
Σωσίβιο… για τα ελληνικά νοικοκυριά αποτελούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα έναντι οικιακών καταναλωτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα για τον Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Κατανάλωσης (HEPI) που εκπονούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία «VaasaETT». Οι τιμοληψίες του Οκτωβρίου για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται σε 33 πόλεις της Ευρώπης και ανάμεσα σε αυτές η Αθήνα κατατάσσεται στην 15η θέση ως προς το ύψος των λογαριασμών. Αλλά και για το φυσικό αέριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά στη 17η θέση σε σύνολο 28 πόλεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών πόλεων, καταγράφηκε η μικρότερη αύξηση τιμών ρεύματος έναντι του Σεπτεμβρίου. Η άνοδος ήταν μόλις 2% όταν σε χώρες όπως στο Δουβλίνο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών «φούσκωσαν» κατά 44%, στη Ρώμη κατά 30%, στη Βιέννη κατά 24%, στην Κοπεγχάγη και το Βερολίνο κατά 15% κ.ο.κ.
Διαβάστε επίσης: Έναρξη λειτουργίας της νέας πλωτής δεξαμενής LNG
Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, οι οικιακοί καταναλωτές της Αθήνας είδαν μειώσεις κατά 55% έναντι του Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης έναντι άλλων πόλεων της Ευρώπης. Ο HEPI κατέγραψε μεγάλες αυξήσεις στη Ρώμη (97%), στο Λουξεμβούργο (64%), στη Λισαβώνα (58%), το Δουβλίνο (34%) κ.ο.κ..
Οι επιδοτήσεις
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας χάρη στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τον Ιούλιο έως και σήμερα έχουν διατεθεί πόροι 2,3 δις. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στα νοικοκυριά.
Διαβάστε επίσης: Επί τάπητος η ενεργειακή κρίση – Τι απασχολεί την Κομισιόν
Τιμές ρεύματος
Όπως κάθε μήνα έτσι και τον Οκτώβριο έγινε η καταγραφή των τιμών σε 33 πόλεις της Ευρώπης με την Αθήνα να βρίσκεται στη 15η και κάτω από το μέσο όρο.
Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της πρωτεύουσας της Ελλάδας ήταν στα 0,3022 ευρώ ανά κιλοβατώρα κι ενώ η μέση τιμή της Ε.Ε. είναι πάνω από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα υψηλότερη και συγκεκριμένα στα 0,3585 ευρώ. Η αντίστοιχη μέση τιμή στις 33 πόλεις του δείγματος του HEPI είναι στα 0,3264 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η Αθήνα, επίσης, είναι η δεύτερη φθηνότερη χώρα σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ε.Ε. που μετρά ο HEPI και αφορά μόνο στις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος. Για την ακρίβεια το μέσο κόστος των λογαριασμών των νοικοκυριών είναι στα 0,2537 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αμέσως μετά την Αθήνα έρχεται το Λουξεμβούργο με 0,2141 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ ακριβότερη πόλη είναι η Κοπεγχάγη με τιμή στα 0,6844 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Επιστρέφοντας στο δείγμα των 33 πόλεων της Ευρώπης οι οικιακοί καταναλωτές της Κοπεγχάγης πληρώνουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος με τα νοικοκυριά να χρεώνονται με 0,7576 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ακολουθεί η Ρώμη με 0,7016 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έπεται το Άμστερνταμ με τιμή της κιλοβατώρας στα 0,6673 ευρώ και στην τετράδα συναντάμαι και το Βερολίνο με 0,6303 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Διαβάστε επίσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης
Φυσικό αέριο
Σε σύνολο 28 πόλεων η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση ως προς το ύψος της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά.
Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας στην Αθήνα ήταν στα 0,1235 ευρώ, σχεδόν 0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα χαμηλότερη από τη μέση τιμή της Ε.Ε. (0,18 ευρώ).
Φθηνότερο φυσικό αέριο πληρώνουν οι κάτοικοι της Βουδαπέστης (0,0252 ευρώ/κιλοβατώρα) αλλά κι εκείνοι του Βελιγραδίου (0,0353 ευρώ).
Ακριβότερο είναι το κόστος για τα νοικοκυριά στο Άμστερνταμ (0,4208 ευρώ ανά κιλοβατώρα), στη Κοπεγχάγη (0,4055 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και στη Βιέννη (0,3390 ευρώ ανά κιλοβατώρα).


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό