Το χρέος και η μετοχή της Credit Suisse κατέρρευσαν τη Δευτέρα. Ένα συνεχιζόμενο sell off θα υπονόμευε τη στρατηγική αναδιάρθρωση του προέδρου Άξελ Λέμαν και, ενδεχομένως, θα τον ανάγκαζε ακόμη και να συγκεντρώσει κεφάλαια γρήγορα.

Τα στελέχη του ελβετικού ομίλου πέρασαν το Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να καθησυχάσουν πελάτες και επενδυτές ότι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή του θέση είναι ισχυρές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Όμως η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 8% τη Δευτέρα. Το κόστος 5ετούς ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας (CDS), ένας πρόχειρος δείκτης για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, εκτοξεύτηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης στις 322 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αυτό είναι πάνω από έξι φορές υψηλότερο από ό,τι τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με μια λιγότερο από τετραπλάσια άνοδο για την Deutsche Bank.

Διαβάστε επίσης – Μνήμες «Lehman Brothers» ξυπνά η κρίση στην Credit Suisse – Τι δείχνουν τα CDS

Δεν υπήρχαν προφανή κακά νέα που να εξηγούν τις κινήσεις αυτές. Η Credit Suisse τον Ιούνιο είχε έναν αξιοσέβαστο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών Tier 1 13,5%. Ανέφερε επίσης 232 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων – περίπου ίσο με το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων δανείων και των καταθέσεων πελατών της που είναι γρήγορα προσβάσιμες. Με άλλα λόγια, θα χρειαζόταν πολύ μεγάλη απώλεια ή ξαφνική απόσυρση της χρηματοδότησης για να φέρει την τράπεζα στο χείλος της αποτυχίας.

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της – Ερωτηματικά για το σχέδιο αναδιάρθρωσής της

Δικαιολογημένα ή όχι, η ίδια η πτώση των τιμών είναι προβληματική. Πρώτον, το selloff αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου συνεπάγεται υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Οι αναλυτές της Citigroup εκτίμησαν την αύξηση σε περίπου 300 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, που ισοδυναμεί με το 5% των προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων το 2021. Θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών, υπονοώντας περισσότερο πόνο για την ήδη ζημιογόνο επενδυτική της τράπεζα. Ομοίως, οι τρομοκρατημένοι πελάτες της ιδιωτικής τραπεζικής θα μπορούσαν να τραβήξουν περιουσιακά στοιχεία, πλήττοντας το βασικό franchise διαχείρισης πλούτου.

Όλα αυτά φέρνουν υπονομεύουν την ανακοίνωση του νέου στρατηγικού σχεδίου από τον Λέμαν, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου. Ένα βασικό μέρος του σχεδίου του είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως η επιχείρηση τιτλοποίησης της επενδυτικής τράπεζας, επιτρέποντάς του ενδεχομένως να αποφύγει μια τιμωρητική αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δούμε πιθανούς αγοραστές όπως η Apollo Global Management ή η BNP Paribas να προσφέρουν μια καλή τιμή, ενώ η Credit Suisse και οι ευρύτερες αγορές είναι τόσο ασταθείς. Το ίδιο ισχύει και για άλλες επιχειρήσεις που ο Λέμαν θεωρητικά θα μπορούσε να αξιοποιήσει για μετρητά, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της εγχώριας ελβετικής μονάδας.

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσουν οποιοιδήποτε φοβισμένοι πελάτες ή δανειστές είναι μια αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, η διολίσθηση της τιμής της μετοχής το κάνει πιο δύσκολο. Οι αναλυτές της Deutsche Bank υπολογίζουν ότι η Credit Suisse μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του Λέμαν. Αυτό ισοδυναμεί με το 40% της αγοραίας αξίας της τράπεζας, έναντι 30% στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αλλά αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί γρήγορα, ο Λέμαν δεν θα έχει πολλές επιλογές. Η στρατηγική αναμόρφωση της Credit Suisse γίνεται όλο και πιο ακριβή, αλλά και πιο απαραίτητη, μέρα με τη μέρα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners