Tην ισχύ της Ελλάδας ως ναυτιλιακού κράτους και τον ρόλο των Ελλήνων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, εξήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς.

Ο κ. Τσούνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η σημασία της Ελλάδας στο παγκόσμιο εμπόριο είναι καθοριστική, δεδομένου ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται διά θαλάσσης και ότι περίπου το 28% του παγκόσμιου στόλου βρίσκεται υπό ελληνική διαχείριση.

Παράλληλα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον ολοένα αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον γεωπολιτικό χάρτη, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ΗΠΑ και Ελλάδα είναι τόσο κοντά.

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες νέοι γνώρισαν το ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς κ. Γιώργος Σπ. Αλεξανδράτος καλωσορίζοντας τον Αξιότιμο Πρέσβη, τους επίσημους προσκεκλημένους καθώς και όλα τα μέλη που κατέκλυσαν την αίθουσα, επισημαίνοντας  ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες που κινείται η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς είναι η ενεργή και άμεση αλληλοδικτύωση των μελών τόσο μεταξύ τους όσο και με σημαντικές προσωπικότητες από το εσωτερικό και διεθνές στερέωμα.

Ο Πρόεδρος προλόγισε τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Γιώργο Τσούνη παραθέτοντας πολλά στοιχεία τα οποία επικεντρωνόντουσαν στην ανθρώπινη πτυχή του και την επιτυχημένη πορεία του μέχρι τώρα αρχής γενομένης από τους γονείς του οι οποίοι ήταν μετανάστες πρώτης γενιάς και κατάγονταν από το χωριό Πλάτανος της Αιτωλοακαρνανίας, φτάνοντας μέχρι και τις 10 Μαΐου 2022, ημέρα που ο Πρέσβης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στην Προέδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας. Μάλιστα για τη στιγμή εκείνη αποδόθηκε αναμνηστική φωτογραφία στον Πρέσβη κάτι το οποίο όπως τόνισε τον συγκίνησε ιδιαίτερα

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο κ. Τσούνης  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο γεωστρατηγικός της ρόλος θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, τόσο σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα όσο και σε ό,τι αφορά τη θέση της ως ένα βασικό ενεργειακό hub υπογραμμίζοντας παράλληλα  τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας και τόνισε με μεγάλη αποδοχή από τους παρευρισκόμενους ότι πρωταρχικός του σκοπός είναι να επικρατήσει η Ειρήνη ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Τουρκία.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους εκτός των άλλων ανώτατοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων ή ενώσεων όπως, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, ο κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης  – Πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.Μ.Α., ο κ. Βασίλης Κορκίδης – Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., η κ. Σεμίραμις Παληού – Πρόεδρος της HELMEPA, ο κ. Κωστής Φραγκούλης – Πρόεδρος του ΡROPELLER CLUB, η κ. Έλπη Πετράκη – Πρόεδρος της WISTA INTAERNATIONAL, o κ. Σπυρίδων Πασχάλης – Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Ν. , ο κ. Δημήτρης Μαθιός – Πρόεδρος του Σ.Β.Α.Π., ο κ. Ιωάννης Κοτζιάς – Πρόεδρος του HAS και η κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου -Παλούμπη -Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα