Ισχυρή ήταν η αντίδραση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατάφεραν να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα της εβδομάδας, κόντρα μάλιστα και στα ανησυχητικά μηνύματα που έστειλαν σήμερα τα στοιχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,9%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 5,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 2,03% στις 7.334 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,51% στις 13.459 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,77% στις 6.416 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Νευρικότητα και προσπάθεια ανάκαμψης

Στην εβδομάδα, ο FTSE 100 ξεχώρισε με τα κέρδη, καθώς ενισχύθηκε κατά 4%, στη σκιά της απόφασης της Bank of England να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της. Ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,6% και ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 2,3% στην εβδομάδα.

Ο τίτλος που ξεχώρισε στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Societe Generale σημείωσε κέρδη άνω του 2,4%, καθώς τα κέρδη γ΄ τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, λόγω των ισχυρών εσόδων και του επενδυτικού βραχίονα. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το λειτουργικό περιθώριο του έτους.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι παραγγελίες στον βασικό τομέα μεταποίησης της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 4,0%. Αυτή ήταν η έκτη πτώση τους τελευταίους επτά μήνες και η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια πιο ήπια πτώση της τάξης μόλις του 0,5%.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καθοδική έκπληξη, σε σχέση με τη συναίνεση, αλλά είναι σύμφωνη με την κατάρρευση της δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιθανότητες για το σενάριο της ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα σημείωσε χαμηλό 23 μηνών τον Οκτώβριο του 2022. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη υποχώρησε στο 47,3 τον Οκτώβριο από το 48,1 του Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι μέτρηση κατά των 50 μονάδων προμηνύει ύφεση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με δυναμικό φίνις 2% έκλεισε την πέμπτη ανοδική εβδομάδα

Την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς όχι μόνο κατάφερε να απορροφήσει τις αναταράξεις της εβδομάδας, αλλά και να κλείσει δυναμικά πάνω σε ζώνη αντιστάσεων, δίνοντας το μήνυμα ότι έχει αφήσει θετικές εκκρεμότητες για την επόμενη κρίσιμη εβδομάδα.

Ο γενικός δείκτης κέρδισε 2,01% στις 879,10 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε στο +2,13%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές