Συμφωνία για την κατασκευή πέντε νέων οχηματαγωγών πλοίων PCTC (Pure car truck carriers) υπέγραψε ο όμιλος Grimaldi με το ναυπηγείο China Merchants Heavy Industries Jiangsu. Το deal περιλαμβάνει option για ακόμη 5 πλοία, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Τα νέα πλοία, με χωρητικότητα φόρτωσης άνω των 9.000 CEU, έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV), ενώ έχουν λάβει την ένδειξη Ammonia Ready class από τον ιταλικό νηογνώμονα Rina. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν και αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο.

Διαβάστε επίσης: Δορυφορικό σύστημα πλοήγησης πλοίων αναπτύσσει ο Όμιλος Grimaldi

Μηδενικές εκπομπές ρύπων στο λιμάνι

Παράλληλα, τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες λιθίου mega, καθώς και με ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρική σύνδεση με την ξηρά, γεγονός που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν το Zero Emission in Port (μηδενικές εκπομπές ρύπων στο λιμάνι).

Η παράδοση των πέντε πρώτων πλοίων αναμένεται τη διετία 2025 – 2026 και σχεδιάζεται να δρομολογηθούν σε ταξίδια μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Άπω Ανατολής.

«Πράσινη» πρωτοπορία

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Emanuele Grimaldi «η ομάδα μας ήταν πραγματικός πρωτοπόρος της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητές της κάθε χρόνο. Τα πλοία διπλού καυσίμου θα είναι πολύ πιο αποδοτικά από αυτά που σχεδιάστηκαν στο παρελθόν: θα καταναλώνουν 50% λιγότερα καύσιμα από την προηγούμενη γενιά πλοίων μεταφοράς οχημάτων».

Η πρόκληση της αμμωνίας

«Είμαστε μάρτυρες μιας εξέλιξης που θα οδηγήσει τον κλάδο στον στόχο των μηδενικών εκπομπών. Η πρόσφατη παραγγελία αποτελεί πρόκληση, ειδικά καθώς άλλα εναλλακτικά καύσιμα απαλλαγμένα από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή. Η υλοποίηση απαιτεί τεράστια δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά αργότερα, αυτή η δέσμευση θα μεταφραστεί σε πρόοδο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green