Καμία όρεξη για κουβέντα δεν έχει το τελευταίο διάστημα ο Χάρης Καρώνης. Ο άνθρωπος πίσω από την Viva Wallet αποφεύγει τα «πολλά – πολλά» από τότε που κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για εμπλοκή στη συμφωνία συνεργασίας με την πανίσχυρη αμερικάνικη τράπεζα JP Morgan, της οποίας ηγείται ο ελληνικής καταγωγής μάνατζερ, Jamie Dimon.

Ακόμη και άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του αδυνατούν αυτές τις ώρες να του εκμαιεύσουν κάποια δήλωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη του πολυδιαφημισμένου deal, το οποίο η κυβέρνηση υποδέχθηκε ως ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας μας. Ο ίδιος μάλιστα φροντίζει να ξεκόψει κάθε συζήτηση που σχετίζεται με την υπόθεση, σπεύδοντας ωστόσο να τους ευχαριστήσει για το ενδιαφέρον τους.

Διαβάστε επίσης – Η οργή για την «παρέα» των υποκλοπών, το εγκεφαλικό στο Κτηματολόγιο, το καλάθι του Σιάμισιη και το «αξιόμετρο» στα ακίνητα

Πρόκειται για μια αινιγματική στάση που αν μη τι άλλο προδίδει ότι υπάρχει… θέμα. Όπως άλλωστε λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, όπου «υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως δεν θα αργήσει πάντως να φανεί εάν οι δυο πλευρές αποφασίζουν να συμπορευτούν ή να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους.

Διαβάστε επίσης – Η αγωνία του Μαξίμου, ο happy(;) Αλέξης, η συμφωνία του Βεϊνόγλου, το ιστορικό Ambassadeur, τα σπασμένα της Ερμού και η κ. Olayan

Δεν σηκώνουν τηλέφωνα, παρέλυσε η πολιτική ζωή

Ξέρετε πότε μια κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και σε αποδρομή; Όταν οι υπουργοί δεν σηκώνουν σε κανέναν τα τηλέφωνα. Όταν είναι άφαντοι.

Κάπως έτσι το είχε πει ο σπουδαίος Θανάσης Κανελλόπουλος και στη σημερινή συγκυρία ισχύει 100%. Εξαφανισμένοι είναι οι περισσότεροι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ καθώς το σκάνδαλο των υποκλοπών παίρνει διαστάσεις.

Αύριο θα είναι κρίσιμη ημέρα αφού αναμένονται νέες αποκαλύψεις, κι αυτό είναι που φοβούνται οι περισσότεροι στην κυβέρνηση. Τι άλλο θα βγει στο φως.

Κι άλλες λίστες παρακολουθούμενων; Ή χειρότερα συνομιλίες που θα κλόνιζαν οριστικά το πολιτικό σύστημα;

Χθες η μέρα ήταν περίεργη. Κάποιοι είχαν κλείσει το τηλέφωνο και δεν απαντούσαν σε κανέναν, άλλοι έπαιρναν οι ίδιοι τις «πηγές» τους και ρωτούσαν αν βρίσκονται σε καμιά λίστα παρακολουθούμενων που θα διαρρεύσει.

Όμως, όλο αυτό το σκηνικό είναι τραγωδία. Η παράλυση της πολιτικής ζωής είναι τραγωδία. Κι όπως έλεγε στη στήλη κάποιο πολιτικό στέλεχος «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορεί τα υπουργεία και το πολιτικό προσωπικό να είναι όμηροι των κυριακάτικων αποκαλύψεων».

Θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, τουλάχιστον έτσι λένε οι πηγές μας.

Χαρές και πανηγύρια προεκλογικά

Χθες το πρωί, πάντως, στην κυβέρνηση ήταν στην… τρελή χαρά, ήταν λίγες ώρες απόδρασης από την σκληρή πραγματικότητα. Ο λόγος; Ο μηδενισμός των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων (όπως λένε) που το πανηγύρισαν δεόντως, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού. Το παρασκήνιο πλούσιο και η στήλη σας το μεταφέρει.

Κατ’ αρχάς, όπως μας έλεγαν οι πηγές μας, ήταν μια καθαρά προεκλογική φιέστα. Η οποία μάλιστα είχε προγραμματιστεί να γίνει… το καλοκαίρι, προετοιμαζόταν από τον περασμένο Ιούνιο. Κρίθηκε ότι ο χρόνος είναι ο κατάλληλος καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, ειδικά αν γίνουν την Ανοιξη ή και νωρίτερα.

Ολοι είχαν βάλει τα… καλά τους, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που αγανάκτησαν με τη ζέστη που επικρατούσε.

Όμως, μπρος στα κάλλη τι είναι η ζέστη; Οι εκλογές έρχονται, οι συνταξιούχοι είναι ένα δυναμικό τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ, οπότε η διευκόλυνση της ζωής τους με την ταχύτερη απονομή σύνταξης, είναι πρώτη προτεραιότητα.

Ο Πύργος Ελέγχου και η «σφαγή» της Κρήτης

Αλλά ο… Πύργος Ελέγχου παρακολούθησης των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα που έφτιαξαν στον ΕΦΚΑ έχει και τα προβλήματά του. Μαθαίνουμε π.χ. ότι οι περισσότερες εκκρεμότητες υπάρχουν στην Κρήτη γιατί οι υποδομές είναι σκέτο… μπάχαλο. Εκεί, λένε οι κακές οι γλώσσες, υπάρχει σε μία διεύθυνση μια διευθύντρια που είναι ΝΔ και σε άλλη μία που είναι ΣΥΡΙΖΑ και «σφάζονται» μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι οι εκκρεμότητες στις συντάξεις να είναι πάρα πολλές και οι κεντρικές υπηρεσίες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιου, στον ΕΦΚΑ έχουν κάνει άλματα και οι χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν είναι θαύμα.

Το χάσμα στα επιτόκια και οι γκρίνιες

Πληθαίνουν οι φωνές που καταφέρονται κατά της πολιτικής των τραπεζών να διατηρούν σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν ανέβει στα ύψη.

Αυτή η διαφορά, των 3-4 μονάδων είναι το «κέρδος» των τραπεζών. Με απλά λόγια, ενώ δανείζουν με ένα επιτόκιο π.χ. της τάξης του 4%, στις καταθέσεις δίνουν μηδενικό επιτόκιο.

Γενικά το επιτοκιακό περιθώριο έχει ξεπεράσει το 4,5%

Για παράδειγμα, το επιτόκιο μιας προθεσμιακής κατάθεσης ενός έτους στην Ελλάδα είναι στο 0,14% ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι στο 0,56%. Στην Ολλανδία από την άλλη είναι στο 1,84%, τόσα δίνουν δηλαδή οι ολλανδικές τράπεζες στους καταθέτες για να «κλείσουν» για ένα χρόνο το κομπόδεμά τους.

Όταν, λοιπόν, έχεις μηδενικά επιτόκια και πληθωρισμό 9% και 10% ενώ καλείσαι να πληρώσεις υψηλότερες δόσεις στα δάνειά σου, αυτό είναι στρέβλωση και τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Γι’ αυτό μην απορήσουν οι τραπεζίτες αν δουν εκροή καταθέσεων και στροφή σε επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις. Όπως π.χ. τα ακίνητα, κάποια ασφαλιστικά προγράμματα, κάποια ομόλογα κ.λπ.

Ερχονται κακά μαντάτα για την ανεργία;

Ενας δείκτης της οικονομίας πάει περίφημα τους προηγούμενους μήνες, αλλά και γι’ αυτόν έχουν αρχίσει και χτυπάνε καμπανάκια.

Ο λόγος για το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα που βεβαίως έχει μειωθεί σημαντικά, όμως, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν.

Κατ’ αρχάς τα ποσοστά άνω του 20% και 25% ανεργία είναι παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε. Τώρα η ανεργία βρίσκεται στο 11,8% με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν στο 13,3%.

Παρά την ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα που επικρατεί, το ποσοστό μειώνεται, κυρίως λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 6,6%, η Ελλάδα απέχει πολύ.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο τους υπογραμμίζουν τα εξής: «Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης (11,8% σε σχέση με 6,6%) στερώντας πόρους από την οικονομία, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας είναι κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο των πραγματικών μισθών και τη δυναμική του ΑΕΠ. Τέλος, η χειροτέρευση των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης τον Οκτώβριο 2022 παράλληλα με τους καθοδικούς κινδύνους για τις οικονομίες σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας που στήριξαν την εγχώρια απασχόληση στο 9-μηνο Ιανουαρίου-Σεπτέμβριου 2022, δύνανται να επιβραδύνουν σημαντικά τον ρυθμό μείωσης του ποσοστού ανεργίας ή τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης στα επόμενα τρίμηνα.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε διαφορετικά στοιχεία τους επόμενους μήνες, και μάλλον πιο δυσμενή.

Η προσοχή στην ασφάλεια των εργαζόμενων

Δεν είναι σύνηθες να γίνεται έρευνα στις επιχειρήσεις για το πώς οι επικεφαλής αντιλαμβάνονται τα θέματα της επαγγελματικής υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Γι’ αυτό κι έχει ενδιαφέρον η έρευνα της MRB για το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας το οποίο αναφέρει τα εξής σημαντικά:

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων (ιδιοκτήτες, γενική διεύθυνση) αναγνωρίζουν της επαγγελματική υγεία και ασφάλεια (ΕΥΑ) στην 5η θέση μεταξύ των απειλών, θέση ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία της επιχείρησης καθώς οι απειλές που προηγούνται είναι τα θέματα κόστους, χρηματοδότησης, πτώσης τζίρου και νομικών/φορολογικών προβλημάτων.

Σε ό,τι αφορά την αιτιότητα των εργατικών ατυχημάτων και των σοβαρών επαγγελματικών ασθενειών, 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οφείλεται σε τυχαία απροσεξία των εργαζομένων τους. Επίσης, 4 στις 10 τα αποδίδουν στην έλλειψη ευαισθητοποίησής τους (39,7%) ενώ 3 στις 10 (31,2%) αντίστοιχα στην άγνοιά τους. Ακολουθούν η έλλειψη μέτρων προστασίας της επιχείρησης (18%), η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης της επιχείρησης (15,4%) και η έλλειψη υποστήριξης από ειδικούς (13,7%).

Θετικές παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις στα θέματα εκπαίδευσης, καθώς περίπου οι μισές (51,7%) έχουν πραγματοποιήσει κάποια εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα ΥΑΕ κατά την τελευταία τριετία ενώ 8 στις 10 είναι θετικές σε μία πρόταση για τυποποιημένη εκπαίδευση όλων των εργαζομένων σε γενικά θέματα ΥΑΕ.

8 στις 10 επιχειρήσεις (78,4%) εκτιμούν ότι το κόστος συμμόρφωσης στα μέτρα ΥΑΕ είναι υψηλό, πλην όμως υποστηρίζουν (72,8%) ότι υπάρχει επιστροφή στην επένδυση (το κόστος αποδίδει σημαντικά).

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν (8 στις 10/ 80,5%) παρουσιάζονται θετικές στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας ελέγχου όπου θα μπορούν να δηλώνουν τις υποδομές τους και τη συμμόρφωσή τους στα σχετικά μέτρα ΥΑΕ.

Οι μισές επιχειρήσεις (51,5%) παρουσιάζονται θετικές στο ενδεχόμενο ξεχωριστής ασφάλισης με ασφάλιστρο που θα ρυθμίζεται από τις επιδόσεις ΥΑΕ της επιχείρησης.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα, πάντως, γιατί τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα είναι ανησυχητικά πολλά.

Μεγάλη η προσφορά του Πάρκου

Υπάρχουν κάποια έργα που είναι σημαντικά, που κάνουν την Ελλάδα να είναι περήφανη και να αισθάνεται δυτική χώρα. Ένα από αυτά είναι το Πάρκο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο σε πέντε χρόνια έχουν επισκεφτεί 21 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Και μια έρευνα που έγινε για την επίδραση που έχει στην κοινωνία και τον πολιτισμό, δείχνει πόσο σημαντικό είναι τελικά. Για παράδειγμα, έχουν γίνει 5.200 πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και 13.000 αθλητικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 1 εκατ. πολίτες. Το 99,4% αυτών ήταν δωρεάν για τον κόσμο.

Ακόμη, έχουν πραγματοποιηθεί 6.500 επισκέψεις σχολείων από όλη τη χώρα με περισσότερους από 387.000 μαθητές.

H Εθνική Λυρική Σκηνή στα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της στο ΚΠΙΣΝ -από το 2017 έως και το 2021-, παρουσίασε πάνω από 200 παραγωγές όπερας, μπαλέτου, οπερέτας, μουσικού θεάτρου, οι οποίες προσέλκυσαν πάνω από 700.000 θεατές

Ως προς τα οικονομικά, το ΚΠΙΣΝ συμβάλλει ετησίως με 203.000.000 ευρώ σε ΑΕΠ και 36.000.000 ευρώ σε φορολογικά έσοδα ενώ, παράλληλα, δημιουργεί και συντηρεί 2.844 θέσεις εργασία.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ακόμη είμαστε πολύ πίσω ψηφιακά, παρά την πρόοδο

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτει η Attica Bank, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στο Attica Economic Review Οκτωβρίου 2022, για την ψηφιακή τεχνολογία στην Ελλάδα.

Στο ειδικό θέμα που αναλύει, τονίζεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 25η στην ΕΕ-27 στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) το 2022, σημειώνοντας, όμως, πρόοδο τα τελευταία έτη. Η χώρα κατατάσσεται 22η στην ΕΕ ως προς την ενσωμάτωση της Ψηφιακής Τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το 13% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί μαζικά δεδομένα, κοντά στον μ.ό. της ΕΕ (14%), αλλά οι επιδόσεις τους είναι αρκετά μικρότερες ως προς τη χρήση του υπολογιστικού νέφους και της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη διάσταση ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου κατατάσσεται 22η. Το 52% των ατόμων (ηλικίας 16-74 ετών) διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, πολύ κοντά στον ΜΟ της ΕΕ (54%)

Ως προς τη Attica Economic Review Οκτωβρίου 2022η χώρα βρίσκεται στη θέση 22 στην ΕΕ, ενώ ως προς τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες βρίσκεται στην προ-τελευταία θέση (26η).

Οι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, και τα σούπερ-μάρκετ είχαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης ως προς την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών μεταξύ 2021-2022, ενώ σε άλλους κλάδους καταγράφηκε αρνητικός ρυθμός μετά την εξασθένιση της πανδημίας.

Ψηφιακή επανάσταση αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Το brand της Φυλής

Διαβάζουμε την είδηση: Συνάντηση του Βασίλη Κικίλια, με τον δήμαρχο, Χρ. Παππού, για την αναβάθμιση του… τουριστικού brand της Φυλής. Εντάξει, αφού αναβαθμίσαμε συνολικά τον brand της Ελλάδας και ζούμε το μύθο μας, είπαμε να πιάσουμε και τους δήμους.

Δεν είναι καθόλου κακό να διεκδικεί ο δήμαρχος, δράσεις που θα αναπτύξουν περισσότερο το δήμο του και θα του δώσουν και μια τουριστική αίγλη. Αλλά μήπως να δούμε π.χ. στη Φυλή τι θα γίνει με το γκέτο στο Ζεφύρι, όπου όχι τουρίστες δεν πάνε, αλλά ούτε καν οι οδηγοί των λεωφορείων δεν επιθυμούν να περάσουν από εκεί; Ούτε καν αστυνομικοί δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Μήπως να δούμε και τη χωματερή στα Ανω Λιόσια που ακόμη είναι ενεργή γιατί ο χωροταξικός σχεδιασμός για την Αττική έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία;

Όταν τα δούμε όλα αυτά τότε ας κάνουμε βαρύγδουπες ανακοινώσεις για… brand. Μέχρι τότε, απλά είναι καλές, προεκλογικές, συναντήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories