Τι κοινό έχουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως οι Apple, η Microsoft, η Tesla, η 3Μ και άλλες; Όλες έχουν δεχτεί πλήγμα στις πωλήσεις τους από το ισχυρό δολάριο, το οποίο όπως φαίνεται πλήττει καίρια πλέον την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις υπόλοιπες χώρες.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί ήδη πάνω από 14% έναντι του ευρώ φέτος, ενώ αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις του αμερικανικού νομίσματος και έναντι καλαθιού άλλων νομισμάτων, από τη στερλίνα έως το γιέν.

Με βάση τις πιο τελευταίες εκτιμήσεις, πλέον μόνο μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ αναμένεται να χάσουν κερδοφορία άνω των 10 δις δολαρίων από το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα, όπως δείχνουν στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Διαβάστε επίσης: Πώς χάθηκαν 350 δισ. δολ. σε μία εβδομάδα από τις Big Tech

Αυτό το διάστημα οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ ανακοινώνουν αποτελέσματα, με τις περισσότερες να κάνουν ήδη ιδιαίτερη αναφορά στους αντίθετους ανέμους από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Πλέον το ένα ευρώ αγοράζει λιγότερο από ένα δολάριο, με την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος να διαμορφώνεται μόλις πριν μερικούς μόνο μήνες στο 1,14 περίπου. Αυτό έχει αλλάξει τα πάντα στις εισαγωγές προϊόντων στην Ευρώπη και αλλού οι οποίες τιμολογούνται και πληρώνονται σε αμερικανικά δολάρια.

Από καρφίτσες μέχρι αεροσκάφη, όσες επιχειρήσεις του εξωτερικού αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα καλούνται πλέον να πληρώσουν πολύ περισσότερα πλέον από όσο παλιότερα, με αποτέλεσμα να μετακυλούν το τελικό κόστος στον καταναλωτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τελικά να καταγράφονται μειώσεις πωλήσεων, ειδικά αυτή την περίοδο που τα νοικοκυριά είναι περικυκλωμένα από σειρά αυξήσεων λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια.

Η μεγάλη άνοδος φέτος του δολαρίου έναντι του ευρώ, Πηγή: Bloomberg

Καμπανάκι από τις εταιρείες

Είναι ενδεικτικό ότι η Apple που είναι εταιρεία με πολύ ισχυρές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι προκλήσεις είναι αυξημένες καθώς αντιμετωπίζει «σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, αντιξοότητες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και προκλήσεις εφοδιασμού για τα τελευταία της μοντέλα iPhone. Παράγοντες της εταιρείας ανέφεραν ότι υπήρξε αντίθετος άνεμος «σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων», ή περίπου 12 δισ δολ, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις εσόδων, από τις συναλλαγματικές επιπτώσεις και ιδιαίτερα την ενίσχυση του δολαρίου.

Η Tesla είναι η τελευταία εταιρεία που προειδοποιεί ότι το ισχυρό δολάριο επιβαρύνει τα αποτελέσματά της. Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων στις πωλήσεις από τις επιπτώσεις της ανόδου του νομίσματος. Η Tesla παρουσίασε πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο που υπολείπονταν των εκτιμήσεων της Wall Street, επικαλούμενη την αυξανόμενη ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ, μαζί με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαβάστε επίσης: Η ανατίμηση του δολαρίου και η αντίδραση των νομισματικών αρχών

Κλειδί τα επιτόκια των ΗΠΑ

Βασικός παράγοντας για την ενίσχυση του δολαρίου είναι το ράλι των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Η μεγάλη άνοδος στα επίπεδα του 3% με 3,25% στα οποία διαμορφώνονται τα επιτόκια αυτά σήμερα, έχει προκαλέσει φυγή κεφαλαίων προς το αμερικανικό νόμισμα επειδή οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Μάλιστα την Τετάρτη η FED αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων, ακόμη και κατά 75 μονάδες βάσης, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού και την ψαλίδα των επιτοκίων με άλλες κεντρικές τράπεζες όπως την ΕΚΤ.

Αντίθετα, τα επιτόκια του ευρώ είναι χαμηλότερα αναλογικά καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπήκε αργότερα στο χορό των μεγάλων αυξήσεων. Μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή