Πτωτικά έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, με ισχνές στηρίξεις, εν αναμονή της απόφασης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3%, με τον κλάδο των οικιακών ειδών να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,58% στις 7.144 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 13.256 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,82% στις 6.276 μονάδες.

Στο επίκεντρο η Maersk

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της Maersk, καθώς η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων έχασε 6%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο λόγω των υψηλών τιμών των θαλάσσιων ναύλων. Ο δανέζικος κολοσσός, που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 10,9 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, αυξημένα κατά περίπου 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: «Εσβησε» τις χθεσινές απώλειες

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Søren Skou τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» φέτος οφείλονται στη συνεχή αύξηση των τιμών των θαλάσσιων ναύλων, αλλά δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτές έχουν κορυφωθεί και προειδοποίησε για «σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα».

Η BoE

Η αγορά αναμένει επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι το συμβούλιο θα σηματοδοτήσει έναν πιο ήπιο τόνο στο μέλλον, καθώς η προοπτική της ύφεσης βαθαίνει.

Με τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου να διαμορφώνεται σε υψηλό 40 ετών, στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα θεωρείται ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού για όγδοη συνεχή φορά, αλλά η ασθενέστερη δυναμική της ανάπτυξης και η σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να μετριάσουν τις εκκλήσεις για πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,5% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 2,3%. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αναμενόταν να μειωθούν κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα, αρνητικά ήταν τα μηνύματα της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 29 μηνών στο 46,4 τον Οκτώβριο από 48,4 τον Σεπτέμβριο, κάτω από την προκαταρκτική μέτρηση του 46,6 και περαιτέρω κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 37,9 τον περασμένο μήνα από 41,3 τον Σεπτέμβριο, παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των ακόμη αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές