Απίστευτο, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τις δημοσκοπήσεις

Θα το δούμε κι αυτό και δεν θα το πιστεύουμε. Όπως μαθαίνει η στήλη, στην Κουμουνδούρου περιμένουν με… αγωνία τις επόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα καταγράφουν τις απαντήσεις του κοινού και μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Εκεί που δεν πίστευαν (γιατί δεν τους συνέφερε) τις… στημένες μετρήσεις, τώρα θα αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα κι αν οι πολίτες θα ρίξουν… μαύρο στη Νέα Δημοκρατία.

Αν η «ψαλίδα» κλείσει ελάχιστα θα βάλουν ξανά πλερέζες και θα καταγγείλουν ξανά τα διαπλεκόμενα. Αν η διαφορά πέσει στις 2-4 μονάδες, τότε θα… θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και η χαρά δεν θα τον αφήνει. Και θα έχει κάθε λόγο να χαίρεται καθώς μείωση της διαφοράς σε τέτοια επίπεδα σημαίνει ότι θα ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι μέχρι τις εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ή, όπως λέει κατ’ ιδίαν, η πίεση που θα αισθανθεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα τους κάνει… να πέσουν μόνοι τους καθώς τα μέτωπα στο κόμμα είναι πολλά.

Και στην κυβέρνηση αγωνιούν για την οικονομία ή για νέες αποκαλύψεις

Από την άλλη στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το θέμα των υποκλοπών θα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη με τις προτεραιότητες των πολιτών. Και ότι δεν θα απαντήσουν στα γκάλοπ με βάση τις αποκαλύψεις για τα κέντρα και τα παράκεντρα που παρακολουθούσαν πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους.

Με έναν αστερίσκο: Μην έρθουν στο φως κι άλλες αποκαλύψεις, διευθύνσεις, ονόματα παρακολουθούμενων ή ακόμη χειρότερα συνομιλίες υποκλαπείσες από τηλέφωνα. Τότε η εξέλιξη μπορεί να είναι διαφορετική για τη Νέα Δημοκρατία και για τις δημοσκοπήσεις μέχρι τις εκλογές.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται δημοσκόπηση που θα καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις και πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας.

Στην κυβέρνηση αυτό που θέλουν να κάνουν τώρα είναι να ρίξουν όλο το βάρος στην οικονομία. Πρώτο στοίχημα, η κρίση τους επόμενους μήνες να είναι διαχειρίσιμη. Να μην υπάρξουν δραματικές εξελίξεις που θα χρειαστούν περισσότερους πόρους, κάτι που θα σημάνει εκτροχιασμό της οικονομίας.

Το δεύτερο στοίχημα είναι να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα στη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, εκεί όπου θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Είτε αυτό είναι στο ράφι με τα πανάκριβα προϊόντα, είτε στην αντλία της βενζίνης, είτε στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει καλή δουλειά και οι λογαριασμοί έχουν «ξεφουσκώσει».

—————————————-

Γκαρσονιέρα 35 τ.μ., λογαριασμός ρεύματος 288 ευρώ

Αλλά μιας και μιλάμε για ηλεκτρικό ρεύμα ας δούμε έναν λογαριασμό για να καταλάβετε τι ακριβώς υφίστανται τα νοικοκυριά.

Εχεις μια γκαρσονιέρα 35 τετραγωνικά μέτρα σε μια συνοικία κοντά στο κέντρο, καθόλου μα καθόλου ακριβή. Μεσοαστική όπου ζουν άνθρωποι του μεροκάματου και πρόσφυγες – μετανάστες. Ξέρετε τι λογαριασμός ρεύματος ήρθε γι’ αυτήν την γκαρσονιέρα στην οποία μένει ένας άνθρωπος που λείπει τις 15 από τις 24 ώρες της ημέρας;

Διαβάστε για να καταλάβετε: Εκκαθαριστικός λογαριασμός από 5 Μαΐου ως 31 Αυγούστου (που μεσολάβησαν και διακοπές) ποσό πληρωμής 173 ευρώ. Το ποσό της κρατικής επιδότησης Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο λογαριασμό… ποσό 115 ευρώ.

Αν δηλαδή δεν υπήρχε η επιδότηση αυτό το μικρό σπιτάκι με τον έναν ένοικο θα πλήρωνε για ρεύμα 288 ευρώ.

Φαντάσου να είσαι συνταξιούχος ή εργαζόμενος με εισόδημα 700 ευρώ και να πρέπει να πληρώνεις τέτοιους λογαριασμούς.

Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το τι συμβαίνει σε άλλα σπίτια μεγαλύτερα…

—————————————

Μεγάλη συγκέντρωση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί χαίρεται;

Μεγάλη η χθεσινή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να μπορούν να μιλούν στην αντιπολίτευση για… ρεύμα ανατροπής. Αλλωστε, με τους χιλιάδες διαδηλωτές μόνο από την πλευρά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά κόμματα δεν δείχνουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου ενάντια στην κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Οι αρχηγοί έκαναν τη βόλτα τους στο κέντρο, ειδικά ο Αλέξης Τσίπρα εμφανίστηκε με… πρωθυπουργική αύρα (και με μπουφανάκι με αμερικανικό σηματάκι που κάλυψε επιμελώς), όμως, μια ματιά στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον στεναχώρια μπορεί να προκαλεί. Διότι 500 νεολαίοι να φωνάζουν «θα σε ρίξει Μητσοτάκη η εργατιά», δεν το λες και ρεύμα ανατροπής, το αντίθετο μάλιστα.

Κι αν από την άλλη έβλεπες καμιά 15αριά χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ κι έκανες τις συγκρίσεις, θα καταλάβαινες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «τραβάει» ακόμη στην κοινωνία, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση με τα «αυτογκόλ» που βάζει.

Τέλος πάντων, απεργία ήταν και πέρασε, όμως, μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας θα καταλάβαινε κάποιος εύκολα ότι απεργία χωρίς να κλείσουν τα πάντα δεν είναι λαϊκή αντίδραση. Ανοικτά καταστήματα, βόλτες, γεμάτα καφέ, χαλαρά που λένε και στη Θεσσαλονίκη.

 ———————————–

 Τα σπασμένα πληρώνουν οι καταστηματάρχες της Ερμού

Όχι, όμως, τόσο χαλαρά για τους εμπόρους στο κέντρο της Αθήνας που έγιναν για άλλη μια φορά τα «θύματα» ανεγκέφαλων περιθωριακών που θέλησαν να κάνουν «επαναστατική γυμναστική» σπάζοντας τα μαγαζιά τους.

Νοέμβριος στην Αθήνα και οι τουρίστες είναι μιλιούνια, αλλά χθες είδαν και τι σημαίνει συγκέντρωση στο κέντρο. Πολλά καταστήματα στην Ερμού βρέθηκαν στο έλεος των μπαχαλάκηδων που όχι μόνο έσπασαν βιτρίνες αλλά τρομοκράτησαν υπαλλήλους και τουρίστες.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικό Σύλλογος της Αθήνας αναφέρει πως: «Οι παραγωγικές δυνάμεις υποστηρίζουν και απαιτούν την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

Ταυτόχρονα η υπηρεσία του συλλόγου σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ έκανε ενέργειες για να καταγραφούν από ειδικό κλιμάκιο οι ζημιές.

Με αφορμή τα επεισόδια  ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά:

·       Μηδενική  ανοχή της πολιτείας σε αντίστοιχα φαινόμενα βίας.

·       Να προβλεφθεί ειδική διαδικασία άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων εμπόρων  με την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

————————————-

Ο Βεϊνόγλου και η κλειδωμένη συμφωνία  

Λένε πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Αυτό φαίνεται πως ισχύει και στην περίπτωση της «Ορφεύς Βεϊνόγλου», η οποία εμπλέκεται σε σενάρια εξαγορών εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Πληροφοριοδότες της στήλης επιμένουν πως η εξαγορά της μεγαλύτερης μεταφορικής εταιρεία της χώρας (βάση τζίρου) έχει κλειδώσει. «Dealdone» που λένε και στο χωριό μου. Και ο αγοραστής δεν είναι άλλος από την HIG, το μεγάλο αμερικάνικο fund με την πλούσια δράση στην Ελλάδα.

Οι υπογραφές θεωρούνται θέμα χρόνου (απομένει να οριστικοποιηθούν τα νούμερα του 2021), με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως έχει εξασφαλισθεί ήδη και η χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

—————————————

Η Coca Cola και τα «στοιχήματα»  

 Είτε κάνεις την «πάπια» και περιμένεις να περάσει η μπόρα, είτε περνάς στην αντεπίθεση και προσπαθείς να πείσεις τους πάντες ότι είσαι αθώος και δεν ισχύουν τίποτα απ’ όσα σου καταλογίζουν.

Το δίλημμα αυτό θα πρέπει να απασχολεί αυτές τις ώρες την «ομάδα διαχείρισης κρίσεων» της Coca Cola 3E, μετά το πρόστιμο των 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε πρόσφατα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές.  

 Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα φαίνεται ότι είναι σχετικά απλά. Στη δεύτερη όχι και τόσο. Γιατί η εταιρεία θα πρέπει να ξοδέψει κάποια εκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε διαφημίσεις για να καλύψει τη ζημιά στην εικόνα της. Πράγμα καθόλου ευχάριστο, ακόμη και για όσους διαθέτουν πακτωλό χρημάτων, όπως ο όμιλος της οικογένειας Λεβέντη – Δαυίδ.

Τα στοιχήματα για τη λύση που θα προκρίνει η «ελληνική πολυεθνική» δίνουν και παίρνουν στην αγορά. Οι διαφημιστές και οι διαφημιστικές πάντως λέγεται πως τρίβουν ήδη τα χέρια τους. Κάτι περισσότερο θα ξέρουν.

 ———————————————

 Η αναβίωση του ιστορικού Ambassadeur 

Ότι ο ΕΦΚΑ προχωρά σε διαγωνισμό για την αναζήτηση μνηστήρα για το ακίνητο επί της οδού Σωκράτους 65-67 το ξέρουμε. Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2023 θα κατατεθούν οι προσφορές των ενδιαφερόμενων με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει επενδυτής ο οποίος μπορεί να επενδύσει περί τα 25 εκατ. ευρώ για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

Με το ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή της Ομόνοιας, ειδικά από ισραηλινά κεφάλαια, ο ΕΦΚΑ ελπίζει ότι τώρα είναι η ώρα της αξιοποίησης.

Άλλες δύο φορές είχαν προσπαθήσει να το αξιοποιήσουν το ακίνητο αυτό, αλλά οι διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι.

Αυτό που δεν θυμόμαστε ίσως είναι ότι ο Χάρης Θεοχάρης ως υπουργός Τουρισμού είχε ανακοινώσει τη μετεγκατάσταση του υπουργείου στο κτίριο με συστέγαση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΕΟΤ ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Οσο είδατε αξιοποίηση εσείς τόσο είδαμε κι εμείς.

Εχουμε, όμως, ξεχάσει ότι στο εν λόγω ακίνητο – φάντασμα κάποτε στεγαζόταν το Εφετείο και ακόμη πιο παλιά, πριν από 60 και πλέον χρόνια το κτίριο κτίστηκε για να στεγάσει το ξενοδοχείο Ambassadeur, ένα από τα καλά της περιοχής.

Το είχε σχεδιάσει ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Σπύρος Στάικος.

Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 10.247,01 τ.μ. που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιορόφου, 8 ορόφους και δώμα και εδράζεται επί γηπέδου συνολικής επιφάνειας 2.363,94 τ.μ.

Μέχρι το έτος 1980, λειτουργούσε το ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας Ambassadeur δυναμικότητας 200 δωματίων (170 μονόκλινα, 30 δίκλινα). Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το έτος 1961 και λειτούργησε έτσι για περίπου 20 έτη

Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι στη θέση αυτού του κτιρίου υπήρχε ένα μοναδικό αρχοντικό, από τα καλύτερα της παλιάς Αθήνας, που γκρεμίστηκε το 1956 και είχε ηλικία άνω των 100 ετών.

Σχεδιαστής ο Σταμάτης Κλεάνθης και ήταν το σπίτι του Σπυρίδωνα Θεοτόκη και της κοντέσας Τζένης Θεοτόκη, μιας πανέμορφης Αθηναίας.

Ηταν τα χρόνια του Οθωνα και η πανέμορφη κοντέσα Τζέιν Ντίγκμπι είχε αναστατώσει την Αθήνα με την ομορφιά της.

Εμεινε στην ιστορία ως οικία Θεοτόκη, μετατράπηκε κάποια στιγμή σε κλινική και το 1856 πέρασε στην ιδιοκτησία του Περικλή Αργυρόπουλου και της κόρης του Αγλαϊας η οποία είχε παντρευτεί τον ταγματάρχη Χρ. Δαλλαπόρτα, υπασπιστής του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος κάηκε στην πυρκαγιά του Τατοΐου το 1916.

Ομορφες αθηναϊκές ιστορίες και τώρα… real estate. 

——————————

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάει σε νέο κτίριο 

Νέα έδρα θα έχει σε μερικές εβδομάδες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία αποχωρεί από το κτίριο της οδού Κολοκοκτρώνη και μετακομίζει στην οδό Ιπποκράτους. Εκεί θα γίνει… πράσινη αφού το κτίριο των 7.300 τ.μ. ανακαινίστηκε με όλες τις προδιαγραφές για την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Την ανακατασκευή κάνει η Intrakat αλλά το κτίριο δεν είναι δικό της. Ιδιοκτήτης είναι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδύσεων το οποίο συμφώνησε με την εταιρεία για τη μίσθωση για 20 συν 20 χρόνια.

Και η Intrakat έβαλε περί τα 4,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του και βρήκε μισθωτή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα καταλάβει το 80% από το 8όροφο κτίριο.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι με την μετακόμιση μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο από μισθώματα. Στο κάτω – κάτω κέντρο είναι και οι 130 εργαζόμενοι δεν πρόκειται να «ξεβολευτούν» ιδιαίτερα.

———————————

 κα. Olayan, ο Κωνσταντακόπουλος και το άνοιγμα στη Σαουδική Αραβία

Πιάνοντας το νήμα από το άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης στον αραβικό κόσμο, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας με την υποστήριξη του ΣΕΒ.

Στην «κλειστή» συνάντηση έδωσαν το παρών η κα. Λ. Ολαγιάν (Olayan Group), ως επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής από την Σαουδική Αραβία και οι Αχιλλέας Α. Κωνσταντακόπουλο (TEMEΣ) και Δ. Λακασά (Olympia Electronics), οι οποίοι συντόνισαν την 30μελή ομάδα της ελληνικής πλευράς.

Επί τάπητος βρέθηκαν οι δυνατότητες ενδυνάμωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για συνεργασίες στους κλάδους των τροφίμων, των κατασκευών, της τεχνολογίας, του τουρισμού και των φαρμάκων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories