Για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πέρασαν κάτω από τον πήχη». Παρ’ ότι όλοι αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος και την απειλή που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος από την ενεργειακή κρίση, επέλεξαν ξανά να «κλωτσήσουν το τενεκεδάκι πιο κάτω» και να αναθέσουν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου τα «δύσκολα»…

Τα «δύσκολα» αφορούν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- συναίνεση, αν και ένα μεγάλο μπλοκ κρατών (περίπου 20 σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα πιέζουν ασφυκτικά για αυτή τη λύση. Την οποία θεωρούν ως τον «μπαζούκα» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας που ταλανίζει τον ευρωπαϊκό χώρο εδώ και περίπου ένα χρόνο (και η οποία οξύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα παιχνίδια της Μόσχας με τους αγωγούς).

Η άρνηση της Γερμανίας και κάποιων ακόμη ευρωπαϊκών κρατών καθιστούν αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας. Η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει -μέχρι στιγμής- προς τη μεριά του εθνικού συμφέροντος, με την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να πηγαίνει… περίπατο. Και να επιστρατεύεται μόνο στα εύκολα (όπως για παράδειγμα στα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας).

Η αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου στο φλέγον ζήτημα του πλαφόν δείχνει ότι είναι απίθανο να γεφυρωθούν σύντομα οι διαφορές. Η αναβλητικότητα και η διαρκής μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων προμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση τουλάχιστον πριν τον φετινό Χειμώνα. Η κάθε χώρα -εκτός απροόπτου- θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη και με ίδιες δυνάμεις το πρόβλημα.

Μπορεί το ράλι των υψηλών τιμών ενέργειας να βρίσκεται σε ύφεση τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο δεν αποκλείεται αναζωπύρωση του στο προσεχές μέλλον με αφορμή κάποιο απρόβλεπτο γεγονός που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα. Όσο και αν οι αποθήκες ξεχειλίζουν από αέριο τώρα, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός πόσο μάλλον να σημάνει λήξη συναγερμού.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψουν οι αρμόδιοι ότι ο κίνδυνος των υψηλών τιμών και της ενεργειακής επάρκειας έχει απομακρυνθεί. Είναι μια παγίδα που πρέπει να αποφύγουν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion