Μετά από μία διετία ανάπτυξης, ένα τσουνάμι αρνητικών ειδήσεων έρχεται από τον τεχνολογικό τομέα. Η εποχή με τις παχιές αγελάδες που έζησε ο κλάδος μέσα στη πανδημία, όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν μόνο μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών των εταιρειών τεχνολογίας, έχει περάσει.

Η οικονομία επιβραδύνεται και το παιχνίδι για τον τεχνολογικό τομέα αλλάζει, αλλά όχι με καλό τρόπο.

Ο κλάδος πλήττεται έντονα καθώς οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλατικού έχουν ανοίξει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό , ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 40 χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Πώς χάθηκαν 350 δισ. δολ. σε μία εβδομάδα από τις Big Tech

Στο έλεος των κεντρικών τραπεζών

Πολλοί οικονομολόγοι και στελέχη επιχειρήσεων λένε ότι αυτή η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να προκαλέσει μια λεγόμενη σκληρή προσγείωση στην οικονομία, μια ύφεση . Αυτοί οι φόβοι ωθούν τις εταιρείες να καθυστερήσουν τις επενδύσεις, ενώ τα νοικοκυριά αναβάλλουν τις διακριτικές αγορές — όπως τα τεχνολογικά gadgets.

Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν επίσης να ενισχυθεί το αμερικανικό δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, τα οποία, κατά συνέπεια, απορροφούν τα έσοδα που παράγονται στις διεθνείς αγορές από τις εταιρείες τεχνολογίας όταν μετατρέπουν ξένα νομίσματα σε δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Big Tech: Τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος οι απώλειες στη Wall Street

Το τοπίο στον τεχνολογικό τομέα είναι ζοφερό και η η περίοδος κερδοφορίας του τρίτου τριμήνου, που ολοκληρώνεται, το επιβεβαίωσε. Η Microsoft, η Alphabet , η Amazon και η Meta Platforms έχουν προειδοποιήσει για οικονομική αβεβαιότητα.

Ξεπούλημα στις μετοχές

Αυτό έχε προκαλέσει ένα μαζικό μαζικές sell off στις μετοχές τεχνολογίας. Οι μετοχές της Meta Platforms, μητρικής των Facebook, Instagram και WhatsApp, έχουν υποχωρήσει 36% . Την ίδια περίοδο οι μετοχές της Amazon υποχωρούν κατά 23%, η Alphabet υποχωρεί κατά 15% και η Microsoft κατά 11%.

Αυτή η πτωτική κίνηση μπορεί κάλλιστα να συνεχιστεί καθώς ο κλάδος μόλις έδωσε έναν ακόμη γύρο κακών ειδήσεων με τη μορφή μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας και παγώματος προσλήψεων.

Η Amazon, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου που ιδρύθηκε από τον Τζεφ Μπέζος, δήλωσε ότι θα σταματήσει τις νέες προσλήψεις.

«Στην αρχή της πανδημίας το 2020, ο κόσμος περιστράφηκε από τη μια μέρα στην άλλη προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Γίναμε μάρτυρες σημαντικά υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 σε σύγκριση με αυτό που είχαμε δει προηγουμένως», έγραψε ο CEO της Stripe, Patrick Collison, στους εργαζόμενους.

«Ο κόσμος τώρα αλλάζει ξανά. Αντιμετωπίζουμε επίμονο πληθωρισμό, ενεργειακά σοκ, υψηλότερα επιτόκια, μειωμένους επενδυτικούς προϋπολογισμούς και αραιότερη χρηματοδότηση startup«, συνέχισε. «Πιστεύουμε ότι το 2022 αντιπροσωπεύει την αρχή ενός διαφορετικού οικονομικού κλίματος».

Η Microsoft ανακοίνωσε δύο γύρους περικοπών θέσεων εργασίας φέτος, ενώ η Meta θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 2004.

Όσον αφορά την Alphabet, μητρική της Google και του Youtube, η εταιρεία θα επιβραδύνει απότομα τον ρυθμό προσλήψεων κατά το τέταρτο τρίμηνο .

Ακόμη και η Apple της οποίας η ζήτηση για iPhone είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, αποφάσισε να σταματήσει τις προσλήψεις εκτός από την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τεράστιες απώλειες

Εν μέσω του «λουτρού αίματος» που σχετίζεται με τα κέρδη , υπήρξαν τεράστιες απώλειες. Alphabet, Microsoft και Meta έχουν ήδη δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους, και τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με την κεφαλαιοποίησή τους προκαλούν σοκ.

Διαβάστε επίσης – Meta Platforms: Τα μειωμένα κέρδη έφεραν «βουτιά» 23% για τη μετοχή

Όπως αναφέρει το CNBC, «το συγκλονιστικό ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση έχει χαθεί μέσα σε ένα χρόνο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Apple, η οποία έχει χάσει σε αξία 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι 4 λόγοι ανησυχίας για τον τεχνολογικό κλάδο

Η Wolfe Research θεωρεί ότι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες, όπως η αλλαγή στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και η τεχνική αντίδραση, που ανέβασαν τον Nasdaq 100 έχουν εξαντληθεί. Γι’ αυτό και συστήνει underweight θέσεις  στον κλάδο για τέσσερις λόγους:

  • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του κλάδου σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.
  • Οι διαδικτυακές διαφημιστικές δαπάνες δεν θα είναι “ανθεκτικές στην ύφεση”.
  • Οι ανοδικές πιέσεις στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις αποτιμήσεις.
  • Οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν αντικατοπτρίζουν τις επερχόμενες μειώσεις των κερδών.

Οι αιτίες του σοκ

-Με τις τιμές να καλπάζουν λόγω των συνθηκών -τόσο σε προϊόντα όσο και σε ενέργεια- και το δολάριο να ενισχύεται συνεχώς λόγω των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων στις οποίες προηγείται κατά πολύ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι καταναλωτές έχουν λιγότερα διαθέσιμα εισοδήματα κι αυτό επηρεάζει εταιρείες όπως η Amazon.

-Το ισχυρό δολάριο πλήττει και τις πωλήσεις πολύ ακριβών ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών όπως είναι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, κάτι που παραδέχονται πλέον ευθέως εταιρείες όπως η Apple.

-Σε περιόδους οικονομικής στενότητας μιας από τις πρώτες δαπάνες που κόβονται είναι οι διαφημιστικές και αυτό το βλέπουν εταιρείες που κυριαρχούν στις πωλήσεις διαφημίσεων μέσω διαδικτύου όπως είναι η μητρική της Google, η Alphabet, αλλά και το Facebook. Μειώνονται επίσης δαπάνες στα λεγόμενα «σύννεφα» αποθήκευσης δεδομένων (cloud) επηρεάζονται εταιρείες όπως η Microsoft.

-Οι μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως είναι μεταξύ άλλων το λεγόμενο μετασύμπαν (metaverse) ενέχουν ρίσκο, κάτι που φαίνεται να διαπιστώνει η Meta, η μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp.

Όλα αυτά συνέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις αγορές με τις πιέσεις από πλευράς αγορών να έρχονται από το βασικό κοινό που αγοράζει πλέον λιγότερα προϊόντα και από εταιρείες που δίνουν λιγότερα για διαφήμιση. Οι πιέσεις έρχονται επίσης από επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται αυστηρά για την τσέπη τους και βλέπουν ότι τα χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα των Big Tech μπορεί να δείχνουν ότι θα συσσωρεύονται μαύρα σύννεφα και για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία