Οι αξίες του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων άλλαξαν ελάχιστα την Τρίτη, καθώς συνέχισαν να παρουσιάζουν ασυνήθιστη έλλειψη μεταβλητότητας. Οι σταθερές τιμές ήρθαν εν μέσω αυξανόμενου συσχετισμού του Bitcoin με τον χρυσό, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το αφήγημα γύρω από το πώς χρησιμοποιείται.

Η τιμή του Bitcoin έχει υποχωρήσει λιγότερο από 1% τις τελευταίες 24 ώρες στα 19.250 δολάρια. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα κινείται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των 19.000 και 20.000 δολαρίων από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η σταθεροποίηση είναι αξιοσημείωτη για το Bitcoin, το οποίο κάποτε ήταν συνώνυμο της αστάθειας.

Οι αναλυτές διίστανται σχετικά με το αν υποδηλώνει κατώτατο όριο σε αγορά bear ή απλώς ανάπαυλα πριν από το επόμενο γεγονός υψηλής μεταβλητότητας. Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι οι χρηματιστές εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερο στρατηγικές παραγώγων που περιλαμβάνουν επιλογές Bitcoin που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση του κρυπτονομίσματος στις συναλλαγές εντός εύρους διακύμανσης.

«Το Bitcoin κινείται σε στενό εύρος εδώ και μέρες, χωρίς να μπορεί να κινηθεί κάτω από τα 18.500 δολάρια ή πάνω από τα 20.000 δολάρια. Μια τέτοια παγίωση συνήθως ακολουθείται από αστάθεια, ωστόσο, η κατεύθυνση [πάνω ή κάτω] παραμένει ακόμη άγνωστη», δήλωσε ο Τζο Ντιπασκουάλε, Διευθύνων Σύμβουλος διαχείρισης κρυπτονομισμάτων της BitBull Capital.

Η σχέση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και μετοχών συνεχίζει να διατηρείται. Η ζοφερή μακροοικονομική προοπτική υψηλού πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και επικείμενων κινδύνων ύφεσης έχει εδραιώσει τη συσχέτιση μεταξύ των ευαίσθητων στον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων, βλέποντας το Bitcoin να κινείται παράλληλα με τους δείκτες Dow Jones Industrial Average και S&P 500. Ως εκ τούτου, η αίσθηση των επενδυτών σχετικά με το μέλλον της πολιτικής της Federal Reserve και των εταιρικών κερδών αυτή την εβδομάδα από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ είναι πιθανό να υπαγορεύσει τις επόμενες βραχυπρόθεσμες κινήσεις για τις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα.

«Τα σήματα από τη Fed παραμένουν κινητήριες δυνάμεις της αγοράς και δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνιμες κινήσεις ελλείψει μακροοικονομικών βελτιώσεων», πρόσθεσε ο Ντιπασκουάλε. «Τούτου λεχθέντος, υποστηρίζουμε ότι το Bitcoin παραμένει ελκυστικό κάτω από τα 20.000 δολάρια».

Ενώ η συσχέτιση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και μετοχών παραμένει σημαντική, υπάρχουν επίσης δομικά στοιχεία που δείχνουν ότι το Bitcoin συνδέεται με τον χρυσό.

Το Bitcoin διαπραγματεύεται ως περιουσιακό στοιχείο κινδύνου από τον Ιούλιο του 2021, με τη συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και των χρηματιστηριακών δεικτών S&P 500 και Nasdaq 100 να φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών στις 13 Σεπτεμβρίου, έγραψαν σε υπόμνημα αναλυτές με επικεφαλής τον Αλκές Σαχ της Bank of America. Την προηγούμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η συσχέτιση του Bitcoin με τις τιμές του χρυσού ήταν μηδενική ή αρνητική από τον Ιούνιο του 2021 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον Σαχ. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το Bitcoin συσχετίζεται όλο και περισσότερο με τις τιμές του χρυσού.

«Το bitcoin είναι περιουσιακό στοιχείο σταθερής προσφοράς που μπορεί τελικά να αποβεί αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό», είπαν οι αναλυτές της Bank of America.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί – και ο συσχετισμός απέχει πολύ από το να έχει εδραιωθεί – θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές βλέπουν το Bitcoin και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Οι «ταύροι» του Bitcoin έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την άποψη ότι το κρυπτονόμισμα είναι ασφαλές απόθεματικό αξίας και μορφή «ψηφιακού χρυσού» που προστατεύει από τον πληθωρισμό. Και ιστορικά έχουν αποδειχθεί λάθος, με τις τιμές του Bitcoin να πέφτουν φέτος καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε υψηλό πολλών δεκαετιών και τα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται σαν περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Αξίζει όμως να το παρακολουθήσετε.

Πέρα από το Bitcoin, το Ether –το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα– υποχώρησε λιγότερο από 1% στα 1.350 δολάρια. Τα μικρότερα κρυπτονομίσματα ή altcoins κινήθηκαν χαμηλότερα, με τα Solana και Cardano να υποχωρούν κατά 3% και 1%, αντίστοιχα. Τα Memecoins ήταν επίσης πιο αδύναμα, με το Dogecoin και το Shiba Inu να χάνουν περίπου 1%.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο