Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 30% εντός των επόμενων μηνών, καθώς τα κράτη αποκτούν προσωρινά το προβάδισμα σε θέματα εφοδιασμού.

Ο δείκτης TTF (Title Transfer Facility) αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς της Ευρώπης για τις τιμές του φυσικού αερίου. Την Τρίτη η τιμή διαπραγμάτευσης ανά μεγαβατώρα ήταν στα 120 ευρώ.

Ωστόσο, η Goldman Sachs στην ανάλυσή της αναμένει ότι αυτό το σημείο αναφοράς θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή ειδικά σε σχέση με τα επίπεδα τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης ώθησαν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά — πάνω από τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πρόσφατη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου προήλθε από διάφορους παράγοντες: η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι βασικά πλήρης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη μιας περιόδου έντονης χρήσης ενώ υπάρχει και υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...