Στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στο γενικό λογιστήριο του κράτους επικεντρώνεται το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς παραμένουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Έτσι την ώρα που ο e–ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων για το 2020 –  με τις απονομές να φτάνουν τις 29.000 τον Σεπτέμβριο – και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων σε δέκα  διευθύνσεις του ταμείου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώνονται προβλήματα στην έκδοση συντάξεων.

Διαβάστε επίσης: Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις και για το 2020

Παρότι το μήνα Σεπτέμβριο παρουσιάσθηκε πρόοδος στην απονομή συντάξεων και στο γενικό λογιστήριο, το πρόβλημα παραμένει καθώς οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 15.000. Κι αυτό γιατί το αυτοματοποιημένο σύστημα απονομής κύριων συντάξεων, σε ένα μεγάλο ποσοστό, έχει προκαλέσει πολλά λάθη.

Από τις εκκρεμείς αιτήσεις που απομένουν για να καλυφθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων στον δημόσιο τομέα, οι περισσότερες αφορούν περιπτώσεις αφορούν διαδοχική ασφάλιση. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετές που αναφέρονται σε παράλληλη ασφάλιση, άρα χρήζουν πιο προσεκτικό ελέγχου.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τους επικεφαλής στον ΕΦΚΑ, που ελέγχουν την πορεία απονομής των συντάξεων και αναμένεται να δοθεί λύση.

Ο ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, από 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του, εκδόθηκε το 98%.

Επίσης, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, πλην των διεθνών και των ανελαστικών, για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020. Για το 2021, το ποσοστό ολοκλήρωσης αγγίζει το 95,5%, ενώ προς εκκαθάριση εκκρεμούν 8.890 αιτήσεις. Επίσης, έχει εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2022, με τις εκκρεμότητες για εκκαθάριση να αγγίζουν τις 17.000 αιτήσεις.

Με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, που απέμεναν προς εκκαθάριση, ανέρχονταν σε 26.000, δηλαδή το 2% του συνόλου των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν από το 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

Επιπλέον 16.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μία σειρά από λόγους (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, κ.ά.).

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο  Σεπτέμβριος, αποδείχθηκε ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για το ταμείο, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 29.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Παράλληλα, 10 ακόμα Διευθύνσεις του φορέα σε όλη την Ελλάδα μηδένισαν τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις, που πολλές από αυτές εκκρεμούσαν για ένα ή και δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax