Μεγαλύτερη στήριξη της βιομηχανίας προκειμένου να απεξαρτηθεί από την «μονοκαλλιέργεια» των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα ζητά από το Βερολίνο η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK).

Η παρέμβαση της ισχυρής ομάδας πίεσης έρχεται με φόντο τις νέες πολιτικές για τη μείωση της εξάρτησης της γερμανικής οικονομίας από το Πεκίνο, που προωθεί το Βερολίνο.

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα, όπως τεστ αντοχής και μεγαλύτερος έλεγχος των επενδύσεων στην Κίνα, τα οποία περιγράφονται σε σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, θα αποτελέσουν διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το DIHK.

Διαβάστε επίσης: BioNTech: Κοντά σε είσοδο στην αγορά της Κίνας – Ανακοινώσεις Σολτς από το Πεκίνο

«Λείπει η στρατηγική»

«Όλα όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής σχετικά με τη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την Κίνα είναι εξαιρετικά αμυντικά», δήλωσε ο Volker Treier, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου της Ένωσης.

«Λείπει μια στρατηγική ενθάρρυνσης για την οικοδόμηση βιώσιμων οικονομικών σχέσεων, ιδίως στον ευρύτερο χώρο της Ασίας και του Ειρηνικού, για την αποφυγή μονόπλευρων εξαρτήσεων», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ο οποίος, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, αποκάλυψε ότι η οικονομία εξαρτάται υπερβολικά από τη ρωσική ενέργεια, έχει ωθήσει σε επανεξέταση των σχέσεων με το Πεκίνο, με το οποίο οι γερμανικές επιχειρήσεις διατηρούν στενές επαφές, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης.

Μόλις τέσσερις γερμανικές εταιρείες – οι αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes-Benz, BMW και Volkswagen και ο χημικός κολοσσός BASF – αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο του συνόλου των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Κίνα την περίοδο 2018-2021, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Rhodium Group.

Το σχέδιο

Το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν και τα άλλα υπουργεία, αναφέρει ότι οι βιομηχανίες-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των χημικών, πρέπει να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση στην Κίνα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο τόσο για τις εταιρείες όσο και για τη χώρα.

Εκπρόσωπος της Mercedes-Benz αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters τις ρυθμίσεις που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, όμως ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία θεωρεί καθήκον να εργαστεί «για μεγαλύτερη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μας».

«Χρειαζόμαστε μια ενεργή και ανθεκτική βιομηχανική πολιτική και στρατηγική στην Ευρώπη όσον αφορά τις πρώτες ύλες, τις μπαταρίες ή τους ημιαγωγούς», σημείωσε.

Εκπρόσωπος της BMW αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του εγγράφου, αλλά δήλωσε ότι ο όμιλος επενδύει τόσο στην Ευρώπη και την Αμερική όσο και στην Κίνα και ότι «θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο του ανοίγματος νέων αγορών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως