Συγκρατημένη αισιοδοξία έχει προκαλέσει η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ  τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη.

Η ισχυρή κατανάλωση και η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν δύο σημαντικές ενδείξεις ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει την αναμενόμενη ύφεση το επόμενο έτος ή να βιώσει απλώς μία ήπια ύφεση.

«Μπορεί τελικά να έχουμε μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Πολ Άσγουορθ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Χαμηλότερα από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

«Λεφτά υπάρχουν»

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Οκτώβριο, ενώ είχαν παραμείνει αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 1,0%.

Οι εφάπαξ επιστροφές φόρων στην Καλιφόρνια, όπου αρκετά νοικοκυριά έλαβαν έως και 1.050 δολάρια σε επιταγές, πιθανότατα βοήθησαν στην κατανάλωση.

Διαβάστε επίσης: BofA: «Βλέπει» πτώση πληθωρισμού και παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από τις υψηλότερες τιμές της βενζίνης, με τις εισπράξεις στα πρατήρια καυσίμων να αυξάνονται κατά 4,1%. Σημαντική άνοδο κατά 1,3 % κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις και ο κλάδος των επίπλων σημείωσαν άνοδο κατά 1,2%.

Οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις βοήθησαν τους καταναλωτές να αντέξουν τις υψηλότερες τιμές.

Περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης

Η κατανάλωση κατά την εορταστική περίοδο θα αυξηθεί μεταξύ 6% και 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της  Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου.

Ο σταθερός ρυθμός των καταναλωτικών δαπανών και η μείωση των εισαγωγών βοήθησαν το ΑΕΠ να ανακάμψει με ετήσιο ρυθμό 2,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή