
Τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις, μετά από 12 χρόνια, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον Σκάι
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι, συνολικά, οι αυξήσεις προκύπτουν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους και από την 4η δόση του επανυπολογισμού των συντάξεων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Αναφορικά με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις αρχές του 2023, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αύξηση θα είναι αποτέλεσμα του αθροίσματος του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου το 2022 και της διαίρεσης του αθροίσματος αυτών των δύο μεγεθών διά δύο.
Ο προϋπολογισμό θα καθορίσει τις αυξήσεις
Όπως σημείωσε, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αυξήσεις αυτές θα ανέλθουν στο 7%. Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι τελικές εκτιμήσεις σχετικά με τα οικονομικά αυτά μεγέθη το 2022 και οι αυξήσεις, που θα δοθούν τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, θα βασιστούν σε πρώτη φάση στις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια, όπως είπε, θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και, αν τυχόν υπάρξει κάποια απόκλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω από τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αναπροσαρμογή προς το τέλος του χρόνου.
Αυξήσεις για το 95% των συνταξιούχων
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις θα αφορούν περίπου το 95% των συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους. «Η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις, 1 στους 2 συνταξιούχους θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη και 88%, όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά, θα δει αυξήσεις, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ.
Στο τέλος της διαδρομής οι εκκρεμείς συντάξειες
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής όσον αφορά στην έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμότητες, μέχρι και το 2020 και έχουν μείνει 8.500 εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2021 και 17.000 το 2022, ενώ συμπλήρωσε ότι, από τον Ιανουάριο του 2021, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις και, το 2022, έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις