Ντόμινο εξελίξεων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων προκαλεί η υπόθεση της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου crypto FTX, με προειδοποιήσεις να εκφράζονται από άλλες εταιρείες του κλάδου και τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, αναφέρουν ότι οι αρχές στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες συζητούν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο επικεφαλής της FΤΧ Sam Bankman-Fried στις ΗΠΑ για ανάκριση.

Οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων επιβολής του νόμου στις δύο χώρες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς διερευνούν τον ρόλο του στην κατάρρευση της εταιρείας κρυπτονομισμάτων FTX. Ο Bankman-Fried συνεργάζεται με τις αρχές στις Μπαχάμες, είπε μία από τις πηγές.

Διαβάστε επίσης – Ποιος είναι ο νέος σωτήρας των crypto – Το αινιγματικό tweet και το Deja Vu

Ένα εκατομμύριο τα «θύματα»

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί στο δικαστήριο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην κατάρρευση…

Κατά την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, η FTX έκανε λόγο για περισσότερους από 100.000 πιστωτές με αξιώσεις στην υπόθεση. Σε νέα επικαιροποιημένη αίτηση ωστόσο, οι δικηγόροι μίλησαν για πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες που είδαν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται.

Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύφθηκαν καθώς η FTX ζήτησε από εταιρείες του ομίλου να υποβάλουν έναν ενοποιημένο κατάλογο μεγάλων πιστωτών.

Μόνο στην Ιταλία, γράφει η Il Sole 24 Ore, η FTX είχε περίπου 100.000 πελάτες που τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο ίδιος ο SBF προσπαθεί ακόμα να συγκεντρώσει κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών. Υποθέτοντας όμως ότι αυτό θα συμβεί, θα χρειαστεί να προχωρήσει η διαδικασία πτώχευσης που έχει ξεκινήσει.

Νέο κανόνι;

Σύμφωνα επίσης με την Wall Street Journal , ο δανειστής του κλάδου BlockFi ετοιμάζει μια πιθανή αίτηση πτώχευσης λόγω της «σημαντικής έκθεσής του» στο χρεοκοπημένο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX.

Ο δανειστής διέψευσε τις φήμες ότι η πλειονότητα των περιουσιακών του στοιχείων διατηρούνταν στην FTX, αλλά αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι εκτός από τις καταθέσεις στην πλατφόρμα, είχε ένα μη αναληφθέν πιστωτικό όριο από την FTX και υποχρεώσεις που της όφειλε η FTX.

Χαμένα δισεκατομμύρια

Ένα από τα τελευταία «θύματα» των αλυσιδωτών αντιδράσεων είναι και το μεγαλύτερο fund κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Το -αρχικής αξίας 11,4 δισ. δολαρίων- fund έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 74% φέτος, ξεπερνώντας την πτώση των κρυπτονομισμάτων κατά 64%.

Διαβάστε επίσης –  Έφτασε η βαρυχειμωνιά για τα κρυπτονομίσματα – Από τα ψηλά στα χαμηλά [πίνακας]

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αυτό το χάσμα διευρύνθηκε δραματικά την περασμένη εβδομάδα, παρασύροντας την τιμή του GBTC σε μια άνευ προηγουμένου βουτιά κατά 42% στην αξία του Bitcoin που κατέχει.

Η κατάρρευση αυτή έχει τις ρίζες του στο γεγονός ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Grayscale, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις αιτήσεις μετατροπής του GBTC σε ένα χρηματιστηριακό ταμείο με φυσική υποστήριξη — μια δομή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ακόμη εγκρίνει, παρά το γεγονός ότι επιτρέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Διαβάστε επίσης: FTX: Ντόμινο εξελίξεων στην αγορά των crypto

Στη δομή του ως καταπίστευμα, το GBTC δεν είναι σε θέση να εξαργυρώσει μετοχές για να συμβαδίσει με τη μεταβαλλόμενη ζήτηση, επιδεινώνοντας την έκπτωση της καθαρής αξίας ενεργητικού του.

«Έχουμε ένα σπασμένο προϊόν στο GBTC που η SEC επιτρέπει σε οποιονδήποτε λιανικό επενδυτή να το πάρει στα χέρια του», δήλωσε ο Nate Geraci, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας The ETF Store.

Ανησυχίες για το Crypto.com

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία για νέο κανόνι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το ανταλλακτήριο Crypto.com να μπαίνει πρώτο στη λίστα.

Υπενθυμίζεται πως η γνωστή πλατφόρμα έχει δώσει χορηγίες από τη Formula 1 έως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Ο επικεφαλής του ανταλλακτηρίου, Chris Marzalek, επιχείρησε τη Δευτέρα να καθησυχάσει την αγορά, διαβεβαιώνοντας ότι ο ισολογισμός της εταιρείας είναι πολύ ισχυρός και ότι τα αποθέματα καλύπτουν όλους τους πελάτες, ωστόσο το γεγονός πως η πλατφόρμα έχασε κατά λάθος σχεδόν 400 εκατ. δολάρια σε Ether, αλλά και η μεγάλη ποσότητα των meme coins που διαθέτει, εγείρουν ανησυχίες. Ως αποτέλεσμα εμφανίζονται εκροές τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων από το token του crypto.com, το Cronos.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News