Η χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε υψηλότερα την Κυριακή ως απάντηση στην απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου την Παρασκευή, ενώ το χρηματιστήριο της Αιγύπτου διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος μετά από πρόσφατο ράλι.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου – βασικός μοχλός των χρηματιστηριακών αγορών του Κόλπου – σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 5% την Παρασκευή, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ η διαφαινόμενη απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και η πιθανότητα χαλάρωσης  των περιοριστικών μέτρων από την Κίνα στήριξαν τις αγορές.

Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας

Ο δείκτης TASI στη Σαουδική Αραβία κέρδισε 0,7%, καθοδηγούμενος από το άλμα 1,6% του πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco  και την άνοδο κατά 0,5% της Al Rajhi Bank.

Το Βασίλειο εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου χρηματιστηριακού δείκτη μετάλλων και εξόρυξης, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει τον τομέα των πόρων του για να διαφοροποιηθεί από τους υδρογονάνθρακες, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Saudi Arabian Mining Company σημείωσε άνοδο 1,5%.

Η αγορά του Κατάρ

Στο Κατάρ, ο δείκτης QSI τερμάτισε 0,8% υψηλότερα, με την Qatar National Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Κόλπου, να σημειώνει άνοδο 1,9%.

Το χρηματιστήριο του Κατάρ κατέγραψε άνοδο με τις τιμές του φυσικού αερίου να συνεχίζουν την ανάκαμψή τους, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης S&P αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Κατάρ σε “AA” από “AA-“, επικαλούμενος βελτιώσεις στην δημοσιονομική εικόνα.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 αυτόν τον μήνα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει επωφεληθεί από τα τεράστια κέρδη από την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Εκτός του Κόλπου, ο δείκτης blue chip EGX30 της Αιγύπτου σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,7%, επηρεασμένος από την πτώση 0,3% της Commercial International Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές