Τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αποκάλυψε η Credit Suisse, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4,01 δισεκατομμύρια δολάρια) από επενδυτές για να στηρίξει την προσπάθεια αναδιάρθρωσής της. Η ελβετική τράπεζα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στα 166 χρόνια ιστορίας της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Credit Suisse έχει προσκαλέσει τουλάχιστον 20 τράπεζες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Τονίζουν δε, ότι ο νέος οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Ντίξιτ Σόσι, είχε συνάντηση με μια ομάδα τραπεζιτών της FIG και της ECM το βράδυ της Παρασκευής. Εκτός από τις κορυφαίες τράπεζες — Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Deutsche Bank AG και Societe Generale SA — η Credit Suisse προσκάλεσε έναν ακόμη μακρύ κατάλογο δανειστών για να βοηθήσει στην αγορά των νέων μετοχών.

Διαβάστε επίσης: Σανίδα σωτηρίας ψάχνει η Credit Suisse – Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 4,1 δισ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο σχήμα εντάσσονται οι Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc., Wells Fargo & Co., JPMorgan Chase & Co., BNP Paribas SA, Natixis, Credit Agricole, Barclays, Banco Santander, ABN AMRO, ING Grop NV & Commerzbank, Sumitomo, Mediobanca, Intesa Η Sanpaolo, η UniCredit Bank of America, η BMO, η BBVA, η HSBC και η Scotiabank

Διαβάστε επίσης: Το sell off στην Credit Suisse απειλεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η Credit Suisse, η οποία σήμερα έχει σχεδόν την ίδια κεφαλαιοποίηση με τον μικρότερο ανταγωνιστή της Julius Baer Group Ltd., ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα ριζικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για να επανέλθει στην κερδοφορία. Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα θα πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις κεφαλαίων, συνολικού ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, ενώ θα διαχωρίσει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, δημιουργώντας ξεχωριστή εταιρεία συμβουλευτικής και κεφαλαιαγορών, η οποία θα επαναφέρει στην αγορά την επωνυμία της First Boston.

Πολύ μεγάλος αριθμός για ένα μικρό ποσό

Ο αριθμός των τραπεζών που βοηθούν στην αύξηση κεφαλαίου είναι μεγάλος, δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους του. Η συμμετοχή σε θέματα δικαιωμάτων των τραπεζών θεωρείται ευρέως ως μια προσοδοφόρα εντολή για τις επενδυτικές τράπεζες.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αλληλένδετα και συνεργάζονται σε καθημερινή βάση από τον διατραπεζικό δανεισμό και τη διαχείριση μετρητών έως την έκδοση ομολόγων και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής. Ο κίνδυνος για την εγγραφή σε αύξηση κεφαλαίου είναι η κατάρρευση της τιμής της μετοχής μιας εταιρείας. Εάν ο ανάδοχος δεν καταφέρει να πουλήσει τις μετοχές, θα καταλήξουν στα δικά του βιβλία.

Απογοήτευση στις αγορές

Ενώ η ανακοίνωση περιείχε σημαντικές στρατηγικές αλλαγές, απογοήτευσε τους επενδυτές που ανησυχούν για τους κινδύνους απόδοσης της αναδιάρθρωσης καθώς και για τη μείωση των κερδών στον πλούτο των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν περαιτέρω, κάτω από τα 4 φράγκα σε ιστορικά χαμηλά

Πλήγμα στην αξιοπιστία

Η αξιοπιστία της τράπεζας έχει πληγεί από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών, συμπεριλαμβανομένης της ζημίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την υπόθεση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos, και χρειάστηκε να παγώσει τα κεφάλαια χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τον αφερέγγυο Βρετανό χρηματοδότη Greensill. Η τράπεζα προσφέρει τώρα σε νέους και υφιστάμενους μετόχους την ευκαιρία να αγοράσουν νέες μετοχές της.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέοι επενδυτές έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν 462 εκατομμύρια νέες μετοχές σε τιμή αγοράς 3,82 ελβετικών φράγκων (3,83 $), που ισοδυναμεί με το 94% της σταθμισμένης μέσης τιμής των μετοχών της Credit Suisse στις 27 και 28 Οκτωβρίου, αντλώντας 1,76 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Περίπου 307,6 εκατομμύρια από τις νέες μετοχές αναμένεται να αγοραστούν από την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δίνοντάς της μερίδιο 9,9% στην Credit Suisse.

Εν τω μεταξύ, οι υφιστάμενοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν 889 εκατομμύρια μετοχές που προσφέρονται προς 2,52 φράγκα ανά μετοχή, με δικαιώματα εγγραφής που αντιστοιχούν στο μέγεθος του τρέχοντος μεριδίου τους.

Και τα δύο θέματα πρέπει να εγκριθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου.

Εάν οι μέτοχοι απορρίψουν το σχέδιο, η Credit Suisse είπε ότι θα εκδώσει 1,8 δισεκατομμύρια νέες μετοχές σε τιμή προσφοράς 2,27 φράγκων ανά μετοχή, κάτι που θα της επέτρεπε να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια φράγκα.

Τη Δευτέρα, η Credit Suisse δήλωσε ότι θα ενεργεί ως δικός της παγκόσμιος συντονιστής για την προσφορά δικαιωμάτων, ενώ η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η RBC Capital Markets και η Societe Generale θα είναι Joint Lead Managers και Joint Bookrunners.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή