Συνθήκες ακραίας πόλωσης και σενάρια επί σεναρίων

Όπως σας είχε προειδοποιήσει η στήλη για το πολιτικό κλίμα. Θα πάμε σε εκλογές με ακραία πόλωση που λίγες φορές έχουμε συναντήσει μεταπολιτευτικά. Κάποιοι ήδη μιλούν για το «βρόμικο ’89», άλλοι για την εποχή που ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήριζε τον Κώστα Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής» κι άλλοι για την εποχή που ξεκινούσε η περιπέτεια των μνημονίων και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κρατούνταν όμηροι και προπηλακίζονταν.

Εποχές που άλλοτε γέννησαν πολιτικές ανωμαλίες, κι άλλοτε οδήγησαν το πολιτικό κλίμα στα άκρα, κι εννοούμε την άκρα δεξιά.

Η πολιτική αντιπαράθεση παίρνει φωτιά μετά τα σημερινά δημοσιεύματα για τις υποκλοπές, η αντιπολίτευση βγήκε στα κάγκελα, η κυβέρνηση αμύνεται και, όπως λέει ο λαός «ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος».

Η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά, τους φόβους για την οικονομία εξαιτίας των πακέτων που δίνει για να συγκρατήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια, τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια που ανεβαίνουν συνεχώς, έρχεται τώρα να πάρει φωτιά και η υπόθεση των υποκλοπών.

Πηγές κοντά στην κυβέρνηση έλεγαν ότι αυτό το κλίμα «μυρίζει» εκλογές διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η τοξικότητα σε τέτοια ένταση. «Πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, να αποφασίσει ο λαός τι θέλει και ποιους θέλει», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Τι να σημαίνει αυτό; Επίσπευση των εκλογών; Νωρίτερα από το βασικό σενάριο της Ανοιξης και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου ή 2 Απριλίου όπως έχει γραφτεί;

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό κλίμα και οι επενδύσεις που προγραμματίζονται θέλουν σταθερότητα στην πολιτική και όχι τοξικότητα που δηλητηριάζει τα πάντα και προκαλεί ανωμαλία.

«Όλα σταθμίζονται πλέον. Όλα μπαίνουν στη ζυγαριά του πρωθυπουργού για τις τελικές αποφάσεις του», λένε οι πηγές.

Το σενάριο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης

Στην Κουμουνδούρου, μαθαίνει η στήλη, έχουν στήσει πάρτι μετά την υπόθεση Πάτση και τις αποκαλύψεις για τα πρόσωπα που –λέγεται- ότι παρακολουθούνταν από την κυβέρνηση. Διότι πέρα από το αν οι αποκαλύψεις αυτές είναι πραγματικές, κάτι που θα το διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές, στον ΣΥΡΙΖΑ χαίρονται γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί στα σχοινιά και βρίσκεται διαρκώς σε απολογητική στάση.

Σ’ αυτό το κλίμα, λοιπόν, έχει πέσει στο τραπέζι του Αλέξη Τσίπρα η εισήγηση για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Αν και δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανατροπή μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ωστόσο, εκτιμούν ότι θα είχε πολλαπλά οφέλη για την αντιπολίτευση και θα στρίμωχνε ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Το νόμιμο και ηθικό του Πάτση, πού αγοράζουν ακίνητα οι ξένοι, η πτήση για Φρανκφούρτη με Στουρνάρα και οι δημοσκοπήσεις που έρχονται

Οι εισηγητές της πρότασης αυτής λένε ότι ναι μεν οι βουλευτές του κόμματος θα συσπειρώνονταν και θα ήταν δίπλα στην κυβέρνηση, εντούτοις, επί τρεις ημέρες θα έπεφτε άγριο σφυροκόπημα στη Βουλή.

Κι αυτό ασφαλώς θα έπληττε την εικόνα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι στην Κουμουνδούρου το σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής αφού πιστεύουν ότι στη ζυγαριά τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα από την όποια συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. Κυρίως θα δοθεί η αίσθηση της δημιουργίας μιας κοινοβουλευτικής αλλά και κοινωνικής σύμπραξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Ιδίως μια συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αποδεδειγμένα είναι παθών στην υπόθεση των υποκλοπών.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το αν θα υπάρξουν διαδικασίες στη Βουλή. Ισως αυτό να γίνει, πάντως, μετά τη γενική απεργία της επόμενης Τετάρτης. Ή θα μπορούσε να γίνει και ταυτόχρονα ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα της κρίσης που περνά η κυβέρνηση και εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Η χρυσή εποχή για τις κατασκευαστικές

Τρίβουν τα χέρια τους οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και οι υπεργολάβοι, καθώς τα επόμενα χρόνια – εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά- θα υπάρχει δουλειά για όλους.

Την περίοδο της υπερδεκαετούς κρίσης η Ελλάδα είχε αφήσει στο περιθώρια τα μεγάλα έργα υποδομής, όμως, πλέον υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουν έργα ζωής για διάφορες περιοχές της χώρας. Χωρίς αυτά, ειδικά η περιφέρεια θα ερημώσει. Και δεν είναι μόνο μεγάλοι οδικοί άξονες, αλλά ακόμη και γέφυρες που φέρνουν ανάπτυξη, δουλειές και κρατούν τους νέους στον τόπο τους.

Πρόσφατα ο δραστήριος υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης (ο οποίος δεν πρόκειται να πολιτευτεί, οπότε έχει όλο το χρόνο να κάνει σοβαρή και γρήγορη δουλειά) είπε ότι τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα προχωρήσουν έργα 3,2 δις ευρώ.

Δεν είναι καθόλου λίγα αφού σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν σε όλους τους κλάδους. Από τον τραπεζικό δανεισμό ή την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων μέχρι την αύξηση της απασχόλησης, την κινητικότητα σε παρεμφερείς στον κατασκευαστικό τομέα, κλάδους κλπ.

Και γι’ αυτό βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα στους κατασκευαστές, με εξαγορές, συμμαχίες και deals που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Οι καλές κατασκευαστικές, με αξιόλογο έργο και με τη δυνατότητα να υλοποιούν projects που αναλαμβάνουν (όχι όπως παλιά που κάποιοι «μικροί» τα έπαιρναν με τεράστιες εκπτώσεις αλλά δεν μπορούσαν να το υλοποιήσουν), θα έχουν μεγάλο μερίδιο της πίτας.

Μεγάλα έργα, ειδικά στην περιφέρεια

Και μπορεί να έρχονται εκλογές και είναι αναμενόμενο να δίνονται διάφορες υποσχέσεις (άλλωστε σε ένα χρόνο έχουμε και περιφερειακές κάλπες), όμως, όντως κάποια έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Καραγιάννη με την υποψήφια βουλευτή Εύβοιας, Σοφία Νικολάου, μάθαμε ότι μέχρι το τέλος του έτους στηθούν εργοτάξια για την κατασκευή της παράκαμψης Χαλκίδας – Ψαχνών. Είναι ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή που το θέλουν πολύ οι κάτοικοι και θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη και φυσικά ασφάλεια στις μετακινήσεις. Ένα έργο με προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, γέφυρες που είχαν πέσει από την κακοκαιρία σε Αφράτι, Βασιλικό και Φύλλα, θα προχωρήσουν ταχύτατα.

Τις επόμενες εβδομάδες θα δημοπρατηθούν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε Μπραμιανό, Αμβρακία-Αμφιλοχία-Βάλτο και Λουτράκι, τα μεγάλα έργα ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας και του Τσικνιά στη Λέσβο και ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Δυτικής Αττικής.

Μόνο αυτά τα έργα αθροίζουν ένα προϋπολογισμό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 350 εκατ. είναι νέοι σταθμοί της γραμμής 2 το μετρό σε Παλλατιανή, Ιλιον και Αγιο Νικόλαο.

Αλλά 130 εκατ. ευρώ είναι το έργο της επέκτασης του προαστιακού της Δυτικής Αττικής. Στις αρχές του έτους θα ξεμπλοκάρει και ο διαγωνισμός για τον σύγχρονο οδικό άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς, 230 εκατ. ευρώ.

Και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα έργα (ΒΟΑΚ, Πάτρα – Πύργος) που τρέχουν ή θα τρέξουν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Προσοχή, κυκλοφορεί μεγάλη απάτη

Φίλοι και φίλες, μεγάλη προσοχή. Κυκλοφορούν απάτες τεραστίων διαστάσεων και προσέξτε μην την πατήσετε. Υπάρχουν «φτιαγμένες» ιστοσελίδες που με τη μορφή… ρεπορτάζ υπογεγραμμένων από γνωστούς δημοσιογράφους, προτρέπουν τον κόσμο να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, πέσαμε πάνω σε διεύθυνση στο linkedin που σε οδηγεί σε άρθρο μιας σελίδας που «μιμείται» το in κι έχει το λογότυπο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Το άρθρο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει το νέο ψηφιακό νόμισμα που υπερέχει όλων των άλλων κρυπτονομισμάτων» και το υπογράφει, υποτίθεται, δημοσιογράφος του Forbes, προσπαθεί να σε πείσει η Κεντρική Τράπεζα έχει έτοιμο το EuroCoin.

Υπάρχουν δε φωτογραφίες και βίντεο της Κρ. Λαγκάρντ και του Γ. Στουρνάρα καθώς και διάφορα λινκ. Μαθαίνουμε ότι η ΤτΕ είναι σε γνώση του θέματος και το εξετάζει.

Σε άλλη περίπτωση, διαφήμιση σε ιστοσελίδες σε οδηγεί σε site με τίτλο «ΝΕΑ» όπου υπάρχει άρθρο που… υπογράφει η Ελλη Στάη κι έχει τίτλο «Ειδική Αναφορά: Η Κίνα Εγκρίνει Επίσημα και Χρηματοδοτεί την Ανάπτυξη ΚρυπτοΝομίσματος Ανακηρρύσσοντάς το ως ’’Επίσημο Νόμισμα’’

Ένα κείμενο που βρίθει λαθών, fake news και υπερβολών και το οποίο πρέπει να προσέξουν οι ιδιαίτερα οι πολίτες για να μην την πατήσουν.

Το κρύο «ανεβάζει» το φυσικό αέριο

Περισσότερα από 30 τάνκερ με υγροποιημένο φυσικό αέριο πλέουν, σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό των Νέων, ανοικτά από τις ακτές της Ευρώπης και περιμένουν ευκαιρία να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, καθώς οι παίκτες στην αγορά της ενέργειας στοιχηματίζουν ότι η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών που προκλήθηκε από τις αυξημένες προμήθειες και τον ζεστό καιρό θα αποδειχθεί φευγαλέα.

Τα πλοία, τα οποία μεταφέρουν LNG συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πλέουν αργά γύρω από τη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιβηρική χερσόνησο, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακών αναλύσεων Vortexa που επικαλούνται οι «Financial Times». Ο αριθμός των τάνκερ LNG στα ευρωπαϊκά ύδατα έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες. Αλλα 30 τάνκερ είναι καθ’ οδόν, διασχίζουν αυτή τη στιγμή τον Ατλαντικό και αναμένεται να μπουν στην «ουρά» ενόψει του χειμώνα, σύμφωνα με στοιχεία της Vortex.

Επιβράδυνση στο λιανεμπόριο

Στην ενεργειακή κρίση και στην αύξηση του επιπέδου των τιμών οφείλεται κυρίως η επιβράδυνση του όγκου των λιανικών πωλήσεων που κατεγράφη τον Αύγουστο. Ενας ακόμα λόγος είναι ότι το λιανεμπόριο υπεραπέδωσε το 2021. Ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο το 2021 υπερέβη τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι του 2019, κατά 6,1%. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες των νοικοκυριών επέδειξαν ανθεκτικότητα στις πληθωριστικές πιέσεις και στην αύξηση της αβεβαιότητας, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, ένα μέγεθος που δείχνει τις πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές και παρουσιάζει ισχυρή θετική συσχέτιση με την ιδιωτική κατανάλωση, ενισχύθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά  4,3% σε ετήσια τον Αύγουστο 2022.

Νέοι κανόνες για τα ελλείμματα, όχι πια στραγγαλισμός

Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει αύριο και την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα πάρει μέρος στις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Οι εξελίξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία «τρέχουν» και θα παρουσιαστούν εκεί οι νέες εκτιμήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την Κομισιόν να προβλέπει ότι η ελληνική ανάπτυξη το 2022 θα κινηθεί στη ζώνη του 6%! Και μαζί θα έχει την τύχη να αναγνώσει και τις προτάσεις της Κομισιόν για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα διέπουν τα ελλείμματα και τα χρέη κατά την προσεχή δεκαετία.

Και όπως λένε όσοι ξέρουν καλά τα ευρωπαϊκά, δεν θα έχουν καμιά σχέση με τους κανόνες – θηλιά που είχαν μπει σε χώρες όπως η Ελλάδα. Τότε που το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι σκληροί κανόνες για ελλείμματα και χρέος είχαν στραγγαλίσει τους Ελληνες και είχαν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις σε νόμους – εκτρώματα που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησαν τους φτωχότερους.

Με την ενεργειακή κρίση να «τσακίζει» οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ακόμη και η εκτός ΕΕ Βρετανία, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών βλέπουν ότι ένα Σύμφωνο Σταθερότητας τύπου… Μάαστριχτ και πολιτικές με την… αύρα του Σόιμπλε και της Μέρκελ, δεν μπορούν να υπάρξουν τώρα. Διότι οι κοινωνικές εκρήξεις που θα έρθουν θα είναι ασύλληπτες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories