Μικρές αναμένονται οι αυξήσεις των αποδόσεων στις καταθέσεις από τις τράπεζες, μετά την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης στο 2%.

Κι αυτό παρά την ενόχληση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού σε στεγαστική και επιχειρηματική πίστη έως και 200 μονάδες βάσης το τελευταίο τετράμηνο, η ανταμοιβή των καταθετών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οριακά πάνω από το 0%.

Απαντώντας σε αυτήν την κριτική τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι παρεμβάσεις τους έως τώρα στις νέες χορηγήσεις, των οποίων τα επιτόκια ορίζουν οι ίδιες, είναι μεγέθους σημαντικά μικρότερου της ανόδου των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Τονίζουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή η ρευστότητα μέσω της καταθετικής βάσης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος παροχής κινήτρων για την προσέλκυση νέων αποταμιεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Κατανάλωση: «Ξεστριμώχνονται» με πληρωμές σε δόσεις

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν ότι οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές τους επόμενους μήνες θα είναι σταδιακές, εκτιμώντας ότι θα κινούνται κάθε φορά γύρω από τη ζώνη των 20 μονάδων βάσης.

Εκτός κι αν υπάρξει σημαντικής έκτασης εκροή καταθέσεων κυρίως από πελάτες με μεγάλη κινητή περιουσία, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό, όπου αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια σε λογαριασμούς ευρώ φτάνουν σε ορισμένες τράπεζες ακόμη και το 2%.

Οι πρώτες κινήσεις

Σημειώνεται ότι δύο συστημικοί όμιλοι προχώρησαν στα μέσα του περασμένου μήνα στις πρώτες αλλαγές στην επιτοκιακή τους πολιτική, προσφέροντας μέσω προγραμμάτων προσυμφωνημένης διάρκειας ετησιοποιημένες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 0,20%.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο μεγάλοι του κλάδου, τα επιτόκια των οποίων αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,03%. Ενώ ένας νέος γύρος αυξήσεων αναμένεται το Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Προθεσμιακές: Θέμα ημερών οι πρώτες αυξήσεις στα επιτόκια από τις μεγάλες τράπεζες

Με δεδομένο ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον πάνω από τα 183 δισ. ευρώ, κάθε αναπροσαρμογή των επιτοκίων συνεπάγεται μία αξιοσημείωτη επιβάρυνση της οργανικής κερδοφορίας, σε μία περίοδο που οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στοχεύουν σε βελτίωση των αποτελεσμάτων τους για τη διανομή μερίσματος μέσα στην ερχόμενη διετία.

Οι εναλλακτικές

Για το λόγο αυτό οι τράπεζες θέλουν να στρέψουν τους πελάτες τους σε εναλλακτικά επενδυτικά προγράμματα, από τα οποία εκτός του ότι δεν επιβαρύνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, εισπράττουν και προμήθειες.

Διαβάστε επίσης: Καταθέσεις: Αύξηση 2,255 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η γκάμα των συγκεκριμένων προϊόντων θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα. Αυτά μπορούν να διακριθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:

– Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που δεν ενέχουν ρίσκο για απώλεια του αρχικής επένδυσης και προσφέρουν υψηλές αποδόσεις έως και το 2%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει καμία ανάληψη για ένα μεγάλο διάστημα έως και 10 έτη.

– Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, η απόδοση των οποίων εξαρτάται από την πορεία συνδεδεμένων δεικτών, αποτελώντας μία εναλλακτική επιλογή για ασφαλείς τοποθετήσεις στις αγορές

– Προγράμματα με μερική προστασία της αρχικής επένδυσης, που μπορεί να φτάνει έως και το 90%, τα οποία είναι συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια. Μέσω αυτών ο αποταμιευτής ανάλογα με την πορεία των αγορών έχει την προοπτική για υψηλές αποδόσεις

– Επενδυτικά καλάθια που συνδυάζουν υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις με αποδόσεις έως και 0,50% με άλλου τύπου επενδυτικά προγράμματα, όπως αμοιβαία κεφάλαια και μακροχρόνια τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις