Πτωτικά έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, με ισχνές στηρίξεις, εν αναμονή της απόφασης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3%, με τον κλάδο των οικιακών ειδών να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,58% στις 7.144 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 13.256 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,82% στις 6.276 μονάδες.
Στο επίκεντρο η Maersk
Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της Maersk, καθώς η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων έχασε 6%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο λόγω των υψηλών τιμών των θαλάσσιων ναύλων. Ο δανέζικος κολοσσός, που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 10,9 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, αυξημένα κατά περίπου 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: «Εσβησε» τις χθεσινές απώλειες
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Søren Skou τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» φέτος οφείλονται στη συνεχή αύξηση των τιμών των θαλάσσιων ναύλων, αλλά δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτές έχουν κορυφωθεί και προειδοποίησε για «σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα».
Η BoE
Η αγορά αναμένει επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι το συμβούλιο θα σηματοδοτήσει έναν πιο ήπιο τόνο στο μέλλον, καθώς η προοπτική της ύφεσης βαθαίνει.
Με τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου να διαμορφώνεται σε υψηλό 40 ετών, στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα θεωρείται ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού για όγδοη συνεχή φορά, αλλά η ασθενέστερη δυναμική της ανάπτυξης και η σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να μετριάσουν τις εκκλήσεις για πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.
Τα μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,5% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 2,3%. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αναμενόταν να μειωθούν κατά 0,4%.
Την ίδια ώρα, αρνητικά ήταν τα μηνύματα της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 29 μηνών στο 46,4 τον Οκτώβριο από 48,4 τον Σεπτέμβριο, κάτω από την προκαταρκτική μέτρηση του 46,6 και περαιτέρω κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 37,9 τον περασμένο μήνα από 41,3 τον Σεπτέμβριο, παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των ακόμη αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.
Latest News
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων