Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα στην Ευρωζώνη παρά την συντονισμένη προσπάθεια της ΕΚΤ να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της FED.

Καθησυχαστικό μήνυμα για το πόσο θα αυξηθούν συνολικά τα επιτόκια στην ευρωζώνη απέστειλε από τη Φρανκφούρτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η ίδια, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μιμηθεί την Fed, η οποία έστειλε χθες μήνυμα για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, διότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη διαφέρουν από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής της FED Jerome Powell  μετά την ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, δήλωσε ότι η τελική αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν αρχικώς.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε απλώς να αντιγράφουμε τη Fed

Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε σήμερα ότι «δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τον ίδιο ρυθμό (ή) κάτω από την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας». Παραδέχθηκε δε ότι η ΕΚΤ επηρεάστηκε στις αποφάσεις της από τον αντίκτυπο που είχαν οι πρωτοβουλίες της FED στην αγορά συναλλάγματος και δη στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

«Η Ευρωζώνη είναι πιο ευάλωτη από τις ΗΠΑ»

Eπίσης την ανάγκη η ΕΚΤ να είναι πιο προσεκτική στο ρυθμό με τον οποίο θα αυξήσει τα επιτόκια της επεσήμανε και το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέττα. Σε ομιλία του υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολικά γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, τις τιμές των κατοικιών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Εάν αυτές οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις ερμηνευθούν ως σηματοδότηση υψηλότερου τελικού επιτοκίου, θα μπορούσαμε να έχουμε ισχυρότερο αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης – και τελικά στην οικονομική δραστηριότητα – από ό,τι προβλεπόταν», είπε ο Πανέτα σε εκδήλωση της ΕΚΤ.

Τα ομόλογα

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,70% από στο 4,55% έναντι 2,23% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,47% από 2,43% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα το στα 0,9761 δολάρια από το επίπεδο των 0,9789 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9753  δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές