Σταθερό το επιτόκιο μέσω του Ανάκαμψης

Σταθερό στο 0,35% παραμένει το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τους τραπεζικούς φορείς προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες, αυξάνεται και διαμορφώνεται, πλέον, σε 1%.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Θόδωρου Σκυλακάκη τα επιτόκια ισχύουν για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζικών φορέων και των δικαιούχων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την έναρξη ισχύος της απόφασης και μέχρι την έναρξη ισχύος τυχόν απόφασης τροποποίησής της, με την οποία θα αναθεωρείται το ελάχιστο προβλεπόμενο επιτόκιο. Η αύξηση του σταθερού επιτοκίου από 0,35% σε 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν αφορά όσες έχουν, ήδη, συνάψει, το αργότερο μία ημερολογιακή ημέρα προ της δημοσίευσης της παρούσας απόφασης, σύμβαση με ανεξάρτητο αξιολογητή για τον έλεγχο του επενδυτικού τους σχεδίου.

Ο Ολυμπιακός, η καθυστέρηση και ο Στουρνάρας

Η στήλη έχει μάτια παντού, το ξέρετε. Είχε, λοιπόν, και στο αεροπλάνο που πετούσε χθες το μεσημέρι για Φρανκφούρτη. Με πολλούς Γερμανούς τουρίστες, με κάποιους δημοσιογράφους και φιλάθλους που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Φράιμπουργκ και… τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πήγαινε με το αεροπλάνο της γραμμής στην γερμανική πόλη γιατί αύριο γίνεται μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία, εκτός απροόπτου, θα βγάλει νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη πτήση έμεινε για αρκετές ώρες καθηλωμένη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω προβλήματα σε αυτή της Φρανκφούρτης.

Αλλά, όπως μας έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες, όλοι οι επιβάτες, και ο Γ. Στουρνάρας, με υπομονή περίμεναν να απογειωθεί το αεροπλάνο και άκουγαν τις ανακοινώσεις.

Αλλωστε, ο διοικητής της ΤτΕ φημίζεται για την υπομονή του, έχει διαχειριστεί κρίσεις και κρίσεις. Και τώρα σε παγκόσμια κρίση βρισκόμαστε, σιγά μη νευρίαζε με μια καθυστέρηση.

Πάντως, στο Φράιμπουργκ για να δει τον Ολυμπιακό δεν θα μπορέσει να πάει ο κ. Στουρνάρας. Η νέα αύξηση των επιτοκίων, που όλα δείχνουν ότι θα αποφασιστεί, θα τον κρατήσει στην έδρα της ΕΚΤ.

Ξεκολλάει ένα μεγάλο έργο για την Εύβοια

H Εύβοια έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομής. Όχι μόνο η πολύπαθη και κατακαμένη Βόρεια Εύβοια, αλλά όλος ο νομός. Χωρίς οδικούς άξονες, άλλωστε, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, ούτε νέες δουλειές.

Ένα τέτοιο σημαντικό έργο, που όσοι δεν ζουν στην Εύβοια, δεν το γνωρίζουν, είναι ο νέος οδικός άξονας – παράκαμψης της Χαλκίδας – Ψαχνών.

Ένα έργο που το ζητούν επιτακτικά οι πολίτες και οι επιχειρηματίες και που είχε «κολλήσει» στις μελέτες. Μάθαμε, λοιπόν χθες, μετά από συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, με την πρώην γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια με τη ΝΔ στην Εύβοια, Σοφία Νικολάου, ότι θα στηθούν άμεσα τα εργοτάξια.

Θα ξεκινήσει δηλαδή ένα εμβληματικό έργο για την Εύβοια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου:

Το έργο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο υπογραφής της σύμβασης. Στόχος είναι μέσα στο έτος να έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια και να εκκινήσουν οι εργασίες για το έργο.

Το έργο της μελέτης και κατασκευής της οδικής παράκαμψης της Χαλκίδας και των Ψαχνών συνολικού μήκους 26,2 χλμ  δημοπρατήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με π/υ 210 εκατ. ευρώ (υπό ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ).

Η οδός της Παράκαμψης Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της οδικής σύνδεσης Αθήνας και Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Νέας Αρτάκης και των Ψαχνών από τη διερχόμενη κυκλοφορία, η οποία σήμερα διέρχεται από τις παραπάνω αστικές περιοχές.

Χαράς ευαγγέλια για όσους άκουσαν την είδηση στην Εύβοια…

Εχει πρόβλημα με τον Πάτση

Από το «δόξα το Θεό, στο βόηθα Παναγιά», το πάνε στην κυβέρνηση. Σε κακό… mood βρίσκονται καθώς η υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση με τη διαγραφή του από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνών κόμμα.

Και χαμόγελα, εδώ που τα λέμε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όπως μαθαίνουμε, χθες πανηγύριζαν κι έλεγαν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο για την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Πόσο θα πλήξει το σκάνδαλο την εικόνα της ΝΔ, κανείς δεν το ξέρει. Σίγουρα, όμως, όπως έλεγε στη στήλη κυβερνητικό στέλεχος, «τι ήταν κι αυτό τώρα. Θα έχουμε πρόβλημα, αυτή είναι η αλήθεια».

Διότι η αλήθεια που λέει είναι ότι μπορεί νόμιμα ένας πολίτης να αγοράσει κόκκινα δάνεια και να γίνει… servicer. Αλλά πόσο ηθικό είναι αυτός ο πολίτης να είναι και βουλευτής;

Και πόσο ηθικό μπορεί να είναι ότι συνεχίζει να εισπράττει αμοιβές από κρατική εταιρεία, ως δικηγόρος… αλλά ταυτόχρονα παραμένει δικηγόρος;

Αυτά μας έλεγε το στέλεχος και συμφωνούμε…

Ερχονται νέες δημοσκοπήσεις

Και μιας και μιλάμε για πολιτική και προεκλογικές επισκέψεις, να σας πληροφορήσουμε ότι τρέχουν δημοσκοπήσεις πολλές. Και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.

Κάποιες από αυτές θα δημοσιευτούν μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο και όπως λένε οι πληροφορίες δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες.

Μάλλον δεν θα προλάβουν αυτές οι μετρήσεις την υπόθεση Πάτση ή θα το κάνουν οριακά.

Ετσι, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι πρώτο κόμμα όποτε κι αν γίνουν εκλογές, όμως, καμιά μέτρηση δεν το δείχνει αυτό.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι διαφορές θα κυμαίνονται από 6 μονάδες και πάνω υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που σκορπά χαμόγελα στο Μαξίμου και προβληματισμό στην Κουμουνδούρου, όσο κι αν δε θέλουν να πιστεύουν στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Άλλο βέβαια τα γκάλοπ, κι άλλο η πραγματικότητα αφού ξέρουμε ότι κάθε δημοσκόπηση είναι φωτογραφία της στιγμής. Και αυτή η στιγμή δεν είναι καλή για την κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο Πάτση.

Αλλά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα γκάλοπ που γίνονται σε τοπικό επίπεδο. Για νυν βουλευτές, για υποψήφιους βουλευτές, για δημάρχους και περιφερειάρχες. Κι εκεί υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, καθώς, όπως μαθαίνουμε, ο κόσμος θέλει ανανέωση και το δείχνει στηρίζοντας νέα πρόσωπα που έχουν κάτι να πουν και διαφέρουν από πολιτικούς – δεινόσαυρους και διάφορες «πολιτικές οικογένειες» τοπικής δυναμικής.

Το άμεσο μέλλον της κτηματαγοράς

Μια παράμετρο που ίσως να μη λαμβάνουμε υπόψη μας, κατέθεσε στο συνέδριο της Prodexpo ο κ. Χρήστος Κοσμάς Partner, Financial Advisory, Real Estate Leader της Deloitte. Όπως ανέφερε: «Χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν στην αγορά λόγω των πλειστηριασμών, και ενδεχομένως να βγουν απότομα, γεγονός που θα επηρεάσει όλους μας».

Και η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερα ακίνητα είναι διαθέσιμα και ταυτόχρονα όσο η διάθεση για αγορά μειώνεται για διάφορους λόγους, τόσο θα πιέζονται και οι τιμές.

Ισως αυτό να είναι και το άμεσο μέλλον της κτηματαγοράς. Δηλαδή η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρήματος, μετά τις απανωτές αναπροσαρμογές των επιτοκίων, να επηρεάσει την κτηματαγορά.

Ο κ. Γιάννης Ξυλάς, FRICS, CEO, GEOAXIS, Chairman of Valuation Forum, RICS in Greece επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση στο κόστος κατασκευής, χρηματοδότησης και  δανεισμού γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του ρίσκου. Συμπλήρωσε ότι αυτό θα επιφέρει μείωση στις αξίες και μικρότερη διάθεση για νέες κατασκευές.

Η Άννα Νάζου, MRICS, Managing Director, NAIRealAct, Member of Valuation Forum RICS in Greece αναφέρθηκε στο  αυξανόμενο κόστος κατασκευής λόγω της πανδημίας και της γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη και στην επίδραση που έχει στην αγορά κατοικίας. Εξήγησε ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου ύψους 250.000 ευρώ έχει αυξηθεί περίπου κατά 300 ευρώ λόγω των υψηλών επιτοκίων

Βεβαίως οι ειδικοί συμφώνησαν σε κάτι: Ότι δηλαδή τα καλά ακίνητα, αυτά που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, όσα έχουν καλά ενεργειακά πιστοποιητικά, τα ακίνητα ΑΑΑ, δεν θα χάσουν την αξία τους.

Αυξήσεις τιμών έως και 400% στα ακίνητα

Είναι από τους λίγους μεσίτες που γνωρίζουν τόσο καλά την κτηματαγορά. Επί χρόνια πρόεδρος των μεσιτών ο Γιάννης Ρεβύθης, έχει πουλήσει πολλά ακίνητα και στην Αθήνα και στη Μύκονο.

Χθες, λοιπόν, μίλησε για την «απογείωση» της κτηματαγοράς τα τελευταία δύο χρόνια, και είπε αρκετά ενδιαφέροντα.

Ανέφερε ότι ειδικά στα νησιά η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις τιμές να είναι φέτος αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το 2019. Στη Μύκονο πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες αξίας ακόμα και 25εκ. ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη άγγιξαν και τα 8εκ. ευρώ.

Εντυπωσιακές αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Σέριφο, Μήλο Αντίπαρο, Σχοινούσα, Ίο και Παξούς, φθάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 400%. Σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη, οι βίλες στην χώρα μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από προορισμούς του εξωτερικού, ενώ με τον τρόπο που κατασκευάζονται (π.χ. υπόσκαφα) εξασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Μαϊάμι.

400%; Πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά πώς να μην είναι όταν η ζήτηση ήταν τεράστια;

Πού θέλουν να αγοράσουν οι ξένοι σπίτια

Σε έρευνα που παρουσίασε η εταιρεία spitogatos φαίνεται ότι Αθήνα, Κυκλάδες και Χαλκιδική βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων ξένων επενδυτών. Μάλιστα, για 1 στις 5 κατοικίες το ενδιαφέρον προέρχεται από το εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους Γερμανούς, οι οποίοι ψάχνουν ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να αποτελούν τις κορυφαίες προτιμήσεις τους. Όσον αφορά στο είδος της κατοικίας, αναζητούν σπίτια 105τ.μ. αξίας περίπου 170.000 ευρώ.

Δεύτερες στις αναζητήσεις είναι οι ΗΠΑ, τόσο από Έλληνες της διασποράς όσο και από Αμερικανούς, που ενδιαφέρονται για την αγορά θερινής κατοικίας 125τ.μ. αξίας περίπου 350.000 ευρώ σε ακριβές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα νότια προάστια της Αθήνας. Στην τρίτη θέση συναντάμε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης οι αναζητήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών. Στο επίκεντρο κατοικίες 115τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες, αξίας γύρω στα 250.000 ευρώ.

Ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Κύπριοι και οι Γάλλοι, με τους τελευταίους να επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως για την Πάρο, τις υπόλοιπες Κυκλάδες και το κέντρο των Αθηνών. Οι αναζητήσεις τους αφορούν σε σπίτια 110 τ.μ. αξίας 260.000 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το ενδιαφέρον των Βούλγαρων για σχετικά φθηνά ακίνητα στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, όπως και των Ισραηλινών, που εισήλθαν για πρώτη φορά στη λίστα των κορυφαίων υποψήφιων αγοραστών. Το ενδιαφέρον από το Ισραήλ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, κυρίως για ακίνητα 130τ.μ. και τιμή γύρω στα 215.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories