
Η «Μεγάλη Παραίτηση», μία τάση κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι έφυγαν από τις δουλειές τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και υψηλότερους μισθούς, κυριαρχεί στον χώρο εργασίας για σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο η εικόνα φαίνεται ότι αλλάζει .
Διαβάστε επίσης – Τι είναι το φαινόμενο των «Quitfluencers»
Όπως δήλωσε στο CNBC Make It, ο Διευθύνων Σύμβουλος του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, η αγορά εργασίας βγαίνει πλέον από τη Μεγάλη Παραίτηση – γνωστή και ως «Μεγάλος Ανασχηματισμός». Σύμφωνα με τον Ροσλάνσκι, το ετήσιο μερίδιο των μελών του LinkedIn παγκοσμίως που αλλάζουν θέσεις εργασίας μειώθηκε από το υψηλό του 44% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε -2% φέτος.
Διαβάστε επίσης – Μεγάλη Παραίτηση: Κάνε ένα βήμα, να κάνω εγώ το επόμενο
Ειδικότερα, στην Ασία-Ειρηνικό, το «ποσοστό μετάβασης στην εργασία» έχει επίσης μειωθεί δραστικά την ίδια χρονική περίοδο — από το ανώτατο όριο του 83% στο 4%, πρόσθεσε.
Μόνο τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ απολύθηκαν , καθώς οι κολοσσοί του Διαδικτύου Twitter , Meta και Salesforce μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους την περασμένη εβδομάδα.
Η «Μεγάλη Αβεβαιότητα»
Αντί για τη Μεγάλη Παραίτηση, το εργατικό δυναμικό «εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας», είπε ο Ροσλάνσκι.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στη μειωμένη εμπιστοσύνη των εργαζομένων ότι η οικονομική τους κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί, όπως διαπιστώθηκε στην πρόσφατη έρευνα Global Talent Trends του LinkedIn .
Πέντε στις οκτώ χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν μειωμένη εμπιστοσύνη των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Ινδίας.
Ο Γκάι Μπέργκερ, ο κύριος οικονομολόγος του LinkedIn απέδωσε την αβεβαιότητα στις πολλές «οικονομικές καμπύλες» τα τελευταία χρόνια – ανάκαμψη από την πανδημία , διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας , υψηλός πληθωρισμός και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το αβέβαιο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, ανησυχούσαν για την υγεία τους, την ασφάλεια της εργασίας τους και τα χαρτζιλίκια τους», πρόσθεσε.
«Η αβεβαιότητα μπαίνει στη ζωή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».
Φόβοι ύφεσης στην Ασία-Ειρηνικό
Η κάποτε καυτή αγορά εργασίας – όπου οι εργαζόμενοι είχαν μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη – μπορεί επίσης να ψύχεται εν μέσω φόβων ύφεσης.
«Υπάρχουν αγορές και τομείς που αναπτύσσονται και τομείς που επιβραδύνονται. Ορισμένα τμήματα της αγοράς εργασίας είναι στενά και μερικά είναι μαλακά», εξήγησε ο Ροσλάνσκι.
Πρόσθεσε ότι ενώ τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά στην Ασία-Ειρηνικό, οι προσλήψεις στο LinkedIn έχουν «μείωση σε βασικές αγορές» — που περιλαμβάνει πτώση 14% στην Αυστραλία, 18% στην Ινδία και 14% στη Σιγκαπούρη.
«Το σημερινό οικονομικό κλίμα αναγκάζει ορισμένες [εταιρείες] να αποσύρουν τις πρωτοβουλίες ευελιξίας και μάθησης και ανάπτυξης που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα, επτά στους 10 ηγέτες στην APAC πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους θα αναγκαστούν να καθυστερήσουν την πρόοδο στην ευέλικτη εργασία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ευημερία των εργαζομένων.
Ωστόσο, η ζήτηση για αυτές τις απομακρυσμένες θέσεις εργασίας «συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά», μια ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στους παλιούς τρόπους εργασίας, υπογράμμισε.
Ευελιξία
Σύμφωνα με την έκθεση του LinkedIn, η ευελιξία παραμένει ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες σταδιοδρομίας για τους εργαζόμενους, εκτός από την αμοιβή και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Κατά την άποψή μου, οι εταιρείες που προσαρμόζονται στους νέους τρόπους εργασίας αντί να υποχωρούν στις προ-πανδημικές πρακτικές θα βγουν πιο δυνατές και θα έχουν ένα διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», κατέληξε ο Ροσλάνσκι.


Latest News

Το chatGPT έρχεται, οι δουλειές φεύγουν: Απειλούνται 300 εκατ. θέσεις εργασίας
Εφαρμογές όπως το chatGPT θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%, αλλά ενδέχεται επίσης να δημιουργήσουν νέες «στρατιές» ανέργων

Ανατροπή στην αγορά εργασίας: Το τέλος της μεγάλης παραίτησης και οι «εργαζόμενοι boomerang»
Αντιστρέφεται η τάση της «μεγάλης παραίτησης» - Τα «διαπραγματευτικά χαρτιά» των υπαλλήλων που αποχώρησαν και τώρα επιστρέφουν
![Εργοδότες: 8 στους 10 Ελληνες δεν βρίσκουν κατάλληλους υπαλλήλους [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ergasia-3-600x338.jpg)
Αποκαλυπτικά στοιχεία: 8 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενους ταλέντα [γραφήματα]
Ποιες δεξιότητες σπανίζουν περισσότερο - Τι δείχνει έρευνα της Manpower Group

Τέσσερις SOS ερωτήσεις για το επιτυχημένο (;) πείραμα της τετραήμερης εργασίας
Βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός ακόμη μεγάλου άλματος προς τα εμπρός;

Θέλεις επιτυχημένη σταδιοδρομία; Ακολούθησε την τακτική του Σάτια Ναντέλα
Τι συμβουλές καριέρας δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft - Πώς λειτούργησε ο ίδιος από την πρώτη μέρα της καριέρας του

Πώς εξαπατώνται οι «υπερβολικά πρόθυμοι» νέοι εργαζόμενοι
Πώς οι χάκερ χρησιμοποιούν την κοινωνική μηχανική για να στοχεύσουν νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους

Ποιες εταιρείες θα κερδίσουν «τον πόλεμο των ταλέντων» - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Mε startup νοοτροπία η προσέλκυση υποψηφίων με τις κατάλληλες δεξιότητες - Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ευελιξία είναι πιο σημαντική από τον μισθό για πολλούς υποψηφίους

Λιγότερες ώρες εργασίας κάνουν τους εργαζόμενους… δυστυχισμένους;
Η αιρετική άποψη της Αμερικανίδας συγγραφέως Allison Schrager για τους λόγους που «καίγονται» οι εργαζόμενοι

Τι είναι το μοντέλο «as-a-service» που αλλάζει το επιχειρείν (έρευνα)
Το 66% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα της EY πιστεύουν ότι η αποτίμησή τους θα αυξηθεί κατά 50% εάν μεταβούν στο μοντέλο «οτιδήποτε ως υπηρεσία» (XaaS)

Ποιες επιχειρήσεις «άνοιξαν το πουγκί» και έδωσαν αυξήσεις το 2022 [έρευνα]
Οι κλάδοι, τα bonus και οι αποδοχές - Τι συμβαίνει με το υβριδικό μοντέλο εργασίας και πόσες εταιρείες το εφαρμόζουν