Μετά την «έκρηξη» κρατήσεων και εισπράξεων που καταγράφεται φέτος στην «αγορά» των Αirbnb, η ΑΑΔΕ δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωση 130.000 ακινήτων.

Από ελεγκτικό θα περάσουν φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO αλλά και πιστωτικές κάρτες και τραπεζικοί λογαριασμοί με  στόχο την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων.

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν και όσοι νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook και Instagram. Για τις μισθώσεις αυτές, δεν απαιτείται η δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και να δηλώνονται τα μισθώματα που εισπράττονται στη φορολογική δήλωση.

Διαβάστε επίσης: Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Έκρηξη στις διανυκτερεύσεις στην ΕΕ

Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα αλλά «κρύβουν» από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.

Στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ θα βρεθούν αρχικά οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν  έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Αμέσως μετά  θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος  στα εισοδήματα  που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης  με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.

Διαβάστε επίσης: Τα νέα «κόλπα» του Airbnb για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες

Πρόστιμο 5.000 ευρώ

 Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Για τους φορο-παραβάτες η Εφορία θα ράψει «κουστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Τα «ραβασάκια»

Με τα ραβασάκια που θα στείλει η ΑΑΔΕ θα ζητάει την άμεση συμμόρφωση των φορολογούμενων. Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε  δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν  λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους εκτός από την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις  ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους.

Οι φορο-καμπάνες για τα Airbnb αναμένεται να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης στους κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, η οποία προωθείται από κοινού από τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών. Τα ανώτατα χρονικά όρια συμμετοχής ενός ακινήτου στο μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ( ανώτατο όριο 90 ημερών το οποίο θα μειώνεται σε 60 ημέρες σε συγκεκριμένες περιοχές ζητούν οι ξενοδόχοι) εξετάζεται να συνδεθούν με τη φορολογική αντιμετώπιση των σχετικών εσόδων.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στο Airbnb με τις «κρυφές χρεώσεις»

Αντιδράσεις ιδιοκτητών

Η ΠΟΜΙΔΑ μαζί με τον Σύνδεσμο Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς στην οποία τονίζουν ότι τα μέτρα που προωθούνται για νομοθέτηση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδηγούν όχι σε ρύθμιση, αλλά σε πλήρη οικονομικό «στραγγαλισμό» των ιδιοκτητών ακινήτων, των διαχειριστών της, των υπαλλήλων και των οικογενειών τους αλλά και προμηθευτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας. Ιδιοκτήτες ακινήτων και εκπρόσωποι των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων ζητούν «να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ΄όλα ο τουρισμός της χώρας μας».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:

  •         Οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
  •         Το δικαίωμα των Δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνον αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες.
  •         Το δικαίωμα των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, όταν αυτή δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό, θα μεταβάλει τις συνελεύσεις κυριολεκτικά σε «πυγμαχικά ρινγκ».
  •         Τυχόν επιβολή  ΦΠΑ θα χτυπήσει το προϊόν.
  •         Οι δημοτικοί φόροι σε ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι, αφού συζητηθεί το είδος και το ύψος τους.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax