Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο υποστήριξη στην κάλπη που εκδηλώθηκε υπέρ του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, επικροτήθηκε από τις χρηματαγορές τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν από τραπεζίτες και αναλυτές, και με την εκλογή του νέου προέδρου στον δεύτερο γύρο της 30ης Οκτωβρίου να αποτελεί πλέον κυριολεκτικά θρίλερ.

Ο αριστερός αντίπαλος του Μπολσονάρο, ο πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δεν κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τον μεγάλο αντίπαλό του, όπως έδειχναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, αν και το προβάδισμα των 5 ποσοστιαίων μονάδων είναι σημαντικό.

Διαβάστε επίσης – Ντέρμπι στη Βραζιλία: Πώς και γιατί ο ακροδεξιός Μπολσονάρο απειλεί τον Λούλα

Πιέσεις στον Λούλα

Πολλοί αναμένουν ότι η αδυναμία του Λούλα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, μπορεί να τον αναγκάσει να δεσμευτεί για πιο μετριοπαθείς οικονομικές πολιτικές. Από την άλλη, η εκστρατεία του Μπολσονάρο, ο οποίος έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, έχει βρει ένθερμους υποστηρικτές πολλούς επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: Κάλπες, fake news και τραμπική τοξικότητα

Στις αγορές συναλλάγματος το ρεάλ Βραζιλίας αυξήθηκε περίπου 2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών του δείκτη Bovespa της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 3,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων μειώθηκαν απότομα στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ο Sergio Vale, επικεφαλής οικονομολόγος της MB Associados, εκτιμά ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών, «φέρνει τον Λούλα περισσότερο στο κέντρο, έχοντας να διαπραγματευτεί περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες».

Πρόσθεσε ότι η ισχυρή παρουσία των συμμάχων του Μπολσονάρο στο Κογκρέσο μπορεί επίσης να περιορίσει το περιθώριο του Λούλα για δραματικές αλλαγές πολιτικής, εάν επιστρέψει στην προεδρία.

Οι προβλέψεις της JP Morgan

Οι αναλυτές της JP Morgan με επικεφαλής την Emy Shayo Cherman είχαν επισημάνει σε ένα σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα ότι μια οριακή απόσταση μεταξύ Λούλα και Μπολσονάρο θα οδηγούσε σε άνοδο τις αγορές.

«Υπάρχουν δύο πιθανότητες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα: Είτε ο Λούλα να μετακινηθεί περισσότερο προς το κέντρο, ίσως ακόμη και να υποδείξει ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών του, είτε οι πιθανότητες νίκης του Μπολσονάρο να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που υποδεικνύεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή