Μέχρι στιγμής, το 2022 ήταν μια ζοφερή χρονιά στον αγώνα κατά της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε την προσοχή του κόσμου στη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση σηματοδοτούν ότι η πρόοδος στις εθνικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) είναι «εξαιρετικά ανεπαρκής». Ως εκ τούτου, η εκλογή του Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα ως προέδρου της Βραζιλίας φαίνεται να δίνει μια σοβαρή ώθηση σε αυτόν τον αγώνα.

Με 1,5 δισεκατομμύριο τόνους ετήσιων αερίων του θερμοκηπίου, η Βραζιλία είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός εκπομπών στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, τον Αμαζόνιο, περίπου το 60% αυτών των εκπομπών προέρχονται από αλλαγές στη χρήση γης που προκαλούνται από την αποψίλωση των δασών, συν το μεθάνιο από τα βοοειδή, αντανακλώντας τη θέση της χώρας ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα βοείου κρέατος. Εάν η Βραζιλία εφάρμοζε σωστά τον δικό της Δασικό Κώδικα, η αποψίλωση των δασών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 90% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εκτιμά η ανάλυση της Carbon Brief. Η δενδροφύτευση και η αποκατάσταση θα μπορούσαν στη συνέχεια να απορροφήσουν τις ετήσιες εκπομπές που προκαλούνται από τον λεγόμενο τομέα Χρήσης Γης, Αλλαγής Χρήσης Γης και Δασοκομίας (LULUCF) έως το 2040.

Επί του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, προέδρου από το 2019, συνέβη το αντίθετο. Οι περιορισμοί στην αστυνόμευση των περιβαλλοντικών κανονισμών και της παράνομης εξόρυξης μειώθηκαν και οι εκπομπές LULUCF αυξήθηκαν. Συγκρίνετε το φαινόμενο αυτό με την πρώτη προεδρία του Λούλα μεταξύ 2003 και 2010, όταν έπεσαν πολύ κάτω από το σημερινό επίπεδο. Το περιθώριο ελιγμών του Λούλα μπορεί να περιορίζεται από το μικρό περιθώριο νίκης του και το δημόσιο χρέος που φτάνει κοντά στο 80% του ΑΕΠ φέτος. Ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό να τιμήσει τη δέσμευση της Βραζιλίας προς την COP26 και να αντιστρέψει την αποψίλωση των δασών από τον Μπολσονάρου μέχρι το 2030.

Ως εκ τούτου, η νίκη του Λούλα έχει διεθνή σημασία. Ο τομέας LULUCF θεωρείται συχνά υποβαθμίζεται σε σύγκριση με τις εκπομπές εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτοκινήτων, σε τέτοιο βαθμό που τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μεγάλη καμπάνια για την ευαισθητοποίηση. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή υπολογίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να διατηρηθεί σε μόνο 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, εάν τηρηθεί η παγκόσμια δέσμευση για την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εκλογές στη Βραζιλία πραγματοποιήθηκαν καθώς έχει γίνει ολοένα και πιο προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν πρόκειται να προχωρήσει στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα ταχύτερα από τις κυβερνήσεις. Πρόσφατη υποχώρηση των φιλοδοξιών μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στη Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero (GFANZ) συνέβη επειδή η πολιτική πίεση έχει μειωθεί. Μια παρόμοια δυναμική να αντισταθούν στις εκκλήσεις για δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών επέτρεψε στις μισές από τις 350 μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο. Αυτό κάνει τις πολιτικές εξελίξεις όπως η νίκη του Λούλα ακόμη πιο ζωτικής σημασίας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners