Πλειστηριασμοί και για χρέη στην εφορία

Ο φόβος των πλειστηριασμών επανέρχεται και μάλιστα διπλός για τους οφειλέτες. Δεν είναι δηλαδή μόνο όσοι χρωστούν δάνεια που πλέον διαχειρίζονται τα funds, είναι και η Εφορία που ξεπαγώνει τους πλειστηριασμούς και έχει ήδη βγάλει πρόγραμμα αναγκαστικών μέτρων για τους επόμενους μήνες.

Τα πολλά χρέη στην εφορία και ο κίνδυνος οι κακοπληρωτές να γίνουν τσουνάμι, οδηγεί την ΑΑΔΕ σε επιλεγμένες κινήσεις προκειμένου να εισπραχθούν τα χρέη.

Βεβαίως πάντα τα αναγκαστικά μέτρα είναι κλιμακούμενα και ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Δεν θα δούμε δηλαδή κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όμως, το μήνυμα που θέλουν να σταλεί είναι «ρυθμίστε τα χρέη σας».

Οσοι οφείλουν έως 50 ευρώ γλιτώνουν τα αναγκαστικά μέτρα, όμως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι, όπως και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.

Υπενθυμίζεται ότι δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail.

Μετά τη δέσμευση και εντός δύο (2) ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.

Τα funds και το λάθος μήνυμα…

Στα χέρια των funds και κατ’ επέκταση στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων και των εισπρακτικών, βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων.

Και μπορεί αυτό να είναι καλό για τις τράπεζες (και την οικονομία γενικότερα) αφού «καθαρίζουν» τους ισολογισμούς τους, από την άλλη, υπάρχουν πολλά προβλήματα στη δευτερογενή αγορά. Και πολλές περιπτώσεις όπου ο οφειλέτης, ο δανειολήπτης δέχεται αφόρητες πιέσεις.

Ασφαλώς η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Σταϊκούρας κατά των servicers ήταν επιβεβλημένος, από την άλλη όμως δεν πρέπει να δοθεί μήνυμα που θα εκλάβουν διαφορετικά οι κακοπληρωτές, ειδικά όσοι το κάνουν επίτηδες.

Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι δεν υποχρεώνει τα funds να έρθουν σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη και να του «πουλήσουν» το δάνειο σε χαμηλότερη τιμή. Αφού δηλαδή το έχουν αγοράσει από τις τράπεζες σε χαμηλή τιμή, θα μπορούσαν να εισπράξουν ένα ποσό από τον δανειολήπτη, χωρίς αναγκαστικά μέτρα και εκβιασμούς, κι όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Κάτι τέτοιο όμως θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλους τους δανειολήπτες. Να σταματήσουν δηλαδή να πληρώνουν και να έρθει το fund να διαπραγματευτεί για ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από το αρχικό δάνειο. Αυτό θα ήταν καταστροφικό.

…. Η αναβολή, το αίμα και οι χαμηλές τιμές

Όμως, στην συγκεκριμένη αγορά έχουμε μια υποβόσκουσα σύγκρουση. Εκλογές με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δεν θα μπορούσαν να γίνουν για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό και ο Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε φρένο στους πλειστηριασμούς. Μέχρι να ψηφίσουμε προφανώς, μετά ποιος ξέρει. Από την άλλη οι servicers είναι εξοργισμένοι διότι «ήθελαν αίμα» αφού αγόρασαν κόκκινα δάνεια και δεν μπορούν να πιέσουν τους οφειλέτες.

Το πρόβλημα είναι το εξής: Πολλές εταιρείες διαχείρισης αγόρασαν πακέτο δανείων παίρνοντας και οι ίδιες δάνεια, οπότε θα έχουν πρόβλημα με το να μην εισπράττουν.

Από την άλλη, ό,τι κόκκινο δάνειο απέμεινε για να βγει προς πώληση μπορεί να πάει στα… αζήτητα ή σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ποιος να αγοράσει όταν ξέρει ότι για τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί να εισπράττει καθώς δεν θα μπορεί να πιέζει με το έσχατο μέτρο των πλειστηριασμών. Για παράδειγμα πόσο θα μπορούσε να πουληθεί ένα πακέτο της PQH ύψους 5 δις ευρώ που θα βγει τους επόμενους μήνες; Και ποιοι θα σπεύσουν να το πάρουν φοβούμενοι για αλλαγή των όρων του παιχνιδιού εν μέσω προεκλογικής ή και μετεκλογικής πολιτικής αναταραχής;

Το άρθρο 43, τα πνευματικά δικαιώματα και η «λύση»

Ξανά στη «σέντρα» βγήκε το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή το άρθρο 43 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου το οποίο αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών από την εύλογη αμοιβή τα οποία προέρχονται από τις συσκευές αναπαραγωγής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 43 έφερε ανατροπές αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής από τους εισαγωγείς και παραγωγούς τεχνικών μέσων/συσκευών (ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets, κινητών τηλεφώνων κλπ), της εύλογης αμοιβής του άρθρου 18 ν. 2121/1993 στους δημιουργούς των έργων για την ιδιωτική αναπαραγωγή των έργων τους.

Η αντίδραση τόσο από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων όσο και από την Αντιπολίτευση ήταν άμεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ανάφερε ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο σε τρεις – τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις το άρθρο 43 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, στηρίζοντας επιδεικτικά τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, στις πλάτες των χιλιάδων δημιουργών και δικαιούχων.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, όμως, όπως πληροφορείται η στήλη, έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις προκειμένου να μην έχουμε «πόλεμο» με χιλιάδες δημιουργούς. Και με κάποιο τρόπο φαίνεται να… λύθηκε το θέμα με το περιβόητο άρθρο 43 και να μην κινδυνέψουν οι αμοιβές από τα πνευματικά δικαιώματα.

Η δυνατή προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ

Τις οικονομικές προσφορές που υπέβαλαν οι υποψήφιοι επενδυτές για την παραχώρηση της ΛΑΡΚΟ αποσφράγισαν το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου διεξάγονται δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος είναι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και αφορά την παραχώρηση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων Λουτσίου. Ο δεύτερος είναι του Ειδικού Διαχειριστή και αφορά τη μεταβίβαση μεταλλείων της βιομηχανίας σε περιοχές της χώρας.

Και στους δύο διαγωνισμούς προσφορές υπέβαλε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS. Και σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό προτεινόμενο τίμημα είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ο έτερος επενδυτής, η ιρλανδική MCII, κατέθεσε προσφορά αλλά μόνο στον δεύτερο διαγωνισμό και οι πληροφορίες θέλουν το τίμημα να είναι κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι δύο επενδυτές αν ανακηρυχθούν προτιμητέοι στους αντίστοιχους διαγωνισμούς θα κληθούν αν επιθυμούν να υποβάλουν εκατέρωθεν πλειοδοτικές προσφορές. Η κοινοπραξία για τα μεταλλεία και οι Ιρλανδοί για το εργοστάσιο.

Πάντως, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS συνολικά έχει υποβάλει πολλαπλάσια προσφορά έναντι της MCII που κατέβηκε μόνο στον έναν διαγωνισμό. Και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο παίκτες δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τη συμμετοχή τους στην προαναφερόμενη διαδικασία του «shoot out clause».

Το ψητοπωλείο και το χάος στην αγορά

Περιχαρείς στην ΑΑΔΕ εξέδωσαν χθες ανακοίνωση για φοροδιαφυγή σε ψητοπωλείο. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι συνολικά, σε 137.000 παραγγελίες δεν είχαν εκδοθεί Αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών, συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ 143.000 ευρώ.

Μεγάλη επιτυχία και μπράβο στους ελεγκτές. Αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Το ψητοπωλείο που έπιασαν είναι η επιτομή της φοροδιαφυγής;

Χαμός γίνεται στην αγορά και το ξέρουν όλοι; Δεν το γνωρίζουν στην ΑΑΔΕ; Φυσικά και το γνωρίζουν, αλλά πόσα… ψητοπωλεία να πιάσουν; Πόσες καφετέριες και μπαρ και πόσα μπουζούκια που έχουν την ταμειακή μηχανή για μπιμπελό;

Η φοροδιαφυγή στην αγορά είναι τεράστια. Η στήλη το έχει ξαναπεί. Αν οι ίδιοι οι καταναλωτές δεν αποφασίσουν να κόψουν μαχαίρι το οικονομικό έγκλημα που αποστερεί έσοδα από το κράτος, από τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει.

Καλύτερα και φθηνότερα

Και μιας και στην ΑΑΔΕ ψάχνουν ψητοπωλεία, ας τους ενημερώσουμε για παράδειγμα για μια ταβέρνα στα νότια προάστια, προς θάλασσα μεριά. Τι είπε ο ιδιοκτήτης σε ζευγάρι που πήγε να φάει; «74 ευρώ ο λογαριασμός, αλλά αν με πληρώσετε μετρητά ή με κατάθεση τώρα στην τράπεζα, ο λογαριασμός θα πέσει στα ευρώ».

Με απλά λόγια, αντί να πληρώνει την προμήθεια με τη χρήση κάρτας, τον συμφέρει να εισπράξει 14 ευρώ λιγότερα, προφανώς και λιγότερα έσοδα για το κράτος.

Αντιλαμβάνεστε τι απάντησε το ζευγάρι…

Και αυτό είναι το ελάχιστο. Στα βενζινάδικα σε κοιτάνε παράξενα αν ζητήσεις κανονική απόδειξη μαζί με αυτήν του POS. Αλλά είπαμε: Εκλογές έρχονται, να μην αναβληθεί η σύνδεση των POS με τις ταμειακές;

Οι εκλογές και ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού

Κι ένα πολιτικό σχόλιο από πηγαδάκι με πολιτικούς και επιχειρηματίες που ψάχνουν την ημερομηνία των εκλογών. «Οσο περνά ο καιρός και η κυβέρνηση δεν αλλάζει τόσο θα υποχωρούν τα ποσοστά της. Οσο πιο κοντά έρθουν οι εκλογές τόσο θα έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει την αυτοδυναμία που ψάχνει ή στη χειρότερη περίπτωση να είναι κοντά».

Αυτά έλεγαν καίγοντας το οποιοδήποτε σενάριο εκλογών μετά τις Πανελλαδικές, δηλαδή τον Ιούνιο και φέρνοντάς τες μέσα στην άνοιξη.

Κάτι τα σκάνδαλα με τον βουλευτή Γρεβενών, κάτι οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, κάτι η εσωστρέφεια που ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία, δε θέλει και πολύ για να χαλάσει και η εικόνα των δημοσκοπήσεων.

«Πολύ φοβάμαι ότι στις πρώτες εκλογές θα έχουμε πρωτοφανή κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Μην απορήσεις αν δεις ποσοστά σαν κι αυτά που είχε πάρει το πρώτο κόμμα το 2012, δηλαδή κάτω από 20%…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories