Στο κενό έπεσαν οι ελπίδες της Wall Street για ένα, έστω και μικρό, σήμα από τη Federal Reserve ότι δεν θα είναι τόσο επιθετική στο μέλλον με τις αυξήσεις του επιτοκίου της, με τους πωλητές να κλυδωνίζουν τους βασικούς δείκτες με τις πιέσεις που άσκησαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,55% στις 32.147 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,50% στις 3.759 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 3,36% στις 10.524 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Αγορές – Fed: Απο το πράσινο στο κόκκινο μετά την ομιλία Πάουελ

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης), καθώς συνεχίζει την μάχη για την τιθάσευση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν η φράση του επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.

“Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας και τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνεδρίαση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως”, δήλωσε. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν… παρερμηνείες, ο Πάουελ πρόσθεσε ότι είναι “πρόωρο” να μιλάμε για παύση των αυξήσεων.

Στο ρυθμό της Fed

Οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν αρχικά ράλι μετά την αύξηση των επιτοκίων, όταν η συνοδευτική δήλωση της Fed υπαινίχθηκε πιθανή αλλαγή πολιτικής στο μέλλον. “Κατά τον προσδιορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η Επιτροπή (σ.σ. FOMC) θα λάβει υπόψη της τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις”, ανέφερε η δήλωση.

Ωστόσο, γρήγορα το κλίμα άλλαξε, από την ακόμα σκληρή ομιλία του Πάουελ για τον πληθωρισμό. “Ο τόνος των σχολίων του προέδρου της Fed, Πάουελ, ήταν αρκετά επιθετικός, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και το επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως”, δήλωσε ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global. “Δεν υπήρχαν ενδείξεις ήπιας προσέγγισης που να υποδηλώνουν ότι η Fed μπορεί να είναι έτοιμη να κάνει παύση”.

Άλλωστε, η απόφαση της Fed για τα επιτόκια ήρθε μετά την ανακοίνωση ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση, με τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο να δείχνουν μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ADP, δημιουργήθηκαν 239.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 193 χιλ. νέες θέσεις.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, από τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει στροφή προς τα αμερικανικά ομόλογα επειδή προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό διαβρώνει περαιτέρω την ελκυστικότητα των μετοχών στη Wall Street, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σεπτέμβριο όταν είχε συνεδριάσει ξανά η FED για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

Στο επίκεντρο ο τεχνολογικός κλάδος

Στους μεγάλους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης ήταν και πάλι ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμούς επηρεάζει την αποτίμηση των μελλοντικών ταμειακών τους ροών. Εκτός των πιέσεων στον Nasdaq, ο κλάδος της πληροφορικής του S&P 500 έχασε 3,2%, ενώ ο κλάδος της καταναλωτικής ευχέρειας σημείωσε πτώση 3,5%.

Στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνονταν οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές Apple, Alphabet και Microsoft, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από 3% η καθεμία. Οι Amazon, Netflix και Meta Platforms έπεσαν πάνω από 4% η καθεμία, ενώ οι Tesla και Salesforce έχασαν 5,6% και 5,9% αντίστοιχα. Απώλειες σημείωσε και ο κλάδος των ημιαγωγών Nvidia και Advanced Micro Devices.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street