβεσθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μιας και δεν απαιτείται από την επιχείρηση να επενδύσει σε ακριβά συστήματα υπολογιστών τα οποία απαιτούν τακτική αναβάθμιση. Επίσης σε περίπτωση κλοπών ή φυσικών καταστροφών δεν χάνονται τα πολύτιμα δεδομένα της επιχείρησης αλλά μόνο «φτηνό σίδερο».
β) Cloud BackUp, όπου κάθε επιχείρηση έχει εντελώς αυτοματοποιημένα χωρίς να απαιτείται η διακοπή των εργασιών της αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων της με υψηλές προδιαγραφές, ιστορικότητα, εγγυημένη άμεση επαναφορά οποτεδήποτε απαιτηθεί και πολύ χαμηλό κόστος (ενδεικτικά από 0,33 € την ημέρα).
Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – ηλεκτρονικών συναλλαγών η ασφάλεια των δεδομένων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των επιχειρηματιών. Η χρήση εξελιγμένων διαδικτυακών τεχνολογιών προφυλάσσει από κυβερνοεπιθέσεις, μεμονωμένες κακόβουλες ενέργειες, λανθασμένες ή σκοπούμενες ενέργειες χρηστών και τεχνικές αστοχίες λογισμικού και δικτύων, συνεπώς προφυλάσσει τις επιχειρήσεις.
* Γιώργος Α. Κορομηλάς, Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων, Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E., Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο