Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, καθώς οι κίνδυνοι της παγκόσμιας ύφεσης, το αδύναμο γιεν και το απότομα υψηλότερο κόστος των εισαγωγών επηρέασαν την κατανάλωση των νοικοκυριών και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός, οι σαρωτικές αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν υπονομεύσει την ανάκαμψη μετά την COVID-19 στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για επέκταση 1,1% και αναθεωρημένη άνοδο 4,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό μεταφράζεται σε τριμηνιαία πτώση 0,3%, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,3%.

Διαβάστε επίσης –  Πακέτο-μαμούθ 100 δισ. δολαρίων για την ιαπωνική οικονομία

Οι προκλήσεις της οικονομίας

Εκτός από τις πιέσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον καυτό πληθωρισμό, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει την πρόκληση της διολίσθησης του γιεν στα χαμηλά 32 ετών έναντι του δολαρίου, η οποία έχει μεγεθύνει τις πιέσεις του κόστους ζωής αυξάνοντας περαιτέρω την τιμή του από καύσιμα μέχρι είδη διατροφής.

«Η συρρίκνωση ήταν απροσδόκητη», δήλωσε ο Atsushi Takeda, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Itochu, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη εκτροπή ήταν οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο εισαγωγές.

«Αλλά οι τρεις βασικοί πυλώνες της ζήτησης – κατανάλωση, κεφαλαιουχικές δαπάνες και εξαγωγές – παρέμειναν σε θετικό έδαφος, αν όχι ισχυροί, επομένως η ζήτηση δεν είναι τόσο αδύναμη όσο δείχνει το αρχικό σχήμα».

Ο υπουργός Οικονομίας Shigeyuki Goto επεσήμανε ορισμένες από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.

Είπε ότι οι κίνδυνοι μιας παγκόσμιας ύφεσης λόγω της νομισματικής σύσφιξης από τα δυτικά έθνη θα μπορούσαν να επιφέρουν πλήγμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή