Με εξαίρεση την Apple, η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ άσχημη για τις Big Tech.

Η Alphabet, η Amazon, η Meta και η Microsoft έχασαν συνολικά πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, μετά τις προειδοποιήσεις τις οποίες διετύπωσαν αναφορικά με την επιδόσεις τους το τρίτο τρίμηνο και το υπόλοιπο του έτους. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, βρέθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά μετά από μία δεκαετία εκρηκτική ανάπτυξης, καταγράφοντας σημαντική επιβράδυνση ή ακόμα και βουτιά στα έσοδά τους, την ώρα που προσπαθούν να ελέγξουν τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη.

Διαβάστε επίσης – Big Tech: Τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος οι απώλειες στη Wall Street

Το αρνητικό πλαίσιο

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα ήρθαν στο πλαίσιο της εκτίναξης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της επικείμενης ύφεσης. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Apple, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες για έσοδα και κέρδη. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στο ταμπλό, με τη μετοχή της να έχει την καλύτερη απόδοση των δύο τελευταίων ετών.

Στον αντίποδα η Meta, η οποία έχει δει την τιμή της μετοχής της να καταρρέει το 2022. Η μητρική εταιρεία του Facebook δεν είχε κέρδη , κατέγραψε τα χαμηλότερα μέσα έσοδα ανά χρήστη σε δύο χρόνια και είπε ότι οι πωλήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο πιθανότατα θα μειωθούν για τρίτη συνεχόμενη περίοδος.

Διαβάστε επίσης – Meta Platforms: Τα μειωμένα κέρδη έφεραν «βουτιά» 23% για τη μετοχή

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση και στον κόσμο, και έτσι είναι δύσκολο να έχουμε ένα απλό ”Θα κάνουμε αυτό το ένα πράγμα και αυτό θα λύσει όλα τα ζητήματα», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Η μετοχή της Meta είχε τη χειρότερη εβδομάδα της από την IPO της εταιρείας το 2012, σημειώνοντας βουτιά 24% τις τελευταίες πέντε ημέρες. Η Microsoft υποχώρησε 2,6% για την εβδομάδα.

Τα πράγματα ήταν επίσης ζοφερά στην Amazon, η οποία σημείωσε πτώση 13% . Μια ζοφερή πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο μαζί με μια δραματική επιβράδυνση της μονάδας υπολογιστών νέφους ευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό για το sell-off.

Καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να απομακρύνονται από την τεχνολογία, βρίσκουν ευκαιρίες δημιουργίας χρημάτων σε άλλα μέρη της αγοράς που προηγουμένως υστερούσαν σε σχέση με τα ονόματα λογισμικού και διαδικτύου. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 3% αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία ανόδου. Πριν από το 2021, ο Dow είχε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον Nasdaq για πέντε συνεχόμενα χρόνια.

Προκλήσεις και για τις εταιρείες μικροτσίπ

Η υποχώρηση του Nasdaq φέτος δείχνει επίσης ότι οι ανησυχίες των αγορών έχουν εξαπλωθεί και στον κλάδο ημιαγωγών που μέχρι πρόσφατα δεν προλάβαινε να καλύπτει τη ζήτηση. Η αμερικανική Texas Instruments, η οποία κατασκευάζει μικροτσίπ για τα πάντα, από οικιακές συσκευές μέχρι πυραύλους, είδε τις μετοχές να δέχονται πιέσεις μετά από προβλέψεις ότι η πτώση στις πωλήσεις εξαπλώνεται στους υπολογιστές, στα τηλέφωνα και σε άλλα προϊόντα τεχνολογίας.

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία κατασκευής τσιπ SK Hynix Inc. ανέφερε μείωση 60% στα κέρδη και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες περισσότερο από το μισό. Προειδοποίησε επίσης για «μια άνευ προηγουμένου επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς». Η SK Hynix θα ακολουθήσει τώρα το παράδειγμα και άλλων εταιρειών κατασκευής μικροτσίπ όπως οι Micron Technology Inc. και Kioxia Holdings, μειώνοντας την παραγωγή επειδή οι τιμές των μικροτσίπ έχουν αρχίσει να πέφτουν. Οι μετοχές της Hynix έχουν χάσει περίπου 28% της αξίας τους φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες