Μετά το «τα θαλάσσωσα» έρχεται το «έκανα λάθος».

Ο λόγος για τον ιδρυτή του υπό κατάρρευση χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, ο οποίος δήλωσε ότι μετάνιωσε για την απόφασή του να κηρύξει πτώχευση και, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το Vox, επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές.

Διαβάστε επίσης – Μια κατάρρευση σε «απευθείας μετάδοση» – Τσουνάμι επιπτώσεων από την κρίση στην FTX

Ο Bankman-Fried έσπευσε λίγο αργότερα να γράψει στο Twitter ότι η βάση της συνέντευξης, ήταν μια ανταλλαγή μηνυμάτων στην ίδια πλατφόρμα, που δεν έπρεπε να είναι δημόσια.

Στη «συνέντευξη, ο Bankman-Fried είπε ότι οι υπεύθυνοι της διαδικασίας πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 της FTX «προσπαθούσαν να τα καταστρέψουν όλα από ντροπή» και ότι είχε δύο εβδομάδες για να συγκεντρώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια και να σώσει την εταιρεία.

«Αυτό είναι βασικά το μόνο που έχει σημασία (η συγκέντρωση των χρημάτων) για το υπόλοιπο της ζωής μου», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης – Ποιος είναι ο νέος σωτήρας των crypto – Το αινιγματικό tweet και το Deja Vu

Η αίτηση για πτώχευση

Το μοναδικό του μεγαλύτερο λάθος ήταν το «Κεφάλαιο 11 [σ.σ. αίτηση για πτώχευση]. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, οι αναλήψεις θα άνοιγαν σε ένα μήνα με τους πελάτες να είναι εντελώς καλυμμένοι».

Οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν τα πάντα χειρότερα, πρόσθεσε. «Δεν προστατεύουν καθόλου τους πελάτες», υποστήριξε.

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης από το Vox, ο Bankman-Fried είπε ότι ορισμένα από αυτά που είχε πει ήταν «άστοχα ή υπερβολικά» και ότι εκφραζόταν για κάτι που δεν προοριζόταν να δημοσιοποιηθεί.

«Είναι *πραγματικά* δύσκολο να είσαι ρυθμιστής. Έχουν μια πολύ δύσκολη δουλειά: να ρυθμίζουν ολόκληρες βιομηχανίες που αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ό,τι τους επιτρέπει η εντολή τους», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων με τον ρεπόρτερ του Vox «δεν είχε σκοπό να να είναι δημόσια».

Προς δημοσίευση;

Ένας εκπρόσωπος του Vox είπε ότι όλη η επικοινωνία με τους ρεπόρτερ του Vox ήταν για να δημοσιευτεί, εκτός εάν ο ερωτηθείς και ο δημοσιογράφος είχαν συμφωνήσει διαφορετικά.

«Η ρεπόρτερ μας αναγνωρίζεται ξεκάθαρα ως τέτοια στο βιογραφικό της στο Twitter, έχει πάρει συνέντευξη στο παρελθόν από τον κ. Bankman-Fried και σε αυτήν την περίπτωση, για πρόσθετη ευγένεια, τον ειδοποίησε μέσω email ότι σχεδίαζε να γράψει για την ανταλλαγή μηνυμάτων τους. Εκείνος δεν προέβαλε καμία αντίρρηση στην απάντησή του πριν από τη δημοσίευση».

Ο Bankman-Fried δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για περαιτέρω σχόλια.

Ένα εκατομμύριο τα «θύματα»

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί στο δικαστήριο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην κατάρρευση…

Κατά την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, η FTX έκανε λόγο για περισσότερους από 100.000 πιστωτές με αξιώσεις στην υπόθεση. Σε νέα επικαιροποιημένη αίτηση ωστόσο, οι δικηγόροι μίλησαν για πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες που είδαν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται.

Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύφθηκαν καθώς η FTX ζήτησε από εταιρείες του ομίλου να υποβάλουν έναν ενοποιημένο κατάλογο μεγάλων πιστωτών.

Μόνο στην Ιταλία, γράφει η Il Sole 24 Ore, η FTX είχε περίπου 100.000 πελάτες που τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο ίδιος ο SBF προσπαθεί ακόμα να συγκεντρώσει κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών. Υποθέτοντας όμως ότι αυτό θα συμβεί, θα χρειαστεί να προχωρήσει η διαδικασία πτώχευσης που έχει ξεκινήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News