Απώλειες 39.000 θέσεων εργασίας, διαφυγόντα φορολογικά έσοδα 316 εκατ. ευρώ το χρόνο και σημαντική επιβάρυνση υποδομών μαζί με προβλήματα κοινωνικής συνοχής, φέρνουν οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε σχετική εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης  – Κικίλιας: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί πλέον το 15% (3,4 δισ. ευρώ) των συνολικών τουριστικών εισπράξεων της χώρας, τις οποίες, η Grant Thorton υπολογίζει στα 24,5 περίπου δισ. ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται εκτινάχθηκαν από τα 57.000 το 2016 σε 129.000 το 2022.

Διαβάστε επίσης – Βραχυχρόνιες μισθώσεις: 9 + 1 ερωταπαντήσεις για το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο

Ανοίγοντας την εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε ότι το ΞΕΕ δεν βλέπει ανταγωνιστικά το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά ενδιαφέρεται κυρίως για τις κοινωνικές επιπτώσεις, όπως είναι η αλλαγή τη φυσιογνωμίας της περιοχής, η απειλή που υφίσταται η κοινωνική οργάνωση, καθώς δεν βρίσκουν κατοικίες οι γιατροί, οι δάσκαλοι κλπ, λόγω της υπερβολικής αύξησης των ενοικίων. Στόχος της ημερίδας είναι να προτείνει δίκαιες λύσεις, κατέληξε ο κ. Βασιλικός.

Κικίλιας: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, επεξεργάζεται ένα πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να διαχωριστεί η μη επαγγελματική με την επαγγελματική βραχυχρόνια μίσθωση.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε και αυτή υπέρ της δημιουργίας θεσμικού πλαισίου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε το θεσμικό πλαίσιο και η αρμοδιότητα για τις βραχυχρόνιες μισθωσεις να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες