
Project Syndicate
Η πανδημία Covid-19 είναι μια από τις πιο θανατηφόρες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη σύγχρονη ιστορία, με παγκόσμιο αριθμό θανάτων 14,9 εκατομμυρίων (και εξακολουθεί να αυξάνεται). Εκτιμάται ότι έχει ωθήσει περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και έχει καθυστερήσει την πρόοδο προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030, κυρίως τον SDG3: την υγεία και ευημερία για όλους.
Παρά το τεράστιο κόστος της πανδημίας, η G20 και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να μην έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο ετοιμότητας και αντιμετώπισης πανδημίας (PPR) ικανό να διαχειριστεί την επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας. Σε πολλές χώρες, οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται (ή διατηρούνται σε ανεπαρκές επίπεδο) καθώς η λιτότητα που καθοδηγείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέρχεται στη μόδα. Μέχρι το επόμενο έτος, το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από τις επιπτώσεις των μειωμένων επενδύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες και ικανότητα του δημόσιου τομέα.
Μόλις δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η υγεία πλαισιώνεται και πάλι ως μια βραχυπρόθεσμη δαπάνη παρά ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση που είναι κεντρικής σημασίας για την οικονομική ευημερία και την ανθεκτικότητα.
Η κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών χρηματοδότησης PPR θα απαιτήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, με τις φτωχότερες χώρες να αξιοποιούν δημιουργικά τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τις κεφαλαιαγορές, τους εγχώριους πόρους και τα εργαλεία αναδιάρθρωσης του χρέους για να δημιουργήσουν τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζονται για να επενδύσουν στην υγεία.
Ενας παγκόσμιος φόρος περιουσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρηματοδότησης PPR, αλλά καμία χώρα ή πολυμερής οργανισμός δεν έχει υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση.
Ο αγώνας για να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά συστήματα υγείας και τα παγκόσμια ιδρύματα δημόσιας υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές πανδημίες θα απαιτήσει μια «προσέγγιση χαρτοφυλακίου», με τις χώρες να συγκεντρώνουν τις απαραίτητες επενδύσεις από μια σειρά πηγών. Θα πρέπει να ανατρέξουμε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για έμπνευση και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται για την επίτευξη υγείας για όλους.
* Η Μαριάνα Μαζουκάτο είναι καθηγήτρια οικονομικών και καινοτομίας στο τμήμα Economics of Innovation and Public Value στο University College London και ιδρυτική διευθύντρια του UCL Institute for Innovation and Public Purpose. O Αλαν Ντόνελι είναι πρώην μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και ιδρυτής του Health and Development Partnership του G20.


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα