
Ο Τζεφ Μπέζος, ο άνθρωπος που πουλά τα πάντα, λέει στους αγοραστές να σταματήσουν να αγοράζουν τα πάντα. Ο ιδρυτής του Amazon.com προειδοποίησε τους καταναλωτές σε συνέντευξή του στο CNN να βάλουν φρένο σε μεγάλες ακριβές αγορές όπως τηλεοράσεις και αυτοκίνητα και να εξοικονομήσουν λίγη πόρους για να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο Μπέζος, ο οποίος έχτισε μια εταιρεία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων με ευκολία, παρέχει οικονομικές συμβουλές που απειλούν τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Εξάλλου, η επερχόμενη περίοδος των διακοπών είναι η πιο σημαντική για τους λιανοπωλητές, καθώς αντιπροσωπεύει το 30% ή περισσότερο των εσόδων σε εταιρείες όπως η Target και η Macy’s.
Η συμβουλή του Μπέζος μπορεί να είναι λιγότερο αυτοκαταστροφική από όσο ακούγεται. Το παιχνίδι της Amazon δεν είναι απαραίτητα να κάνει τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που κερδίζουν, αλλά να τους κάνει να ξοδεύουν τα περισσότερα από αυτά στην Amazon.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μόνο το 14,5% των συνολικών λιανικών πωλήσεων αξίας περίπου 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες αμιγούς ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν έχουν καταστήματα αντιπροσώπευαν το 8% των λιανικών πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με 5,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, εκτιμά η UBS. Εν ολίγοις, η Amazon μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και όταν το λιανικό εμπόριο δεν το κάνει, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπέζος ο δισεκατομμυριούχος μπορεί να αντέχει οικονομικά να είναι «η απίθανη φωνή της φειδωλότητας».
REUTERS BREAKINGVIEWS


Latest News

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται τον Τζέι Πάουελ
Και μάλλον το ξέρει...

Η τριπλή απειλή για τις αγορές και το σημείο... καμπής
Υφέρπουσες ρωγμές δείχνουν αδυναμίες που θα μπορούσαν να εκραγούν εάν οποιαδήποτε κίνηση πολιτικής φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο

Όταν τηλεφωνούν οι εξωγήινοι επενδύστε στον «μικρό πράσινο κύκνο»
Θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες αγορές - ακόμα κι αν απέχουν 124 έτη φωτός

Γιατί ο Σι έχει πιο δυνατό χαρτί στο πόκερ με τον Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος έχει υπολογίσει λάθος την ισορροπία δυνάμεων στον δασμολογικό του πόλεμο με την Κίνα

Το χάος των δασμών αφήνει το σημάδι του στο κόστος του αμερικανικού χρέους
Το σενάριο που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές και ο θείος Σαμ

Γιατί η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια στις 17 Απριλίου
Πριν από τους δασμούς, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αποφύγει τη δέσμευση για μείωση του βασικού επιτοκίου

Η βεβαιότητα της... αβεβαιότητας - Τι συμβαίνει με αγορές και δασμούς
Οι συνέπειες μιας κίνησης όπως αυτή του Τραμπ είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν

Τώρα είναι η ώρα για μια τολμηρή νέα σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ
Η Βρετανία και η ΕΕ, φυσικά, έχουν μια οδυνηρή πρόσφατη ιστορία, που άφησε τραύματα

Ένας «Κορλεόνε» στον Λευκό Οίκο - Οι μαφιόζικες τακτικές του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακαλύπτει ότι είναι πιο εύκολο να κλονίσει μια δικηγορική εταιρεία παρά να αναδιαμορφώσει το διεθνές εμπορικό σύστημα