Η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) σχεδιάζει την κατασκευή νέων εργοστασίων κατασκευής μικροτσίπ σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για επεξεργαστές που δίνουν ζωή σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι αυτοκίνητα.

Η TSMC, που ανακοίνωσε πωλήσεις ρεκόρ για το περασμένο τρίμηνο και προβλέπει ακόμη υψηλότερα έσοδα για το τρίμηνο που διανύουμε, ξεκαθάρισε ότι θα επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα και στην Κίνα ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων εργοστάσιο στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εταιρεία από την Ταϊβάν, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών κατά παραγγελία και ο κύριος προμηθευτής της Apple, ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει και την εγκατάσταση ενός εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών εξειδικευμένης τεχνολογίας, στην Ιαπωνία.

Όλη αυτή η υπεράκτια επέκταση της TSMC έρχεται καθώς προηγήθηκε αρκετός προβληματισμός για τις παραγωγικές ικανότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ταϊβάν και στις οποίες παράγονται μερικά από τα πλέον αναβαθμισμένα μικροτσίπ του κόσμου. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η γεωγραφική εγγύτητα της Ταϊβάν με την πολιτικά εχθρική Κίνα, η οποία δεν έχει αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικών μέσων για να φέρει το νησί υπό τον έλεγχό της.

Η TSMC και γενικότερα η Ταϊβάν έχουν καταστεί το επίκεντρο της προσπάθειας για έλεγχο της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών που έχει αντίκτυπο κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε μικρότερο βαθμό τις βιομηχανίες παραγωγής smartphones, υπολογιστών και ηλεκτρικών συσκευών.

«Επεκτείνουμε το παγκόσμια κατασκευαστικό μας αποτύπωμα ώστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της TSMC, Mark Liu, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αναλυτών όπου και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, η TSMC είχε για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αύξηση εσόδων κατά 28%, φτάνοντας στα 13,29 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το τρίμηνο που λήγει τον Σεπτέμβριο, οι προβλέψεις θέλουν τα έσοδα να φτάνουν στα 14,6 με 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα 12,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επιπλέον, εκτίμηση της TSMC είναι ότι οι ελλείψεις σε μικροτσίπ για την αυτοκινητοβιομηχανία σταδιακά θα μειωθούν, ξεκινώντας από το τρίμηνο που διανύουμε, αλλά αναμένεται ότι η γενικότερη διαθεσιμότητα ημιαγωγών θα παραμείνει «οριακή» πιθανότητα μέχρι και τον επόμενο χρόνο.

«Κινούμενοι πλέον στο γ’ τρίμηνο, αναμένουμε ότι η εταιρεία θα υποστηριχθεί περαιτέρω από την αυξημένη ζήτηση για τις κορυφαίες τεχνολογίες μας των 5 και 7 νανομέτρων, καθώς η αγορά θα καθοδηγείται από την ανάπτυξη στις τέσσερις βασικές πλατφόρμες: τα smartphones, τα HPC (High performance computing), το Internet of Things και τις εφαρμογές που σχετίζονται με την αυτοκίνηση», κατέληξε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Wendell Huang.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί